«ΞΑΝΑΠΑΝΤΡΕΥΟΜΑΙ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ»

Η γυναίκα του κι αυτός

Η Χίλντι, πρώην δημοσιογράφος και πρώην σύζυγος του Ουόλτερ, διευθυντή μεγάλης εφημερίδας, επισκέπτεται τον πρώην άντρα της για τον ενημερώσει πως σκοπεύει να παντρευτεί. Ο τυχερός είναι ο Μπρους, ένας σοβαρός και μετρημένος ασφαλιστής, ακριβώς το αντίθετο από τον εκρηκτικό, ενθουσιώδη και αγιάτρευτο… δημοσιογράφο Ουόλτερ. Όμως ο τελευταίος, ερωτευμένος ακόμη με τη Χίλντι στήνει ένα ολόκληρο σενάριο προκειμένου να αποτρέψει την πρώην σύζυγό του από το να εγκαταλείψει τη δημοσιογραφία και να παντρευτεί. Εκμεταλλεύεται ένα μεγάλο γεγονός, την επικείμενη εκτέλεση ενός καταδίκου, για να την δελεάσει να ασχοληθεί με το θέμα. Εκείνη “τσιμπάει” και μια σειρά από ξεκαρδιστικά απρόοπτα θα αρχίσουν να διαδέχονται το ένα το άλλο. Στο μεταξύ η Χίλντι βιάζεται για να προλάβει το γάμο, ο Μπρους πέφτει διαρκώς στις παγίδες που του στήνει ο Ουόλτερ ενώ ο ίδιος ετοιμάζεται για μια μεγάλη επαγγελματική αλλά και προσωπική νίκη.

Ο βιρτουόζος  Χάουαρντ Χοκς σκηνοθέτησε το 1940 την ξεκαρδιστική κωμωδία «Ξαναπαντρεύομαι τη γυναίκα μου» (His girl Friday). Μια ταινία ντελιριακού χιούμορ, γρήγορων χιουμοριστικών εναλλαγών, πανέξυπνων και αστείων διαλόγων. Βασισμένη επάνω σε ένα ιδιαίτερα ευφυές σενάριο του Τσαρλς Λέντερερ, η ταινία του Χοκς είναι μια από τις καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών βασισμένη στο επιτυχημένο θεατρικό έργο «Η πρώτη σελίδα» των Μπεν Χεκτ και Τσαρλς ΜακΆρθουρ.

Απίθανη, απολαυστική, χειμαρρώδης, αβίαστα αστεία η ταινία του Χοκς αποτελεί λαμπρό παράδειγμα σκηνοθετικού ρυθμού. Ο σκηνοθέτης στηλιτεύει το ρόλο των ΜΜΕ και τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Μάλιστα στους τίτλους της αρχής, αναφέρει πως «ένας δημοσιογράφος έκανε τα πάντα για να βγάλει είδηση»! Και αυτό το βλέπουμε τόσο στο πρόσωπο του Ουόλτερ όσο και των υπόλοιπων δημοσιογράφων οι οποίοι στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των εφημερίδων τους τερατολογούν ασυστόλως. Ιδιαίτερα καυστικός και αστείος είναι ο διάλογος που γίνεται μεταξύ των δημοσιογράφων και του δημάρχου σχετικά με τους κομμουνιστές που ετοιμάζουν ανταρσία, σε μια σαφέστατη κριτική του Χοκς απέναντι στην αντικομμουνιστική υστερία.

Απολαυστικός στο ρόλο του Ουόλτερ Μπερνς, ο Κάρι Γκραντ, ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς όλων των εποχών. Εξαιρετική στο πλάι του, στο ρόλο της Χίλντι, η Ρόζαλιντ Ράσελ.

Δεν ξέρω τι θα μπορούσα να προσθέσω για την εξαιρετική αυτή κωμωδία. Το μόνο που μπορώ να πως είναι πως καλά θα κάνετε να σπεύσετε να την απολαύσετε. Εγώ την είδα τρίτη φορά, πάντοτε με το ίδιο ενδιαφέρον και μη μπορώντας να σταματήσω να γελάω! (Η ΕΠΟΧΗ 22/7/2023)

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε