JOKER

Δε θα αναφερθώ στη μνημειώδη ερμηνεία του Χοακίν Φίνιξ, η οποία είναι πέρα από κάθε περιγραφή. Θα ήθελα όμως να γράψω δυο σύντομα λόγια για την ταινία η οποία κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα και εκθειάστηκε από την κριτική.
Δικαίως βραβεύτηκε, δικαίως εγκωμιάστηκε καθώς -κινηματογραφικά μιλώντας- πρόκειται για μια πολύ καλή ταινία.
Αφηγείται μια ενδιαφέρουσα ιστορία, έχει θαυμάσιο ρυθμό και οποιεσδήποτε μικροατέλειες καλύπτονται από τον γίγαντα Χοακίν Φίνιξ.
Έχω όμως πολλές ενστάσεις στο πολιτικό της κομμάτι. Στον «Joker» παρουσιάζεται μια κοινωνία σε σήψη, ένας κόσμος σε αναταραχή με εμφανείς ταξικές αντιθέσεις. Καλά ως εδώ, όμως τελικά τι είναι εκείνο το οποίο εξάγεται ως συμπέρασμα; Πως όλα αυτά οδηγούν σε ένα τυφλό μίσος, μια τυφλή αντίδραση; Μια κοινωνική έκρηξη η οποία δεν έχει κανέναν προσανατολισμό και δεν εκφράζεται από κανένα πολιτικό υποκείμενο και εμπνέεται από τις εγκληματικές πράξεις ενός οργισμένου, περιθωριοποιημένου ανθρώπου; Αυτό περισσότερο μοιάζει με πρόσκληση σε εκτόνωση παρά για πραγματική εξέγερση η οποία αμφισβητεί και θέλει να ανατρέψει το σύστημα το οποίο δημιουργεί την αδικία και την ανισότητα. Και επειδή ξέρω πως η ταινία θα κόψει αρκετές χιλιάδες εισιτήρια -και πολύ καλά θα κάνει- πολύ φοβάμαι πως οι θεατές οι οποίοι θα γοητευθούν από την κοινωνική έκρηξη που θα δουν επί της οθόνης, την επόμενη στιγμή θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα αντιδράσουν σε μια παρόμοια κατάσταση η οποία θα μπορούσε να συμβεί στην πραγματικότητα. Επειδή ο μικροαστισμός και ο ατομισμός διαπερνούν πέρα για πέρα ολόκληρη την περίφημη ‘μεσαία τάξη’ και, δυστυχώς, όχι μόνον αυτή, η πλειοψηφία των χειροκροτητών της μυθοπλαστικής κοινωνικής έκρηξης θα προτιμήσουν την πλευρά του νόμου και της τάξης εάν και εφόσον η μυθοπλασία μεταφερθεί στην αληθινή ζωή.
Βέβαια, μπορεί όλα αυτά που γράφω να είναι περιττά και ο κόσμος να θέλει απλώς να απολαύσει μια ταινία. Ε, σε αυτήν την περίπτωση, ο «Joker», του Τοντ Φίλιπς είναι από εκείνες τις ταινίες που αξίζει να χαλαλίσει κάποιος (-α), ένα δίωρο. Γιατί, αν μη τι άλλο, ο Φίλιπς κάνει ΣΙΝΕΜΑ!

1 σχόλιο

  1. […] JOKER […]

    Μου αρέσει!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε