ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ (έως τις 10/2/2016)

(αναδημοσίευση από την ΕΠΟΧΗ, 7/2/2016)

Γαλιλαίος

Γαλιλαίος

Προβάλλονται επίσης:
«Γαλιλαίος» (Galileo), του Τζόζεφ Λόουζι: Αριστουργηματική ταινία που γυρίστηκε το 1975, στην οποία, εκτός από το μεγάλο αμερικανό σκηνοθέτη Τζόζεφ Λόουζι, συναντάμε στο σενάριο ένα ακόμη μεγάλο όνομα, τον Μπέρτολτ Μπρεχτ.
Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, ο αναμορφωτής του σύγχρονου θεάτρου καταγράφει με ρεαλιστικό και ταυτόχρονα ποιητικό τρόπο την σύγκρουση του Γαλιλαίου με την Ιερά Εξέταση . Ο βραβευμένος με BAFTA και Χρυσό Φοίνικα, Τζόζεφ Λόουζι, μεταφέρει κινηματογραφικά το μεγάλο έργο του Μπρεχτ με πρωταγωνιστή τον εξαιρετικό Τοπόλ. Ίσως ένα από τα οικουμενικότερα έργα του Μπρεχτ, το οποίο αναφέρεται στη ζωή του μεγάλου Ιταλού επιστήμονα, που έζησε τον 17 αιώνα στην Ιταλία και έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης επιστήμης.
Η ξεχωριστή αυτή ταινία, η οποία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα, αποτελεί φόρο τιμής του ριζοσπάστη σε καλλιτεχνικές και πολιτικές ιδέες, Μπρεχτ, στο Γαλιλαίο, έναν μεγάλο άνδρα, με ριζοσπαστικές, επίσης, επιστημονικές ιδέες ο οποίος ήρθε σε σύγκρουση με την εξουσία. Η κινηματογραφική μεταφορά γίνεται από έναν άλλον ριζοσπάστη, το σκηνοθέτη Τζόζεφ Λόουζι ο οποίος αναγκάστηκε να φύγει από τις ΗΠΑ επειδή το όνομά του βρέθηκε στη μαύρη λίστα του μακαρθισμού.
«50 αποχρώσεις του μαύρου» (Fifty shades of black), του Μάικλ Τάιντς: Παρωδία του γνωστού μπεσρ σέλερ που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο. Ο κύριος Γκρέι γίνεται κύριος Μπλακ. Είναι πολυεκατομμυριούχος και αποπλανά τη γοητευτική φοιτήτρια, Χάνα Στιλ, η οποία πηγαίνει να του πάρει συνέντευξη. Ο κύριος Μπλακ, έχει περίεργα γούστα και όχι ιδιαίτερα καλές ερωτικές επιδόσεις. Επίσης έχει μια ρατσίστρια μητέρα και ένα ιδιαίτερα «προικισμένο» αδελφό. Καλή κωμωδία, δε θα σας απογοητεύσει.
Σινεφίλ

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε