«ΛΑΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ» και «ROUGHCUT»

(αναδημοσίσυση από την ΕΠΟΧΗ, 4/5/2013)

Το χτίσιμο των αισθήσεων

Ένα πολύ καλό ντοκιμαντέρ το οποίο κέρδισε το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Λάμπουν στο σκοτάδι

Λάμπουν στο σκοτάδι

Ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης, σκηνοθέτης της ταινίας «Λάμπουν στο σκοτάδι», κινηματογραφεί τον Μάικλ και τον Τζιμ, δύο γκέι φίλους που είχαν χαθεί για πάνω από είκοσι χρόνια. Κι όταν ο Μάικλ βρίσκει τον Τζιμ, αυτός έχει επιστρέψει στην οικογένεια του, είναι άνεργος, η ζωή του είναι διαλυμένη και επιπλέον, είναι άρρωστος με AIDS. Οι δυο φίλοι μετακομίζουν στη Νέα Ορλεάνη, πόλη που έζησε και αγαπά ο Μάικλ, λίγο μετά την καταστροφή της πόλης απλό τον τυφώνα Κατρίνα.

Κουβαλάνε και οι δύο ένα παρελθόν που από την μία τους πονάει, ενώ από την άλλη τους βοηθάει να βρίσκουν το κουράγιο να συνεχίζουν, ζώντας μέρα με την ημέρα.

Η σκηνοθέτιδα Εύα Στεφανή, γράφει –ανάμεσα σε άλλα- για την ταινία: «Ο σκηνοθέτης χτίζει την αφήγησή του σαν γλυπτό αφαιρώντας το περιττά πραγματολογικά στοιχεία και εμμένοντας στο χτίσιμο των αισθήσεων. Η ταινία αναδύει μυρωδιές από κλειστά δωμάτια το καλοκαίρι στα έργα του Τένεσι Ουίλιαμς. Υπαινίσσεται τραύματα και μυστικά της παιδικής ηλικίας χωρίς να μιλά ευθέως για αυτά. Εκεί που ο παραδοσιακός κινηματογράφος τεκμηρίωσης φανερώνει, το έργο του Ευαγγελίδη υπαινίσσεται. Η αρετή της ταινίας έγκειται ακριβώς σε αυτή την τεχνική απόκρυψης».Η ταινία διαρκεί 68 λεπτά.

Μαζί της προβάλλεται και το διάρκειας 58 λεπτών ντοκιμαντέρ «Roughcut» της Ελιάνας Αμπραβανέλ. Η ταινία αναφέρεται στη ζωή της Μπάμπι που γεννήθηκε πριν από 40 περίπου χρόνια στις Φιλιππίνες. Από μικρή συνειδητοποίησε πως η θηλυκή της ψυχή ήταν φυλακισμένη σε ένα ανδρικό σώμα. Σήμερα η Μπάμπι ζει στην Ελλάδα.

                                                                                                                 Σ.Κ.

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε