Επιστρέφοντας στον Ταρκόφσκι (Σύνεντευξη Τύπου)

Επιστρέφοντας στον ΤΑΡΚΟΦΣΚΙ

Από το Ινστιτούτο Κινηματογράφου της Μόσχας στα Παιδικά χρόνια του Ιβάν

tarkovsky_003.jpg

Την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008 και ώρα 12:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου «ΙΑΝΟΣ», πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την επανέκδοση του αριστουργήματος του Αντρέι Ταρκόφσκι «Παιδικά χρόνια του Ιβάν» και του αφιερώματος στον Αντρέι Ταρκόφσκι, από 31/1 έως 6/2/08, που διοργανώνει η NEW STAR σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και την Κίνηση Πολιτών για τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον και την Κοινωνική Αλληλεγγύη.

Τη Συνέντευξη Τύπου άνοιξε ο διευθυντής της NEW STAR κ. Βελισσάριος Κοσσυβάκης. O κ. Κοσσυβάκης αναφέρθηκε στο έργο του Ταρκόφσκι λέγοντας ότι κάθε νέα θέαση των ταινιών του είναι μια υπερβατική εμπειρία, ένα βήμα προς την κρυμμένη αλήθεια και το ρυθμό του κόσμου. Επίσης, αναφέρθηκε στην ταινία – κεντρικό άξονα του αφιερώματος – τα «Παιδικά χρόνια του Ιβάν», που κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ της Βενετίας, λέγοντας ότι με αυτή ο Ταρκόφσκι εξ αρχής διαχωρίζει τη θέση του από έναν κινηματογράφο της απλής γραμμικής αφήγησης γεγονότων και του διαρκούς ενεστώτα χρόνου και δημιουργεί μια νέα κινηματογραφική γλώσσα.

Το λόγο πήρε ο κ. Μιχάλης Μεσσήνης, πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον και την Κοινωνική Αλληλεγγύη, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο και τους αγώνες της Μαρίας Μπέικου για ανεξαρτησία και κοινωνική αλληλεγγύη.

beiku-tarkovsky.jpg

Η κ. Μαρία Μπέικου, (παραπάνω μια σπάνια φωτογραφία από τα γυρίσματα της ταινίας «Οι φονιάδες». Στο κέντρο διακρίνονται ο Αντρέι Ταρκόφσκι με τη Μαρία Μπέικου) συμφοιτήτρια και φίλη του Αντρέι Ταρκόφσκι και συν-σκηνοθέτιδα της ταινίας «Φονιάδες», αναφέρθηκε στις σπουδές της στο Iνστιτούτο Kινηματογραφίας της Mόσχας υπό την καθοδήγηση του μεγάλου σκηνοθέτη Mιχαήλ Ρομ, στην εργασία της ως εκφωνήτρια επί 25 ολόκληρα χρόνια στην ελληνική εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού της Mόσχας, καθώς και στη γνωριμία και τη μακροχρόνια φιλία της με τον Αντρέι Ταρκόφσκι. Τέλος, η κ. Μπέικου διάβασε αποσπάσματα του γράμματος που της έστειλε η γυναίκα του μεγάλου σκηνοθέτη Ίρμα Ταρκόφσκαγια με αφορμή την εκδήλωση προς τιμήν της Μπέικου. H τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008 στο Τριανόν Filmcenter, όπου ο Μανώλης Γλέζος θα της απονείμει αγαλματίδιο, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Κώστας Σεμιτέκολο.

Ακολουθεί η επιστολή της Ίρμα Ράους – Ταρκόφσκαγια στη Μαρία Μπέικου:

Μόσχα, 28 Ιανουαρίου 2008

Αγαπητή μου Μαρία,
Οι περιστάσεις είναι τέτοιες που δεν θα μπορέσω να παραβρεθώ σ’ αυτήν την ακριβή, για όλους μας βραδιά, γι’ αυτό και σου απευθύνομαι γραπτώς.
Η μοίρα το έφερε να συναντηθούμε μισό αιώνα πριν στη Μόσχα, στο VGIK, το Ινστιτούτο Κινηματογραφίας, στο τμήμα που επέλεξε ο σπουδαίος άνθρωπος και σκηνοθέτης Μιχαήλ Ρομμ. Ήμασταν νέοι, όλοι στην ίδια αφετηρία, με δίψα για ζωή και επιτυχία. Θυμάσαι το τμήμα μας; Τον Γιούλι Φάιτ, τον Βάσια Σούκτσιν, τον Αντρέι Ταρκόφσκι και πολλούς άλλους; Εσύ, όμως, είχες ιδιαίτερη θέση –ήσουν η ηρωική παρτιζάνα από την Ελλάδα που πολέμησε το φασισμό. Γρήγορα γίναμε φίλες, εμπιστεύοντας η μία στην άλλη τα μυστικά, τις πίκρες αλλά και τις χαρές μας. Εργαζόσουν στη Ραδιοφωνία και σκαρφιζόσουν πώς να ταΐσεις όλη τη νεανική παρέα των πεινασμένων! Τα μαθήματα ήταν ενδιαφέροντα. Ο Ρομμ δε μας δίδασκε μόνο επαγγελματισμό, αλλά πάνω απ’ όλα τιμιότητα και εντιμότητα, κάτι που νομίζω ότι ακολουθήσαμε. Στο πανεπιστήμιο συνδέθηκες φιλικά όχι μόνο μαζί μου, αλλά και με τον Αντρέι Ταρκόφσκι, τιμώντας τη φιλία σας μέχρι το θάνατό του. Με τον Αντρέι σύντομα παντρευτήκαμε κι εσύ ήσουν η έμπιστή του, που γνώριζες τα μυστικά του και τα αισθήματά του. Όταν γεννήθηκε ο γιος μας ο Αρσένι, έγινες η νονά του και κανέναν δεν μπορούσαμε να φανταστούμε σε αυτήν τη θέση εκτός από σένα.
Συνέβη κι άλλο ένα σημαντικό γεγονός. Γίνατε συνδημιουργοί και συνσκηνοθέτες με τον Αντρέι, στην κοινή σας ταινία, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Χέμινγουει «Φονιάδες». Πρωταγωνιστούσαν οι συμφοιτητές μας. Έτσι, έχεις στη ζωή σου ένα τεράστιο δημιουργικό γεγονός: την κοινή σκηνοθετική δουλειά με τον Αντρέι Ταρκόφσκι.
Θυμάσαι, Μαρούσα, όταν ήρθε στη Μόσχα ο άντρας σου, που μόλις είχε αποφυλακιστεί, πώς τον περιμέναμε, πώς τον καλωσορίσαμε; Τον αγάπησαν όλοι, αλλά πιο πολύ ο Αντρέι. Τον ενδιέφεραν τα πάντα, ήταν επίμονος στις ερωτήσεις για τα πολιτικά ζητήματα και ο Γεωργούλας του άνοιξε τα μάτια σε πολλά θέματα. Θυμάσαι τη λύπη μας όταν έφυγε ο Γεωργούλας από τη ζωή…
Πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι από εκείνα τα χρόνια. Πολλά συνέβησαν, τραγικά αλλά και χαρούμενα. Θυμήσου τα ταξίδια σου στη Ρωσία με τον Θεόδωρο Τερζόπουλο, το ενδιαφέρον μας γι’ αυτόν και το θέατρό του, χάρη στη φιλία σας και στη μεταφραστική σου ικανότητα. Ακόμα, τη συνεργασία σου με το Γιούρι Λιουμπίμοφ και τα καλύτερα θέατρα της Ρωσίας. Τη φιλία σου και τη βοήθειά σου στο Ίδρυμα Αντρέι Ταρκόφσκι, τη συμμετοχή σου στα διεθνή συμπόσια στη μνήμη του Ταρκόφσκι, στη Μόσχα.
Ακριβή μου Μαρία! Όταν αρχίσαμε τις σπουδές μας, όλοι ήμασταν στην ίδια αφετηρία. Γράφαμε σενάρια, γυρίζαμε φιλμ και κανείς δε γνώριζε ακόμα που θα φτάσει. Ο χρόνος, όμως, τα ξεκαθάρισε όλα. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες, μια ιδιοφυία –ο Αντρέι Ταρκόφσκι. Στη ζωή μπορεί να υπήρξαν φίλοι του, σύζυγοί του. Αυτό που μετράει, όμως, μπροστά στο πρόσωπο του χρόνου, είναι ότι υπήρξαμε σύγχρονοί του.
Κι εσύ Μαρία, έχεις την κοινή σας εργασία, την ανθρώπινη ειλικρίνεια μέχρι το τέλος της ζωής του και την αγάπη μας.
Η φίλη σου

Ίρμα Ράους – Ταρκόφσκαγια

 

 

1 σχόλιο

  1. ας αφησω ενα συνδεσμο με την σπηλια για τον Ταρκοφσκυ

    http://nosferatos.blogspot.com/2008/07/tarkovsky-sacrifice.html

    Μου αρέσει!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε