«BIG FATHER»

Τα πλοκάμια του συστήματος

Ο Άγγελος είναι ένας ταλαίπωρος σκηνοθέτης που περιμένει κρατική χρηματοδότηση για να γυρίσει την ταινία του. Το θέμα της: «ένας αυταρχικός πατέρας, υπάλληλος σε μια εταιρία μελέτης καταναλωτικών συνηθειών, υποβάλλει την οικογένειά του σε ένα αλλόκοτο πείραμα προς όφελος της επιχείρησής του». Και ενώ βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, εμφανίζεται ο Βαρνάβας, ένας παλιός του φίλος παραγωγός, που είναι μέσα στα κόλπα, ο οποίος αναλαμβάνει να καταθέσει το σενάριο. Σε μερικές μέρες παίρνει θετική απάντηση αλλά ενώ ετοιμάζεται να ξεκινήσει, ξεσπά οικονομική κρίση, τα κονδύλια για τον πολιτισμό μειώνονται και η ταινία μένει στον αέρα! Η κατάσταση χειροτερεύει όταν τον ειδοποιούν πως το σπίτι του πρόκειτι να μπει σε πλειστηριασμό.

Τότε ο Βαρνάβας τον φέρνει σε επαφή σε την εταιρία Union, για να κάνει μια διαφημιστική ταινία που θα προωθήσει τα προϊόντα της. Λόγω έλλειψης χρημάτων ο Άγγελος αποφασίζει να χρησιμοποιήσει ως ηθοποιούς τα τρία παιδιά και τη γυναίκα του. Σιγά-σιγά όμως η κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει μέχρις ότου ο φιλόδοξος κι απελπισμένος σκηνοθέτης, προκειμένου να σώσει το σπίτι του φτάνει σε ακραίες και επικίνδυνες καταστάσεις μετατρέποντας την οικογένειά του σε ριάλιτι σόου!

Ο «Big father» του Κωνσταντίνου Στραγαλινού είναι, πρώτα απ’ όλα, μια πρωτότυπη ταινία που κινείται μεταξύ δράματος και μαύρης κωμωδίας. Βασικά όμως πρόκειται για μια οξύτατη κριτική στην αδηφαγία του κεφαλαίου, στην κοινωνία του καταναλωτισμού, στην ασυδοσία της ελεύθερης οικονομίας που οδηγούν τους ανθρώπους στην προσωπική και οικογενειακή πτώση.

Συνέχεια

«ΣΟΜΠΙΜΠΟΡ»

Η μεγάλη εξέγερση

Στις 14 Οκτωβρίου 1943, μετά από μια καλοσχεδιασμένη εξέγερση οι 420 από τους 550 κρατούμενους στο ναζιστικό στρατόπεδο Σομπιμπόρ στην Πολωνία, αποπειράθηκαν να δραπετεύσουν. Από αυτούς οι 80 σκοτώθηκαν κατά την εξέγερση.

Τα γεγονότα εκείνα αφηγείται η ταινία του Κονσταντίν Καμπένσκι «Σομπιμπόρ» (Sobibor), που γυρίστηκε το 2018. Οργανωτής της εξέγερσης ήταν ο ανθυπολοχαγός του Κόκκινου Στρατού Αλεξάντρ Πετσέρσκι (Σάσα) ο οποίος οδηγήθηκε στο στρατόπεδο στις αρχές του Οκτωβρίου και μέσα σε τρεις εβδομάδες κατόρθωσε να οργανώσει και να υλοποιήσει τη μοναδική πετυχημένη εξέγερση σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Συνέχεια