«Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΑΓΓΕΛΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ»

(από το http://www.stokokkino.gr)

 Σπαρακτική σπουδή στη μοναξιά

 Του Στράτου Κερσανίδη

 Ο Τζεφ Κοστελό είναι ένας πληρωμένος δολοφόνος ο οποίος εκτελεί τα συμβόλαιά του ευσυνείδητα, αποστασιοποιημένα και χωρίς καμία συναισθηματική εμπλοκή, όπως ακριβώς αρμόζει σε έναν σωστό επαγγελματία.

Ο Τζεφ Κοστελό, μέσα από την εμπνευσμένη χρήση της κάμερας του Ζαν Πιέρ Μέλβιλ, είναι ο μοναχικός σαμουράι (“Le samurai”), ένας αντι-ήρωας ο όποιος έχει εγκατασταθεί στη μυθολογία του σινεμά και έχει εγγραφεί ως ένας διαχρονικός, γοητευτικός,  ρομαντικός αλλά και τραγικός  χαρακτήρας.

Η ταινία, «Ο σαμουράι», η οποία προβλήθηκε στην Ελλάδα με τον τίτλο «Ο δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο»,  είναι η κορυφαία ίσως, στιγμή στο έργο του Μέλβιλ, στην οποία ο σκηνοθέτης πατώντας στην παράδοση του φιλμ νουάρ, του προσδίδει έναν αέρα ανανέωσης, μια ‘ευρωπαϊκή’ αύρα.

Ο ήρωας του Μέλβιλ, το οποίο ερμηνεύει ιδανικά ο Αλέν Ντελόν, στην κορυφαία στιγμή της καριέρας τους, είναι ένας άνδρας μοναχικός χωρίς παρελθόν και κατά πως φαίνεται, και χωρίς μέλλον. Έχει μόνον παρόν το οποίο βαδίζει παράλληλα με το επάγγελμά του.  Πως έγινε πληρωμένος φονιάς δεν το γνωρίζουμε, ούτε έχει ιδιαίτερη σημασία για τη δόμηση του χαρακτήρα του. Ακόμη κι έτσι όμως, μόνον εντός του παρόντος χρόνου στον οποίο εκτυλίσσεται η δράση, ο χαρακτήρας μοιάζει να ολοκληρώνεται! Αναρωτιέται κανείς, πως μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, πως είναι δυνατόν ένας χαρακτήρας για τον οποίο δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτε για τη ζωή του να θεωρηθεί πλήρης;

Γιατί ο σκηνοθέτης – δημιουργός του δίνει μια τόσο έντονη προσωπικότητα η οποία βασίζεται σε κάτι πολύ δυνατό. Κι αυτό είναι η ιδιοσυγκρασία του και πάνω απ’ όλα οι κώδικες τιμής που ακολουθεί. Κώδικες τιμής οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στην παράδοση των σαμουράι.

Ο Τζεφ είναι ένας άνδρας μοναχικός, ο οποίος κινείται εντός κάποιων ορίων και τηρώντας κάποιους άγραφους αλλά απόλυτα σεβαστούς κανόνες. Μιλάει λίγο, είναι μεθοδικός, ζει λιτά. Και φυσικά ανάλογο είναι και το σκηνικό, μέσα στο οποίο κινείται και το οποίο ο Ζαν Πιέρ Μέλβιλ έχει οικοδομήσει αριστοτεχνικά, με κάθε λεπτομέρεια, θα έλεγα τελετουργικά.

Σκηνοθεσία στιλιζαρισμένη και μινιμαλιστική και ο Αλέν Ντελόν λιγομίλητος με κινήσεις χορογραφημένες, ετοιμάζεται για την εκτέλεση της αποστολής του. Κι όταν αργότερα οι εργοδότες του αποφασίζουν να τον ‘αποσύρουν’ και ενώ ο κλοιός της αστυνομίας κλείνει, ο σαμουράι θα ακολουθήσει πιστά τους κώδικες τιμής για να φτάσει στην εκδίκηση.

Ποιος είναι τελικά αυτός ο άνδρας, τι αντιπροσωπεύει; Η εύκολη απάντηση είναι, πως ο Τζεφ Κοστελό είναι ένας δολοφόνος. Όμως εάν θέλουμε να δούμε πίσω από το προφανές και να αποκωδικοποιήσουμε τις βαθύτερες σκέψεις του Μέλβιλ, τότε η απάντηση αποκτά άλλη διάσταση. Γιατί τότε διακρίνεται αυτό που συχνά βλέπουμε στην πραγματική ζωή. Ένας άνθρωπος ο οποίος κινείται στο περιθώριο, δεν αποφασίζει ο ίδιος αλλά άλλοι για εκείνον. Εκείνος το μοναδικό πράγμα του έχει είναι ο εαυτός του και οι ηθικού του κώδικες. Και μόνον με αυτό μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ολόκληρο σύστημα το οποίο βρίσκεται απέναντί του. Είναι ένας μοναχικός λύκος απέναντι στους κυνηγούς. Είναι ένας σαμουράι. Κι όπως αναφέρεται στην ταινία, «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη μοναξιά από αυτή του σαμουράι, εκτός από εκείνη του τίγρη στην ζούγκλα, ίσως».

Εν τέλει το αριστουργηματικό αυτό φιλμ είναι μια σπαρακτική σπουδή στη μοναξιά μπροστά στο ανυπέρβλητο.

Η ταινία η οποία γυρίστηκε το 1967, επαναπροβάλλεται σε ανακαινισμένη κόπια και είναι μια μοναδική ευκαιρία είτε να τη δείτε είτε να την ξαναδείτε.

Στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ από την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018.

 

Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΑΓΓΕΛΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

LE SAMURAI

Σκηνοθεσία: Ζαν Πιέρ Μέλβιλ

Πρωταγωνιστούν: Αλέν Ντελόν, Φρανσουά Περιέ, Ναταλί Ντελόν    

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s