«ΑΓΚΑΘΙ»

 

(αναδημοσίευση από την ΕΠΟΧΗ, 11/3/2018)

Επικίνδυνο ταξίδι του μέλιτος

Του Στράτου Κερσανίδη

Όταν οι ανθρώπινες σχέσεις αγγίζουν ακραίες συμπεριφορές, μπορεί ακόμη και η αγάπη να έχει το άρωμα του κινδύνου. Κι όταν η αφήγηση μιας τέτοιας σχέσης διαχέεται στο χρόνο σχεδόν καταργώντας τον, όλο αυτό μπορεί να γίνει συναρπαστικά γοητευτικό.

Η ταινία «Αγκάθι» (Thorn), του Γαβριήλ Τζάφκα, προβλήθηκε στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, εκτός συναγωνισμού. Εκεί την είδα και συνοπτικά μπορώ να πως ότι μου άρεσε πολύ. Τι είναι όμως η ταινία αυτή, η οποία συνδυάζει το σκανδιναβικό ύφος αφήγησης με την ιδιαίτερη προσωπική ματιά του σκηνοθέτη;

Όλα ξεκινούν όμορφα. Αμέσως μετά το γάμο τους, η Λίζα και ο Γιάκομπ φεύγουν και πηγαίνουν σε ένα εξοχικό σπίτι που ανήκει στην οικογένεια της Λίζα. Ο Γιάκομπ δε γνωρίζει σχεδόν τίποτε αφού η Λίζα έχει προετοιμάσει τα πάντα μυστικά. Την πρώτη μέρα εμφανίζεται ένας ηλικιωμένος άνδρας ο οποίος τους προειδοποιεί να μην πηγαίνουν στο δάσος. Όταν εξαφανίζεται το άλογο που η Λίζα χάρισε στο Γιάκομπ ο τελευταίος πηγαίνει στο δάσος να το βρει και εξαφανίζεται κι αυτός!

Αυτήν είναι σε γενικές γραμμές η ιστορία, αλλά μπορεί και να μην είναι έτσι! Μάλλον αυτήν είναι η πρώτη αντίληψη που έχουμε η οποία όμως στο φινάλε ανατρέπεται εντελώς. Γιατί ο Τζάφκας χρησιμοποιεί μια μη συμβατική αφήγηση η οποία εκτείνεται στο χρόνο και τον καταργεί! Εφαρμόζοντας, κατά κάποιον τρόπο την έννοια της φυσικής περί ανυπαρξίας ή περί σχετικότητας του χρόνου στο σινεμά καταλήγει σε μια συναρπαστική ταινία η οποία κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Το μυστήριο της εξαφάνισης του Γιάκομπ λύνεται κι αυτό με έναν μη συμβατικό τρόπο αλλά αφού προηγουμένως ο σκηνοθέτης έχει πετύχει το σκοπό του να κάνει μια ταινία η οποία έχει πολύ έντονο άρωμα θρίλερ! Αλλά σε τελευταία ανάλυση το ‘Αγκάθι’ είναι μια εξερεύνηση των ανθρώπινων σχέσεων και το πώς αυτές επηρεάζονται από ακραίες συμπεριφορές. Όταν η αγάπη μπορεί να γίνει φόβος και η πίστη, υποψία.

Πολύ καλή ταινία, η οποία είναι συμπαραγωγή Ελλάδας και Δανίας, με δανούς ηθοποιούς, οι οποίοι, είναι εξαιρετικοί στους ρόλους τους.

strakersan@gmail.com

https://kersanidis.wordpress.com

 

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s