20ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

(από το http://www.stokokkino.gr)

Η Αποθήκη Γ΄ ολόκληρο το χρόνο στο Φεστιβάλ!

Του Στράτου Κερσανίδη

«Με βάση τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, η Αποθήκη Γ’, ο χώρος που αγαπάμε όλοι γιατί εκεί χτυπά η καρδιά του Φεστιβάλ κάθε Νοέμβρη από το 1999, θα είναι κομμάτι του Φεστιβάλ για όλο τον χρόνο». Αυτό είναι το πιο σημαντικό νέο που ανακοινώθηκε εν όψει του επετειακού 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, από τη διευθύντρια του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Ελίζ Ζαλαντό. Αφού εξέφρασε τη χαρά της γι’ αυτήν την εξέλιξη, η κα Ζαλάντό είπε πως έτσι θα ενισχυθεί με νέες δράσεις η ετήσια δραστηριότητα ενώ υποσχέθηκε πολλά σχέδια για το μέλλον. Κατέληξε λέγοντας πως περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία τους επόμενους μήνες για να ανακοινωθούν.

Πρόσωπα και ιστορίες

Το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διαρκέσει από την Παρασκευή 2 έως την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018. Ως ταινία έναρξης έχει επιλεγεί  το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ της Ανιές Βαρντά που συνσκηνοθετεί με τον γάλλο φωτογράφο και εικαστικό JR, «Πρόσωπα και ιστορίες», το οποίο είναι υποψήφιο για το φετινό Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ. Πρόκειται για ένα ζωηρό και αισιόδοξο ρόουντ μούβι, το οποίο κέρδισε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Καννών. Οι δύο καλλιτέχνες, ταξιδεύουν στη γαλλική ύπαιθρο, μοιράζονται τη φιλία και τη δημιουργικότητα και δημιουργούν τεράστιες φωτογραφίες απλών ανθρώπων που συναντούν, σε μεγάλες τοιχογραφίες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 180 ντοκιμαντέρ μεγάλου και 48 μικρού μήκους, σε όλες τις κατηγορίες. Για το τι περιλαμβάνει το διαγωνιστικό τμήμα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Ορέστης Ανδρεαδάκης, διευκρινίζει: «Φέτος παρουσιάζουμε ντοκιμαντέρ μαχητικά, πρωτοποριακά, ψυχαγωγικά. Μιλούν για την παγκόσμια κοινωνία μας, την πολιτική, την ταυτότητα, τη μνήμη, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και για το φαγητό, την μουσική, το σινεμά τις τέχνες, τον έρωτα, άρα μιλούν για την ίδια τη ζωή. Ειδικότερα στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα προβάλλουμε 10 μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, τα οποία είναι η πρώτη ή η δεύτερη δουλειά νέων και πολλά υποσχόμενων δημιουργών. Η επιλογή τους έγινε με τον ίδιο τρόπο που έγινε και η επιλογή των ταινιών στο Φεστιβάλ του Νοεμβρίου: με πυξίδα δηλαδή ένα θέμα δανεισμένο από ένα βιβλίο. Αυτή τη φορά επιλέξαμε ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα: το ‘Ζωή οδηγίες χρήσεως’ του Ζορζ Περέκ. (πρωτότυπος τίτλος: La Vie mode demploi, μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδόσεις Ύψιλον). Πρόκειται για ένα βιβλίο ποταμό, 600 σελίδων, 2.000 χαρακτήρων και εκατοντάδων ιστοριών, το οποίο αντιμετωπίζει τη ζωή σαν ένα παζλ που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ποτέ. Οι οκτώ ξένες ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος έχουν ήδη ανακοινωθεί ενώ οι δύο ελληνικές είναι το ‘Obscuro Barroco’ της Ευαγγελίας Κρανιώτη το οποίο κέρδισε βραβείο επιτροπής Teddy στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βερολίνου και το ντοκιμαντέρ ‘Στο σώμα της’, του Ζαχαρία Μαυροειδή».

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από την Ανίκα Γκούσταφσον, κριτικό κινηματογράφοθυ και δημοσιογράφο (Σουηδία), Κάρολαϊν Λιμπρέσκο, υπεύθυνη προγράμματος του Φεστιβάλ του Σάντανς (ΗΠΑ), Ντέιβιντ Μπόρενσταϊν, σκηνοθέτη (ΗΠΑ/Δανία), Γιάν Ρόφεκαμπ, διανομέα (Ολλανδία/Καναδάς) και Λευτέρη Χαρίτο, σκηνοθέτη (Ελλάδα).

Δύο αφιερώματα περιλαμβάνει το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ. Το πρώτο στη «γιαγιά του γαλλικού νέου κύματος», ελληνικής καταγωγής, Ανιές Βαρντά, με 10 ντοκιμαντέρ και το δεύτερο με τίτλο «Το ΄68 πέρα από το ΄68» με 7 ταινίες που αναφέρονται στο έτος που συγκλόνισε τον κόσμο, το 1968.

Τα βραβεία

Τα φετινά βραβεία του φεστιβάλ είναι:

ο Χρυσός Αλέξανδρος, που συνοδεύεται από 8.000 ευρώ.

το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής που συνοδεύεται από 2.000 ευρώ.

τα 2 Βραβεία FIPRESCI

το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων

τα 2 βραβεία της ΕΡΤ (3.000 ευρώ για το διαγωνιστικό και 2.000 ευρώ για ελληνική ταινία)

τα 3 Βραβεία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (για το τμήμα του VR, για πρωτοεμφανιζόμενο Έλληνα σκηνοθέτη και για το πρόγραμμα της Αγοράς Docs in Progress – και τα 3 συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ)

το Βραβείο της WWF

το Βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας

το Βραβείο της ΠΕΚΚ,

το Βραβείο Νεότητας των Φοιτητών των Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

και φυσικά τα 4 Βραβεία Κοινού Fischer

Ελληνικό και Διεθνές πρόγραμμα

«Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια εντυπωσιακά άλματα. Για την υποστήριξή τους ενεργοποιούμε και πάλι- όπως και στο Φεστιβάλ του Νοεμβρίου- την ειδική ‘υπηρεσία networking για την καθοδήγηση των Ελλήνων δημιουργών στις επαφές τους με τους επαγγελματίες της Αγοράς από όλο τον κόσμο και υλοποιούμε μια σειρά από άλλες ενέργειες για την καλύτερη δικτύωση των Ελλήνων δημιουργών και παραγωγών με τους ξένους συναδέλφους τους», λέει ο Ορέστης Ανδρεαδάκης παρουσιάζοντας το φετινό ελληνικό πρόγραμμα. Συγκριμένα, στο πρόγραμμα αυτό θα προβληθούν συνολικά 53 ελληνικά ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 25 μικρού μήκους. Όλο το φάσμα της ανθρώπινης πραγματικότητας, πολιτική, κοινωνία, ανθρώπινα δικαιώματα, μνήμη, τέχνες, προσωπικότητες,  βρίσκονται φέτος στο επίκεντρο των ελληνικών ταινιών.

Στις ενότητες του  Διεθνές προγράμματος αναφέρεται ο υπεύθυνος, Δημήτρης Κερκινός: «Το ‘Καλειδοσκόπιο’, κύριος κορμός του προγράμματος περιλαμβάνει ταινίες που έχουν προβληθεί στα σημαντικότερα φεστιβάλ του κόσμου, αλλά και ανακαλύψεις που θα δείτε πρώτοι και που επιλέξαμε ανάμεσα στις εκατοντάδες ταινίες που μας κατατέθηκαν. Το αφιέρωμα ‘Θαυμαστός καινούριος κόσμος’, που διερευνά πώς επιδρούν στην υγεία και την ευημερία του ανθρώπου οι τεχνολογικές ανακαλύψεις και η επιστήμη – με ελεύθερη είσοδο για το κοινό- υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Τα ‘Ανθρώπινα Δικαιώματα’ είναι ένα τμήμα συνυφασμένο με την ιστορία και το στίγμα της διοργάνωσης, καθώς το Φεστιβάλ είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένο σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως άλλωστε και το κοινό του. Η ενότητα ‘Μνήμη/ Ιστορία’ συνοδεύει το φεστιβάλ και το κοινό του από τη πρώτη χρονιά, ενώ το ‘Περιβάλλον’ είναι επίσης ένα πολύ αγαπητό τμήμα του Φεστιβάλ. Το πιο δημοφιλές τμήμα όμως στο νεανικό κοινό, είναι η ‘Μουσική’. Το ‘Σινεμά’ περιλαμβάνει ταινίες που μιλούν για την ιστορία και τη δύναμη του κινηματογράφου, το ‘Food Vs. Food’  παρουσιάζει όλες τις εκφάνσεις του φαγητού, ενώ το ‘Docs for Kids’ μυεί παιδιά και εφήβους στον κόσμο του ντοκιμαντέρ».

Υπάρχουν κι αυτά

  • Το 20ό ΦΝΘ δίνει carte blanche στην «ιέρεια» του ανεξάρτητου σινεμά Σάρα Ντράιβερ και την καλωσορίζει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιάσει τα αγαπημένα της ντοκιμαντέρ και θα συνομιλήσει με το κοινό. Επίσης η Σάρα Ντράιβερ θα παρουσιάσει και το τελευταίο της ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του διάσημου ζωγράφου Ζαν Μισέλ Μπασκιά. Με αφορμή αυτό, το Σάββατο 3/3 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης η Σάρα Ντράιβερ θα συζητήσει με τον Ντένις Λιμ, Διευθυντή Προγράμματος του Lincoln Center, του κορυφαίου κέντρου τέχνης με έδρα τη Νέα Υόρκη.
  • Η ενότητα Film Forward εγκαινιάστηκε πέρυσι και περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ που κινούνται στα όρια ανάμεσα στον κινηματογράφο και τις εικαστικές τέχνες. Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας παρουσιάζουμε φέτος ένα αφιέρωμα στους πρωτοπόρους δημιουργούς Βερενά Παραβέλ και Λουσιάν Καστέν Τέιλορ οι οποίοι εξερευνούν νέους αφηγηματικούς δρόμους. Οι δύο σκηνοθέτες αναμένονται στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους και να συζητήσουν σε ειδική εκδήλωση για το «περίεργο σύμπαν» τους με την σκηνοθέτιδα Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη.
  • Με αφορμή τα εικοσάχρονα του φεστιβάλ, έχουν προγραμματιστεί δύο εκδηλώσεις που αποθεώνουν την τέχνη του ντοκιμαντέρ. Στην πρώτη ,το ντοκιμαντέρ συναντά τη ζωή: οι πρωταγωνιστές δυο ταινιών που είχαν προβληθεί στο πρώτο φεστιβάλ το 1999, θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη, 20 χρόνια μετά για να ξαναδούν τη ζωή τους στο πανί και να μιλήσουν με το κοινό. Στη δεύτερη, διοργανώνουμε ένα ολονύχτιο μαραθώνιο με μουσικά ντοκιμαντέρ της εποχής   που άρχισε το φεστιβάλ.

Ταινία λήξης

Ένα εμβληματικό ντοκιμαντέρ έχει επιλεγεί να προβληθεί στις 11 Μαρτίου, ως ταινία λήξης. Πρόκειται για το βουβό αριστούργημα του Ζαν Βιγκό, «Σχετικά με τη Νίκαια», που ο γάλλος κινηματογραφιστής γύρισε το 1930.

Η προβολή θα γίνει με πρωτότυπη ζωντανή μουσική επένδυση σε σύνθεση του Λάζαρου Τσαβδαρίδη, και εκτέλεση από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

 

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s