ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ: Βιβλία για το σινεμά

(από την ΕΠΟΧΗ, 25/6/2017)

Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυση της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, ένα σύντομο ιστορικό της οποίας, γραμμένο από το Νίνο Φενέκ Μικελίδη δημοσιεύεται στο βιβλίο “Δέκα + Δέκα καλύτερες ταινίες. Ελληνικό-Ευρωπαϊκό Σινεμά”, ένας συλλογικός τόμος ο οποίος κυκλοφόρησε με αφορμή τη ψηφοφορία των μελών της ΠΕΚΚ για τις 10 καλύτερες ελληνικές και 10 καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες των τελευταίων 40 ετών.

Προλογίζει ο πρόεδρος της Ένωσης, Ανδρέας Τύρος ενώ από τα εισαγωγικά κείμενα ξεχωρίζει εκείνο που έγραψε το 1001 και αναδημοσιεύεται, ο αγαπημένος μας Σωτήρης Δημητρίου, που έφυγε από κοντά μας πέρυσι τον Αύγουστο. Στον τόμο δημοσιεύονται κριτικές για όλες τις ταινίες που ψηφίστηκαν γραμμένες από μέλη της ΠΕΚΚ. Για την ιστορία αναφέρω πως στη ελληνική δεκάδα η πρώτη θέση ανήκει στο “Θίασο” του Θόδωρου Αγγελόπουλου ενώ στην ευρωπαϊκή, το “Στάλκερ”, του Αντρέι Ταρκόφσκι.

Στον Αντρέι Ταρκόφσκι είναι αφιερωμένη η δεύτερη έκδοση της ΠΕΚΚ, με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου ρώσου δημιουργού, με τίτλο “Αντρέι Ταρκόφσκι: Ένας Άγιος για όλες τις εποχές. Τριάντα χρόνια απουσίας – παρουσίας”. Μέλη της ΠΕΚΚ, αλλά και άλλοι θεωρητικοί καιμ ιστορικοί κινηματογράφου, προσεγγίζουν μέσα από τα κείμενά τους το έργο του Ταρκόφσκι, ενώ αναδημοσιεύεται και μια συνέντευξη του ιδίου που δόθηκε σε πολωνικό περιοδικό το 1985. Ο εν λόγω τόμος εκδόθηκε με αφορμή εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΕΚΚ, με προβολές όλων των ταινιών του Αντρέι Ταρκόφσκι, στο πλαίσιο του 29ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε από τις 17 ως τις 27 Νοεμβρίου.

Τέλος, για μια ακόμη χρονιά κυκλοφόρησε το ετήσιο Αλμανάκ της ΠΕΚΚ, “Κινηματογράφος 2016”. Ένας ακόμη συλλογικό τόμος, αναδρομή στο κινηματογραφικό έτος που πέρασε.

Οι φίλοι του κινηματογράφου μπορούν να βρουν πληροφορίες και για τις 372 ταινίες οι οποίες προβλήθηκαν στις αίθουσες το 2016, καθώς και κριτικές που έχουν γραφτεί από κριτικούς μέλη της Ένωσης για την κάθε μία από αυτές.

Στο Αλκμανάκ υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά Φεστιβάλ καθώς και για όλα τα φεστιβάλ που έγιναν στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη αναφορά στα βραβεία που έδωσε η ΠΕΚΚ στο καθένα από αυτά.

Σημαντικό μέρος είναι αφιερωμένο στους θανάτους ανθρώπων του κινηματογράφου που σημειώθηκαν μέσα στο 2016 και πλήρης κατάλογος όλων των κινηματογραφικών εκδόσεων της χρονιάς που πέρασε.

Δύο κείμενα είναι αφιερωμένα σε δύο δικούς μας ανθρώπου που “έφυγαν”. Τον ανθρωπολόγο, θεωρητικό και ιστορικό του κινηματογράφου, Σωτήρη Δημητρίου και συνάδελφο Τζία Γιοβάνη, (Ριζοσπάστης, webradio902.gr) στέλεχος του ΚΚΕ στον τομέα του Πολιτισμού.

Τέλος, οι αναγνώστες μπορούν να δουν ποιες ταινίες ψήφισαν οι έλληνες κριτικοί για το 2016, φέρνοντας στην πρώτη θέση της ξένης δεκάδας τον “Τόνι Έρνμαν”, του Μάρεν Άντε και στην πρώτη θέση της ελληνικής τριάδας, το “Suntan”, του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου.

Στρά. Κερ.

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s