«ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ»

(αναδημοσίευση από την ΕΠΟΧΗ, 29/3/2017)

Όταν η συνείδηση προστάζει

Του Στράτου Κερσανίδη

Ως, η κρίση του ατόμου για τον ηθικό χαρακτήρα των πράξεών του, ορίζεται η συνείδηση η οποία αποτελεί, κατά κάποιον τρόπο και, τον οδηγό των πράξεων του ατόμου το οποίο, με βάση αυτόν τον ορισμό, μπορεί να χαρακτηριστεί ενσυνείδητο ή ασυνείδητο. Όσον αφορά δε το ενσυνείδητο άτομο, αυτό δηλαδή που ενσυνειδήτως πράττει, εφόσον οι πράξεις του ακολουθούν την ηθική, τότε μιλάμε για άτομο ευσυνείδητο. Δηλαδή, έντιμο και αφοσιωμένο στο καθήκον. Οι τύψεις, λοιπόν, βασανίζουν μόνον ανθρώπους ευσυνείδητους όταν αυτοί νομίζουν πως έπραξαν ή δεν έπραξαν όπως το καθήκον και η ηθική επιτάσσουν.

Η Τζενί, η ηρωίδα της ταινίας «Το άγνωστο κορίτσι» (La Fille Inconnue), των αδελφών Ζαν-Πιέρ και Λικ Νταρντέν, είναι η περίπτωση ενός τέτοιου ανθρώπου.

Η Τζενί, νεαρή γιατρός σε μια γειτονιά της Λιέγης, εργάζεται μαζί με το Ζουλιέν, τον ασκούμενο βοηθό της. Ύστερα από μια κουραστική μέρα και αφού ή ώρα είναι περασμένη και το ιατρείο έχει κλείσει, χτυπά το κουδούνι. Ο Ζουλιέν πηγαίνει να ανοίξει αλλά η Τζενί τον αποτρέπει, λέγοντάς του πως είναι αργά. Την επόμενη μέρα δύο αστυνομικοί θα χτυπήσουν την πόρτα της και θα την ρωτήσουν εάν αντιλήφθηκε κάτι επειδή μια κοπέλα βρέθηκε νεκρή λίγο παραπέρα. Βλέποντας τι κατέγραψε η κάμερα του ιατρείου, η Τζενί διαπιστώνει πως η κοπέλα αυτή χτύπησε το κουδούνι του ιατρείου το προηγούμενο βράδυ, ζητώντας προστασία από κάποιον που την κυνηγούσε. Από εκείνη τη στιγμή η Τζενί θα κυριευτεί από ενοχές επειδή θεωρεί τον εαυτό της υπεύθυνο και θα αρχίσει να αναζητά την ταυτότητα της νεκρής και τι κρύβεται πίσω από το θάνατό της.

Η Τζενί είναι ένας άνθρωπος που έχει ανεπτυγμένη την αίσθηση του καθήκοντος. Οι Νταρντέν φροντίζουν να το αναδείξουν και το αναδεικνύουν σε ολόκληρη την ταινία δείχνοντας τον τρόπο με τον οποίο η νεαρή γιατρός αντιμετωπίζει τους ασθενείς της. Είναι ένας άνθρωπος ήρεμος, δοτικός, δίκαιος και ευσυνείδητος. Κι όταν διαπιστώνει πως κάτι δεν έκανε σωστά και με τραγικά αποτελέσματα, αποφασίζει να επανορθώσει καθώς οι τύψεις την κυνηγούν. Έτσι χωρίς να σταματήσει να ασκεί το ιατρικό της καθήκον, βυθίζεται σε ένα λαβύρινθο υπαρξιακών ερωτημάτων, αντιμετωπίζοντας καταστάσεις επικίνδυνες ακόμη και για τη ζωή της. Όμως για την Τζενί υπεράνω όλων είναι η ηθική και το καθήκον.

Ανθρωπιστικός κινηματογράφος ο οποίος δίνει βαρύτητα στις ανθρώπινες αξίες οι οποίες είναι –εκτός από συλλογικό- και ατομικό ζήτημα του καθενός. Σε μια κοινωνία ατομισμού, μισαλλοδοξίας και αδιαφορίας, οι αδελφοί Νταρντέν αντιπαραθέτουν την ηθική του ατόμου το οποίο είναι ικανό να διεμβολίσει το κοινωνικό στάτους δημιουργώντας ρωγμές και επηρεάζοντας κι άλλους ανθρώπους.

Το μυστήριο αρχίζει να ξετυλίγεται αργά. Η Τζενί υποφέρει αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να ασκεί με ευσυνειδησία τα καθήκοντά της. Ενώ συνεχίζει την έρευνά της δε σταματά να δέχεται και να επισκέπτεται τους ασθενείς της. Και κάπου εκεί αρχίζει να πιάνει την άκρη του νήματος. Όμως πριν καλά-καλά αρχίσει να το ξετυλίγει της φεύγει από τα χέρια και ξαναρχίζει.

Οι αδελφοί Νταρντέν σκηνοθετούν νωχελικά, υπνωτικά. Αναδεικνύουν την προσωπικότητα της ηρωίδας τους, η οποία είναι, εκτός από ευσυνείδητη, μια γυναίκα ήρεμη, συγκροτημένη και μεθοδική. Παρόλα αυτά ο θεατής μένει σε εγρήγορση αφού οι σκηνοθέτες έχουν φροντίσει να εμποτίσουν την αφήγηση με το μυστήριο, το οποίο λειτουργεί ως έκρηξη εν αναμονή.

«Το άγνωστο κορίτσι», λοιπόν, μπορεί να μοιάζει κάπως άνευρο σε σχέση με άλλες ταινίες των Ζαν-Πιέρ και Λικ Νταρντέν αλλά προσωπικά πιστεύω πως διαθέτει την ίδια δύναμη, μόνο που εδώ βρίσκεται καμουφλαρισμένη και αποκαλύπτεται την ώρα που πρέπει.

strakersan@gmail.com

https://kersanidis.wordpress.com

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s