ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΤΟ 19ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

(από το http://www.stokokkino.gr)

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΑ

Η αληθινή όψη του σύγχρονου καπιταλισμού

Του Στράτου Κερσανίδη

Δύο ταινίες οι οποίες αποκαλύπτουν το αληθινό πρόσωπο του σύγχρονου παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού της απατηλής λάμψης και της στυγνής εκμετάλλευσης αναδεικνύουν οι δύο ταινίες οι οποίες κέρδισαν τα βραβεία της κριτικής επιτροπής στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποία από φέτος έγινε διαγωνιστικό.

Η τελετή λήξης και απονομής των βραβείων, την οποία παρουσίασε ο Γιάννης Κουτσογιαννόπουλος, ήταν γρήγορη και λιτή.

Όλα ξεκίνησαν με ένα σύντομο φιλμάκι για το φετινό φεστιβάλ που γύρισαν οι φοιτητές του τμήματος κινηματογράφου στο ΑΠΘ και τη βοήθεια του καθηγητή τους, σκηνοθέτη, Περικλη Χούρσογλου. Ακολούθησε ο πολύ σύντομος χαιρετισμός της προέδρου, Ελίζ Ζαλαντό και του καλλιτεχνικού διευθυντή, Ορέστη Ανδρεαδάκη και αμέσως  μετά ακολούθησε η απονομή των βραβείων, αρχίζοντας από τα βραβεία για τα καλύτερα πιάτα σε εστιατόρια της πόλης.

Τα βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού

Αυτοκρατορία Ονείρων

Ο Χρυσός Αλέξανδρος απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «Αυτοκρατορία ονείρων» του Ντέιβιντ Μπόρεντσαϊν από τη Δανία το οποίο έχει ως θέμα το απατηλό οικονομικό θαύμα (;) της σύγχρονης Κίνας.

Ο σκηνοθέτης παρακολουθεί και καταγράφει μια 24χρονη Κινέζα η οποία κυνηγά το ‘κινέζικο όνειρο’ συνεργαζόμενη με μεσιτικά γραφεία που πουλούν ακίνητα.  Θαυμάσιο ανθρωπολογικό ντοκιμαντέρ, διεισδυτικό και αιχμηρό διανθισμένο από λεπτές νότες ειρωνείας.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, από το δήμο Θεσσαλονίκης.

Μηχανές

Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής, απονεμήθηκε στην ταινία «Μηχανές», σε σκηνοθεσία Ραχούλ Τζέιν, μια συμπαραγωγή Ινδίας, Γερμανία και Φιλανδίας.

Μια ματιά στις άθλιες συνθήκες εργασίας μέσα σε ένα εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στην Ινδία, το οποίο αναδεικνύει με ανάγλυφο τρόπο το κόστος που πληρώνουν οι άνθρωποι στο πλαίσιο της μαζικής παραγωγής που επιβάλλει ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, από την ΕΡΤ.

 

Ειδική Μνεία απονεμήθηκε στο πολύ καλό ντοκιμαντέρ, «Που είσαι Σινγκάλ;», του Άγγελου Ράλλη, μια συμπαραγωγή της Ελλάδας με το Βέλγιο και την Αυστρία. Ένα πολύ δυνατό ντοκιμαντέρ, με εξαιρετική αφηγηματική δομή. Μας μεταφέρει σε έναν καταυλισμό Γεζίντι που από το Βόρειο Ιράκ κατέφυγαν στη Συρία επειδή η περιοχή τους κατελήφθη από το ισλαμικό κράτος. Παρακολουθούμε τις προσπάθειες ενός πατέρα να εξαγοράσει την κόρη του από την ISIS η οποία έχει απαχθεί μαζί με 3.000 γυναίκες της θρησκευτικής και εθνικής αυτής μειονότητας.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής αποτελούσαν οι: Πολ Πάουελς (Πρόεδρος), Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN (Βέλγιο), Ντίνα Ιορντάνοβα, Καθηγήτρια Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο St. Andrews στη Σκωτία (Βουλγαρία), Λοράν Ριγκουλέ, δημοσιογράφος (Γαλλία)

Ταλάλ Ντέρκι, σκηνοθέτης (Συρία), Μαριάννα Οικονόμου, σκηνοθέτις και παραγωγός ντοκιμαντέρ (Ελλάδα).

Τα υπόλοιπα βραβεία

Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων ‘Ανθρώπινες αξίες’, στην ταινία «Μηχανές». Κριτική επιτροπή: Κώστας Δήμος (Υπεύθυνος Προγράμματος), Άρης Φατούρος (Σύμβουλος Προγράμματος), Βασίλης Δούβλης (σκηνοθέτης).

Το βραβείο απένειμε ο α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης.

«Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας στην ενότητα ‘Ανθρώπινες αξίες’: «Δεν είμαι ο νέγρος σου», σκηνοθεσία: Ραούλ Πεκ (ΗΠΑ, Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία).

Κριτική επιτροπή: Κωνσταντίνος Κυριακός (Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας του Θεάτρου και του Ελληνικού Κινηματογράφου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, συγγραφέας), Χριστίνα Ζώνιου (Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Πρόεδρος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ιδρυτικό μέλος της Ακτιβιστικής Ομάδας Θεάτρου του Καταπιεσμένου), Κυριάκος Κατζουράκης (Σκηνοθέτης, ζωγράφος), Κατερίνα Καλογερά (Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας, σεναριογράφος, σκηνοθέτης), Μαριάννα Λεονταρίδου (Μέλος Διεθνούς Αμνηστίας, κριτικός κινηματογράφου)

Βραβείο WWF στην ενότητα ‘Περιβάλλον’: «Μέρες της λίμνης», σκηνοθεσία: Πανδώρα Μουρίκη (Ελλάδα).

Κριτική επιτροπή: Ιάσονας Κάντας (Εκπρόσωπος Τύπου WWF Ελλάς), Βίκυ Μπαρμπόκα (Υπεύθυνη Επικοινωνίας προγράμματος «Καλύτερη ζωή»), Χρίστη Σωτηρίου (Υπεύθυνη προγράμματος «Fish Forward»), Αλέξανδρος Κανδαράκης (Υπεύθυνος Περιεχομένου Επικοινωνίας WWF Ελλάς)

Βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογραφικού Τύπου (FIPRESCI): «Μηχανές», σκηνοθεσία: Ραχούλ Τζέιν (Ινδία, Γερμανία, Φιλανδία).

Κριτική επιτροπή: Ρομπέρτο Τιραπέλε – Πρόεδρος (Ιταλία), Μπετίνα Χιρς (Γερμανία), Χρήστος Σκυλλάκος (Ελλάδα)

Village Potemkin

Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ): «Village Potemkin», του Δομήνικου Ιγνατιάδη.

Βραβείο Doc on Air: «The watchmen», σκηνοθεσία: Μαντλέν Λερογιέ

Το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Λάμπης Ταγματάρχης, ο οποίος ανακοίνωσε πως η ΕΡΤ θα χρηματοδοτήσει με 200.000 ευρώ το Φεστιβάλ για τα επόμενα τρία χρόνια (60.000 για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και 140.000 για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου)

Τα βραβεία κοινού

Ελληνική ταινία διάρκειας άνω των 50 λεπτών: «Στρίγγλες», σκηνοθεσία: Άγγελος Κοβότσος

Ξένη ταινία διάρκειας άνω των 50 λεπτών: «Πουθενά να κρυφτείς», σκηνοθεσία Ζαραντάστ Αχμέντ (Νορβηγία-Σουηδία)

Ελληνική ταινία κάτω των 50 λεπτών: «Ο γυάλινος δράκος», σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Ουρούμη

Ξένη ταινία κάτω των 50 λεπτών: «Τα μαλλιά του Αμάντ», σκηνοθεσία: Σούζαν Κένεν (Ολλανδία)

Βραβεία νεότητας φοιτητών πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης

Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας απονέμεται στο ντοκιμαντέρ «The Snake Charmer» σε σκηνοθεσία Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου (Κύπρος-Ελλάδα)

Το Eιδικό Βραβείο της Επιτροπής απονέμεται στο ντοκιμαντέρ «Eyes of Exodus» σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρας Λιβέρις (ΗΠΑ-Ελλάδα)

 

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s