Μια Ανάσταση και… μια Επανάσταση

(αναδημοσίευση από την ΕΠΟΧΗ, 30/4/2016)

Η φετινή συγκυρία που η Πρωτομαγιά συμπίπτει με το Πάσχα, δηλαδή  η πιο σημαντική γιορτή του εργατικού κινήματος συμπίπτει με τη μεγαλύτερη γιορτή των ορθοδόξων χριστιανών μου δίνει την ευκαιρία, σε ένα κείμενο, να ασχοληθώ με δύο ταινίες οι οποίες έχουν ως θέμα την Ανάσταση η μία και την Επανάσταση η άλλη.

Ανάσταση

Ανάσταση

Και μάλιστα η πρώτη μέσα, από τη χριστιανική μυθολογία εξελίσσεται σε ένα αστυνομικό φιλμ εποχής ενώ η δεύτερη, μέσα από τα ιστορικά γεγονότα της Γαλλικής Επανάστασης, είναι μια ξεκαρδιστική κωμωδία.

Στην “Ανάσταση” (Risen), του Κέβιν Ρέινολτς, παρακολουθούμε τα όσα προηγήθηκαν και τα όσα ακολούθησαν την Ανάσταση του Ιησού. Ο ρωμαίος στρατιωτικός Κλάβιος και ο υπασπιστής του, Λούκιος, έχουν πάρει εντολή από τον Πόντιο Πιλάτο να ανακαλύψουν τι απέγινε το σώμα του νεκρού Ιησού. Ο Πιλάτος θέλει να βρεθεί το σώμα το συντομότερο ώστε να σταματήσουν οι φήμες οι οποίες μιλούν για ανάσταση του νεκρού και να αποφευχθούν έτσι οι πιθανές εξεγέρσεις. Μια άκρως ενδιαφέρουσα και ανατρεπτική προσέγγιση, η οποία αντιμετωπίζει το κείμενο του κατά Μάρκον Ευαγγελίου, ως μια υπόθεση μυστηρίου η οποία πρέπει να διαλευκανθεί.

«Θέλαμε να κάνουμε κάτι τελείως διαφορετικό απ’ ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα, οπότε σκέφτηκα να κάνω μια ταινία για την ανάσταση του Ιησού σαν ταινία μυστηρίου» λέει ο σκηνοθέτης. Και συνεχίζει: «Κάποιοι μπορούν να αξιοποιήσουν την ταινία ως ένα όχημα για το δικό τους πνευματικό ταξίδι. Άλλοι απλώς θα απολαύσουν την ιστορία μέσα από μια καθαρά κινηματογραφική οπτική».

Πάμε για Επανάσταση;

Πάμε για Επανάσταση;

Στην ταινία “Πάμε για Επανάσταση;” (Les visiteurs: La Revolution), του Ζαν Μαρί Πουαρέ, ταξιδεύουμε στα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης και πιο συγκεκριμένα στα τρομερά χρόνια της Τρομοκρατίας. Εκεί μεταφέρονται, ταξιδεύοντας στο χρόνο, ο Γκοντεφρόι ντε Μοντμιρέ και ο υπηρέτης του, Ζακουίγ Παπάρας (κατά τους μεταφραστές). Εκεί βλέπουμε πως οι πρόγονοι του δεύτερου, οι οποίοι έχουν ταχθεί με την Επανάσταση, καταλαμβάνουν το κάστρο και την περιουσία των αριστοκρατών προγόνων του πρώτου, οι οποίοι το σκάνε αφού η ζωή τους κινδυνεύει.

Η ταινία αποτελεί τη συνέχεια της προ εικοσαετίας μεγάλης επιτυχίας, με τους ίδιους πρωταγωνιστές (Ζαν Ρενό και Κριστιάν Κλαβιέ) να υποδύονται του ίδιους κωμικούς ταξιδιώτες του χρόνου οι οποίοι πάνε πίσω στο παρελθόν.

Με κόστος 25 εκατομμυρίων ευρώ, οι παραγωγοί φιλοδοξούν να επαναλάβουν την επιτυχία της πρώτης ταινίας η οποία είχε κόψει 20 εκατομμύρια εισιτήρια.

 Σ. Κ.

 

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s