“ΛΑΝΤΛΟΟΥ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ”

(αναδημοσίευση από την ΕΠΟΧΗ, 10/4/2016)

ludlow

Η σφαγή των ανθρακωρύχων

Οι Έλληνες μετανάστες οι οποίοι αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες στη νέα τους πατρίδα. Αντιμετωπίστηκαν για πολλά χρόνια ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, όπως και χιλιάδες άλλοι μετανάστες από άλλες χώρες του κόσμου.

Μια σελίδα από την ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης αλλά και του εργατικού κινήματος στην Αμερική αφηγείται το ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού, “Λάντλοου, Οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα”. Η ταινία, η οποία προβλήθηκε στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Καταγραφή της Μνήμης, τιμήθηκε με το βραβείο Ανθρώπινες Αξίες από τη Βουλή των Ελλήνων.

Το 1914 οι απεργοί ανθρακωρύχοι στις εταιρίες του Ροκφέλερ στο Λάντλοου του Κολοράντο, συγκρούστηκαν με την Εθνοφυλακή η οποία λειτούργησε ως μισθοφορικός στρατός της εργοδοσίας. Τα γεγονότα αποτέλεσαν μια αιματοβαμμένη σελίδα του αμερικανικού εργατικού κινήματος και ονομάστηκαν Πόλεμος του Άνθρακα. ήταν μια μετωπική σύγκρουση των εργατών στα ανθρακωρυχεία, με το μεγαλύτερο οικονομικό τρομοκράτη της εποχής, τον Τζον Ροκφέλερ.

Τα γεγονότα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για τον ελληνισμό της διασποράς επειδή στο συνδικάτο, δηλαδή την Ένωση Ανθρακορύψων της Αμερικής, πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι 500 περίπου Έλληνες ανθρακωρύχοι. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως ο Λούης Τίκας, ο οποίος δολοφονήθηκε από την Εθνοφρουρά.

Στις 20 Απριλίου 1914, δολοφονήθηκαν από τις αρχές 20 γυναικόπαιδα ενώ δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ και 3 συνδικαλιστές, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Τίκας.

Η έρευνα για το ντοκιμαντέρ ξεκίνησε με τις μαρτυρίες των απογόνων των αγωνιστών του Λάντλοου και τις ιστορίες σημερινών κατοίκων της περιοχής που κρατούν ζωντανή την προφορική παράδοση. Ακολούθησαν πολύωρες συζητήσεις με ιστορικούς, καθηγητές και μελετητές, συνδικαλιστές, δημοσιογράφους και συγγραφείς που ασχολούνται με το θέμα.

Στο πολύ καλό αυτό ντοκιμαντέρ, αποκαλύπτεται από το Βαρδαρό, μία σημαντική πτυχή του αμερικανικού εργατικού κινήματος και η συμμετοχή των ελλήνων μεταναστών σε αυτό.

Στην ταινία, το πλούσιο και σπάνιο αρχειακό υλικό, συμπληρώνεται από αφηγήσεις διανοούμενων, ιστορικών, δημοσιογράφων, όπως για παράδειγμα ο Νταν Γεωργακάς, μια πολύ σημαντική μορφή της ομογένειας.

Είναι πολύ ευχάριστο πως μια τόσο σημαντική ταινία τεκμηρίωσης βγαίνει στους κινηματογράφους μερικές μόνο εβδομάδες μετά την πρώτη της προβολή΄’η στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Και η προβολή της αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα πολιτική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s