Σκουριές – Ρόσια Μοντάνα, Βίοι παράλληλοι

(το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ΕΠΟΧΗ, στις 17/1/2016)

Σκουριές – Ρόσια Μοντάνα
Βίοι παράλληλοι

Ρόσια Μοντάνα Χωρίς Κυάνιο

Ρόσια Μοντάνα Χωρίς Κυάνιο

Την ώρα που στις Σκουριές η καναδική εταιρία εξόρυξης χρυσού “απειλεί” να εγκαταλείψει την “επένδυση” και να αποχωρήσει, ύστερα από τα πρόστιμα που της έχουν επιβληθεί για μια σειρά παραβάσεων, στη Ρόσια Μοντάνα η αντίστοιχη εταιρία δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο.
Η Ρόσια Μοντάνα είναι μια περιοχή στις Τρανσιλβανικές Άλπεις (Νότια Καρπάθια) στη Ρουμανία όπου εδώ και 10 περίπου χρόνια η τοπική κοινωνία και ένα κίνημα υποστήριξης που έχει αναπτυχθεί σε ολόκληρη τη χώρα αγωνίζεται να τη σώσει από την καταστροφή.
Από την αρχαιότητα στην περιοχή υπήρχαν μεταλλεία χρυσού. Ακόμη και σήμερα θεωρείται ως η περιοχή με τα πλουσιότερα αποθέματα χρυσού στην Ευρώπη. Τα αποθέματα αυτά θέλησε να εκμεταλλευτεί η καναδική εταιρία Gabriel Resources, η οποία όμως ήρθε αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο κίνημα πολιτών της Ρουμανίας. Η εταιρία σχεδίαζε την κατασκευή του μεγαλύτερου ανοιχτού ορυχείου στην Ευρώπη κάτι που θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ύστερα από μια σειρά νίκες του κινήματος, που μεταφράστηκαν ακόμη και σε ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο εναντίον της εξόρυξης, ήρθε ακόμη μια, αυτή τη φορά από το υπουργείο Πολιτισμού.
Η εταιρία δέχτηκε ένα ισχυρό χτύπημα αφού το υπουργείο κατέταξε τη Ρόσια Μοντάνα στο κατάλογο των περιοχών με μεγάλη ιστορική και εθνική σημασία. Η ανακοίνωση έγινε από τον ίδιο τον υπουργό Πολιτισμού, Βλαντ Αλεξαντρέσκου διαμέσω επιστολής που διαβίβασε προς τον καθηγητή, Ιοάν Πίσο. Ο υπουργός διαβεβαιώνει για την απόλυτη στήριξή του στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και ζητά από τον καθηγητή να βοηθήσει “ώστε να εξευρεθούν οι καλύτερες λύσεις για την προστασία των ανεκτίμητων θησαυρών στη Ρόσια Μοντάνα”.
Όπως σημειώνει ο κ. Αλεξαντρέσκου στην επιστολή του, η περιοχή της Ρόσια Μοντάνα βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το υπουργείο και ζητά από τον καθηγητή να συνδράμει με την πολύτιμη εμπειρία του.
Ο κ. Πίσο είναι καθηγητής αρχαίας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Μπάμπες Μπόιαϊ του Κλουζ-Ναπόκα.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού, η οποία δημοσιεύτηκε στη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προστατεύεται ολόκληρο το χωριό μαζί με την περιοχή η οποία επεκτείνεται σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων.

                                                                                                                                                                                                                                                                           Στράτος Κερσανίδης

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s