«ΝΟΤΙΑΣ»

(αναδημοσίευση από την ΕΠΟΧΗ, 17/1/2016)

south

Η ενηλικίωση ενός ονειροπόλου

Ήταν τα χρόνια εκείνα που η Ελλάδα ζούσε το δικό της όνειρο. Μετά από τις περιπέτειες της Κατοχής και του Εμφυλίου είχε αρχίσει μια ταραχώδης περίοδος πολιτικής αστάθειας και κυριαρχίας του δεξιού κράτους και παρακράτους, αλλά και μια περίοδος ελπίδων και προσδοκιών πως κάτι καλύτερο έρχεται μαζί με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.
Ήταν οι δεκαετίες του 1960, ‘70 και ‘80. Ένα παιδί, ο Σταύρος, μεγαλώνει εκείνα τα χρόνια μέσα σε ένα σκηνικό που χαρακτηρίζεται από τον αντικομμουνισμό, την αντιπαροχή, τη μετανάστευση, τη δικτατορία, τη μεταπολίτευση και τέλος, την ‘αλλαγή’ του 1981. Όπως ήταν επόμενο η ενηλικίωση του Σταύρου δε θα μπορούσε να μην επηρεαστεί από την κοινωνική κατάσταση.
Ο Τάσος Μπουλμέτης γράφει και σκηνοθετεί αυτό το ταξίδι από την εφηβεία προς την ενηλικίωση, που ήταν κοινό για χιλιάδες νέους εκείνης της εποχής. Ο χαρακτήρας του Σταύρου, περιέχει αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία του σκηνοθέτη. Είναι ένας νέος που εμπλέκεται στα όσα συμβαίνουν στην εποχή του, ένας νέος γεμάτος όνειρα ο οποίος μετατρέπει τα όνειρά του σε ιστορίες. Ιστορίες με μύθους, ταξίδια, όμορφες γυναίκες, ιστορίες που όταν θα νιώσει έτοιμος θα αρχίσει να τις μετατρέπει σε εικόνες. Χαρακτηριστική και ολοφάνερα αυτοβιογραφική είναι η ατάκα με το φίλο των γονιών του Σταύρου να ρωτά, «Τι έχει, το παιδί;» και ο πατέρας του να απαντά: «Τι να έχει; Έμπλεξε με τον κινηματογράφο».
Ο νέος αυτός, λοιπόν, μεγαλώνει κι ονειρεύεται και τα όνειρά του να κινούνται παράλληλα με τα όνειρα και τις προσδοκίες μιας ολόκληρης χώρας. Νιώθει τα πρώτα σκιρτήματα της σάρκας, αναζητά τον έρωτα, πλάθει εικόνες ρομαντικές. Αλλά θέλει να είναι παρών και στα όσα συμβαίνουν, αναζητά τη συλλογική δράση, την παρέα. Αυτός είναι με λίγα λόγια ο Σταύρος, ο νέος ήρωας του Τάσου Μπουλμέτη ο οποίος πρωταγωνιστεί στη νέα του ταινία, «Νοτιάς».
Μια ταινία συγκινητική, νοσταλγική, τρυφερή κι αγαπησιάρικη, φορτισμένη συναισθηματικά και με επίκεντρό της τον άνθρωπο.
Μετά από την τεράστια επιτυχία της «Πολίτικης κουζίνας» (2003), ο Τάσος Μπουλμέτης επανέρχεται με μία ταινία η οποία διαθέτει όλες τις προδιαγραφές της επιτυχίας. Γιατί ο Μπουλμέτης ξέρει να κάνει σινεμά ποιοτικό αλλά και λαϊκό το οποίο συνδυάζει την καλλιτεχνική αρτιότητα με την εμπορικότητα. Ο ίδιος σημειώνει: «Είναι μια ταινία που παρακολουθεί την ενηλικίωση ενός παιδιού – η ιστορία ξεκινάει στα μέσα του ΄60, συνεχίζει σε όλη τη δεκαετία του ΄70  και τελειώνει το ΄81. Είναι ένας δημιουργικός νέος  που αντιμετωπίζει προβλήματα με τα πρώτα σκιρτήματα της ερωτικής του ζωής και παρακολουθούμε τον τρόπο που προσπαθεί να τα διαχειριστεί στον κοινωνικό του περίγυρο, στην οικογένειά του και στο περιβάλλον του».
Στρα. Κερ.

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s