«ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ»

(αναδημοσίευση από την ΕΠΟΧΗ, 17/1/2016)

hrutar

Οι αιώνιοι δεσμοί

Του Στράτου Κερσανίδη

Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος από τα υλικά της γης. Μοιραία ακολουθεί τους ρυθμούς της, μαζί της αναπνέει και η μοίρα του, ως έμβιο ον, είναι στενά δεμένη με τη μοίρα της. Ζωή απ’ τη ζωή της παίρνει μέσα στον αέναο κύκλο όπου συνυπάρχει μαζί με το χώμα, το νερό, τον αέρα, τα φυτά, τα ζώα αλλά και τους ομοίους του, τους άλλους ανθρώπους. Δεσμοί αιώνιοι συνδέουν τον άνθρωπο με τη φύση που καμία εξέλιξη και κανένα είδος προόδου και πολιτισμού δεν μπορεί να τους καταργήσει. Όπως δεν μπορεί να καταργήσει τους δεσμούς αίματος, αφού αυτοί είναι που ικανοποιούν το ένστικτο του ανήκειν.
Αυτήν είναι η ιστορία του Γκάμι, του Κίντι και ενός κοπαδιού προβάτων, όπως μας την αφηγείται ο Γκρίμουρ Χακόναρσον στην ταινία «Δεσμοί αίματος» (Hrutar). Ο Χανόκαρσον είναι Ισλανδός και μας μεταφέρει σε μια απομακρυσμένη περιοχή στα βόρεια της Ισλανδίας.
Ο Γκάμι και ο Κίντι είναι αδέλφια, ζουν ο ένας πλάι στον άλλον, μοιράζονται την ίδια γη και εκτρέφουν πρόβατα. Όμως έχουν να μιλήσουν 40 χρόνια εξαιτίας κάποιας παρεξήγησης που κανείς δε θυμάται πια! Τα κοπάδια τους αποτελούνται από μια αρχαία ράτσα προβάτων η οποία θεωρείται ως μια από τις καλύτερες. Κάθε χρόνο τα δυο αδέλφια ανταγωνίζονται στον τοπικό διαγωνισμό για το καλύτερο κριάρι.
Όταν όμως μια ασθένεια προσβάλλει τα πρόβατα του Κίντι, οι αρχές, για να σταματήσουν την εξάπλωσή της, αποφασίζουν τη θανάτωσή όλων των προβάτων της περιοχής. Αυτό ανατρέπει τις ζωές όλων αφού αυτά είναι η βασική πηγή εισοδήματος για όλους τους κτηνοτρόφους της απομακρυσμένης ισλανδικής κοιλάδας. Ήδη πολλοί σκέφτονται να εγκαταλείψουν την περιοχή. Όμως ο πεισματάρης Κίντι, δεν μπορεί να αποδεχτεί πως θα εξαφανιστεί η ξεχωριστή ράτσα προβάτων που διατηρεί, κι αποφασίζει να κρύψει μερικά στο υπόγειο του σπιτιού του. Κι όταν οι αρχές θα ανακαλύψουν την απάτη, ο Γκάμι θα βοηθήσει τον αδελφό του να σώσει τα ζώα του από το θάνατο, υπερισχύοντας έτσι οι δεσμοί αίματος ανάμεσά τους αλλά και οι δεσμοί ανάμεσα στους σκληροτράχηλους ισλανδούς αγρότες με τη γη.
Η ταινία του Γκρίμουρ Χακόναρσον, απέσπασε το Χρυσό Αλέξανδρο στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, κερδίζοντας με την καθαρή κι άμεση ματιά της, την προτίμηση της κριτικής επιτροπής. Ο σκηνοθέτης διεισδύει μέσα στην ψυχοσύνθεση των κατοίκων του παγωμένου βορά και στην άμεση σχέση που διατηρούν με τη φύση. Οι σκληροί κι αγέλαστοι αυτοί άνθρωποι που μοιάζουν περίκλειστοι σαν κλειδωμένοι από παντού, διαθέτουν μια ιδιαίτερη σχέση με το περιβάλλον που είναι μια σχέση σεβασμού κι αγάπης. Πίσω από τα ανέκφραστα πρόσωπα κρύβεται μια ιδιαίτερη ευαισθησία, μια τραχιά τρυφερότητα που χαρακτηρίζει την καθημερινότητα και τις σχέσεις των ανθρώπων, δυσνόητη συχνά για εμάς τους μεσογειακούς λαούς.
Η ταινία διαθέτει μια δύναμη που είναι αποτέλεσμα μείξης επιφανειακής ψυχρότητας και υπόγειας θέρμης. Κι όλα αυτά συνδέονται με εκείνο το κοφτερό σκανδιναβικό χιούμορ το οποίο δε συνοδεύεται από κανέναν χρωματισμό της φωνής αλλά ούτε κι από συσπάσεις του προσώπου. Στην ταινία εκείνα που μιλούν είναι τα μάτια. Κι από αυτά πηγάζει η δύναμη και η αποφασιστικότητα που χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους οι οποίοι διατηρούν τους αιώνιους τους αρχαίους δεσμούς των όντων της φύσης. Είναι μια ταινία η οποία δοξάζει αυτές τις σχέσεις, δοξάζει την αυθεντικότητα των αληθινών ανθρώπων οι οποίοι τιμούν τα ζώα όπως αρμόζει, ως έναν απαραίτητο κρίκο στον κύκλο της ζωής κι όχι ως αναλώσιμο είδος για τις ανάγκες αναπαραγωγής ενός άθλιου, καταναλωτικού τρόπου ζωής.
Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, οι «Δεσμοί αίματος», κέρδισαν το βραβείο καλύτερη ταινίας στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα στο Φεστιβάλ των Κανών. Επίσης έχει βραβευτεί σε διεθνή φεστιβάλ όπως της Ζυρίχης, του Χάμπτονς, του Πάλιτς, του Κλουζ (Τρανσυλβανίας) κλπ.
strakersan@gmail.com
https://kersanidis.wordpress.com

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s