ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ

(αναδημοσίευση από την ΕΠΟΧΗ, 25/10/2015)

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Γουλντουρούμ Γιανουλμάζ και η ηθοποιός, μέλος της κριτικής επιτροπής, Μακμπουλέ Μουεζίνογλου

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Γουλντουρούμ Γιανουλμάζ και η ηθοποιός, μέλος της κριτικής επιτροπής, Μακμπουλέ Μουεζίνογλου

Βαλκανικό σινεμά στο τριεθνές

του Στράτου Κερσανίδη

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η Αδριανούπολη, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα αλλά και με τη Βουλγαρία, επελέγη για τη διοργάνωση ενός κινηματογραφικού φεστιβάλ το οποίο έχει στρέφει το ενδιαφέρον του στο βαλκανικό σινεμά.
Με επίκεντρο, λοιπόν τον βαλκανικό κινηματογράφο διοργανώνεται από τις 20 έως τις 26 Νοεμβρίου το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αδριανούπολης.
Στο φεστιβάλ θα προβληθούν πάνω από 200 ταινίες συνολικά με εκείνες οι οποίες συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα να διεκδικούν το βραβείο που είναι το Χρυσό Ηλιοτρόπιο.
Σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, στο τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, ο Μουράτ Τουφάν, πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του φεστιβάλ, ο Γουλντουρούμ Γιανουλμάζ, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής και η Μακμπουλέ Μουεζίνογλου, ηθοποιός και μέλος της κριτικής επιτροπής, έδωσαν πληροφορίες για το φεστιβάλ.
Ο κ. Τουφάν, στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο της εκδήλωσης ως μέσο προσέγγισης και φιλίας των λαών τονίζοντας πως το κυριότερο όπλο για την καταπολέμηση των προκαταλήψεων και την προώθηση της ειρήνης, είναι η τέχνη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ που είναι το Βαλκανικό και το εθνικό (τουρκικό), αμφότερα για ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους.
Από την πλευρά του, ο κ. Γιανουλμάζ, αναφέρθηκε στις διάφορες εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν τα διαγωνιστικά τμήματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκδηλώσεις και οι προβολές για παιδιά και νέους αλλά και εκείνες που απευθύνονται σε άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως για παράδειγμα οι κωφάλαλοι. Αναφέρθηκε ακόμη στο Πανόραμα του Παγκόσμιου Κινηματογράφου, το οποίο περιλαμβάνει 10 ταινίες οι οποίες έχουν βραβευτεί σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ το 2015. Όπως είπε, κάθε χρόνο θα υπάρχει ‘ένα αφιέρωμα σε κάποια βαλκανική χώρα, αρχής γενομένης φέτος από τη Ρουμανία, με την προβολή 5 ταινιών. Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων θα γίνει μία έκθεση αφίσας για την ιστορία του τουρκικού κινηματογράφου από το 1940 μέχρι σήμερα καθώς και διάφορες εκθέσεις.
Η κ. Μουεζίνογλου, έδωσε κάποιες πληροφορίες για τους αριθμούς των ταινιών και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στις 1000 οι οποίες υποβλήθηκαν από τις οποίες επελέγησαν ως υποψήφιες για προβολή 426. Από αυτές έγινε η τελική επιλογή για τα διαγωνιστικά τμήματα, που είναι από 10 για το κάθε ένα από αυτά. Ακόμη η γνωστή στην Τουρκία ηθοποιός και μέλος της κριτικής επιτροπής, ανέφερε πως ήδη έχουν επισκεφθεί 7 βαλκανικές χώρες για την προώθηση του φεστιβάλ και μετά από τη Θεσσαλονίκη θα ταξιδέψουν στη Βουλγαρία πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Πριν από τη συνάντηση με τους δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης, συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ενώ στη συνέχεια συνάντησαν την αντιδήμαρχο πολιτισμού κ. Έλλη Χρυσίδου και κατόπιν εκπροσώπους από το ΑΠΘ και συγκεκριμένα από τη Σχολή Καλών Τεχνών και το τμήμα Κινηματογράφου..
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αδριανούπολης, δεν καλύπτει τις ανάγκες μόνο των 200 χιλιάδων κατοίκων της πόλης αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Θράκης, δηλαδή πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους.
Οι προβολές θα διεξαχθούν σε 4 κινηματογραφικές αίθουσες, οι επίσημε τελετές σε αίθουσα 1.00 θέσεων στο Πανεπιστήμιο ενώ οι εκθέσεις σε δύο παλιά χάνια 400 και 600 ετών αντίστοιχα.
Ο προϋπολογισμός είναι περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια και καλύπτεται από το υπουργείο Πολιτισμού, από τη νομαρχία και το δήμο αλλά και ένα μεγάλο μέρος από ιδιώτες χορηγούς.

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s