«ΟΜΟΡΦΗ ΝΙΟΤΗ»

(αναδημοσίευση από την ΕΠΟΧΗ, 5/4/2015)

juve

Επιβιώνοντας στην κρίση

Η Ισπανία είναι η δεύτερη σε ποσοστά ανεργίας χώρα της Ευρώπης, μετά από την Ελλάδα. Και όπως συμβαίνει στη χώρα μας και εκεί τα ποσοστά είναι πολύ μεγαλύτερα στη νεολαία.
Αυτό είναι το πλαίσιο εντός του οποίου κινούνται οι ήρωες της ταινίας «Όμορφη νιότη» (Hermosa juventud), του Χάιμε Ροζάλες. Ο Κάρλος και η Ναταλία είναι 20 χρονών κι ερωτευμένοι. Όπως όλοι οι νέοι κάνουν όνειρα όμως φαίνεται πως τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Η Ναταλία αναζητά δουλειά μοιράζοντας βιογραφικά ενώ ο Κάρλος εργάζεται περιστασιακά ως οικοδόμος για μεροκάματο 5 ευρώ! Για να βγάλουν κάποια χρήματα αποφασίζουν να γυρίσουν μια ταινία πορνό. Όταν μετά από λίγο καιρό η Ναταλία θα μείνει έγκυος θα αποφασίσει να κρατήσει το μωρό και θα φέρει στον κόσμο τη Χούλια. Τώρα πλέον η ζωή τους αλλάζει καθώς πρέπει να φροντίσουν για τη μικρή. Όμως δουλειά δεν υπάρχει, ο Κάρλος αρχίζει να κάνει κάποιες ύποπτες δουλειές και η Ναταλία παίρνει τη μεγάλη απόφαση: να πάει για δουλειά στη Γερμανία. Αφήνει τη μικρή στη φροντίδα της μητέρας της και του Κάρλος και φεύγει για το Αμβούργο. Όμως όπως φαίνεται ούτε εκεί τα πράγματα δεν είναι όπως τα περίμενε, ιδίως για μια όμορφη κοπέλα.
Η ταινία καταδεικνύει τη μεγάλη οικονομική κρίση στην Ισπανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Ροζάλες αφηγείται με ρεαλισμό, ωμό πολλές φορές, τη ζωή των νέων ανθρώπων και τα προβλήματά τους. Οικογένειες που διαλύονται, ζωές που εκπορνεύονται, παιδιά που μεγαλώνουν μέσα στην αβεβαιότητα. Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί πολλά μέσα κινηματογράφησης, όπως 16αρα κινηματογραφική μηχανή, φορητή βιντεοκάμερα, κινητό τηλέφωνο κλπ., ενώ οι ηθοποιοί ερμηνεύουν σχεδόν αυθόρμητα, όπως αποκαλύπτει: «η αναζήτηση του μεγαλύτερου δυνατού ρεαλισμού συνεπάγεται το σεβασμό των τόνων της φωνής που ίσως διακυμαίνονται αυθόρμητα. Δεν επαναλάβαμε τις ίδιες λέξεις ή χειρονομίες στα γυρίσματα ή στο ντουμπλάρισμα. Όλα δημιουργήθηκαν με βάση την μοναδικότητα της στιγμής», λέει.
Η «Όμορφη νιότη» είναι μια ταινία για την οικονομική κρίση αλλά και για τις ηθικές ρωγμές που μπορεί να δημιουργήσει στη ζωή των ανθρώπων. Είναι τόσο ρεαλιστική που σχεδόν πονάει, μπήγει τα νύχια της στη σάρκα. Θα μπορούσε να είναι ντοκιμαντέρ, τόσο αληθινά μοιάζουν όλα. Αλλά τι γράφω! Όλα είναι αληθινά απλώς υπάρχει ένα σενάριο το οποίο έχει βγει μέσα από την καθημερινότητα, μέσα από την σκληρή, αληθινή πραγματικότητα.
Η ταινία τιμήθηκε με την Ειδική Μνεία Οικουμενικής Επιτροπής, Διεθνές Φεστιβάλ Καννών 2014.
Στρα.Κερ.

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s