Ιδιοτέλειες και ανιδιοτέλειες

(αναδημοσίευση από την ΕΠΟΧΗ, 22/12/2014)

synedrio-syriza

Με μία εκδήλωση που είχε έναν πολύ εύστοχο τίτλο, τιμήθηκε μερικές μέρες πριν, η μνήμη του αγαπημένου μας συντρόφου, Γιάννη Μπανιά.
Με τις λέξεις “επιμονή” και “ανιδιοτέλεια” δόθηκε με ακρίβεια το στίγμα του αγώνα που έδωσε ο Γιάννης. Κι αν επιμονή διαθέτουμε αρκετή, εκείνο στο οποίο θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο, ώστε η διαφαινόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές να συνοδευτεί και με την ανάλογη συνέχεια, είναι η “ανιδιοτέλεια”. Γιατί αυτή είναι που έχει άμεση σχέση με εκείνο που μας χαρακτηρίζει ως αριστερά και αριστερούς: το ήθος.
Εν όψει, λοιπόν, των εκλογών που κατά πάσα πιθανότητα θα προκηρυχθούν σε μερικές εβδομάδες, οφείλουμε να εμπνεύσουμε και να μεταφέρουμε τόσο στα μέλη του κόμματος όσο και στον ελληνικό λαό, τον ενθουσιασμό που μπορεί να φέρει η προοπτική μιας άλλης πολιτικής, μιας διαφορετικής άσκησης της εξουσίας.
Ένα ζήτημα που ήδη ταλανίζει το κόμμα αλλά και τον κόσμο της αριστεράς, είναι οι υποψηφιότητες και οι συνεργασίες. Η ονοματολογία κατακλύζει τον Τύπο και δε θα σταματήσει εάν δε βάλουμε τέρμα σε ψιθύρους, φήμες και διαρροές. Κι αυτό θα γίνει επαναβεβαιώνοντας τη συνεδριακή θέση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ρητά αναφέρει: «…Στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική, πολιτική ανατροπή και την αριστερή διακυβέρνηση θα διαφυλάξουμε τη φερεγγυότητα και αξιοπιστία μας. Πρόσωπα και δυνάμεις του χρεοκοπημένου και υπόλογου πολιτικού κόσμου, ιδίως όσοι αποδέχθηκαν την πολιτική του μνημονιακού μονόδρομου και έπαιξαν ενεργό ρόλο σε μνημονιακές κυβερνήσεις από θέσεις ευθύνης, δεν μπορεί να έχουν ρόλο στην κυβέρνηση της αριστεράς…».
Πρέπει να μπουν κριτήρια, λοιπόν, για τη συμμετοχή οποιουδήποτε και οποιασδήποτε στα ψηφοδέλτια. Αλλά υπάρχει κι ακόμη μια βασική προϋπόθεση: η σύμφωνη γνώμη των οργανώσεων. Οι οργανώσεις θα είναι εκείνες οι οποίες θα προτείνουν και θα αποφασίσουν ποιοι (ποιες) θα συμπληρώσουν τις εκλογικές μας λίστες, είτε είναι στελέχη του κόμματος είτε συνεργαζόμενοι (-ες). Και φυσικά στη συνέχεια θα υπάρξει η έγκριση της Κ.Ε.
Έτσι θα δώσουμε ένα πρώτο δείγμα γραφής στην κοινωνία, για το δημοκρατικό τρόπο που ένα κόμμα της αριστεράς προκρίνει τις υποψηφιότητές του.
Υπάρχει όμως, ακόμη ένα πολύ σημαντικό κριτήριο επιλογής. Κι αυτό οι υποχρεώσεις απέναντι στο κόμμα, τόσο των μελών όσο και των συνεργαζόμενων υποψηφίων. Και αναφέρομαι στο φλέγον ζήτημα των οικονομικών υποχρεώσεων, της τήρησης δηλαδή του κομματικού μισθολογίου, το οποίο πρέπει να είναι γνωστό εκ των προτέρων και η αποδοχή του να αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Κι αυτό θα είναι το δεύτερο δείγμα γραφής προς την κοινωνία, η οποία έχει ταυτίσει την ιδιότητα του βουλευτή με το προσωπικό συμφέρον.
Υπάρχουν όμως μερικά ακόμη ερωτήματα που θα πρέπει -κατά την άποψή μου- να απαντηθούν, όπως:
1. Οι εν ενεργεία βουλευτές-βουλευτίνες, θεωρούνται υποψήφιοι αυτοδικαίως; Νομίζω πως δεν πρέπει να ισχύσει κάτι τέτοιο, αλλά -στο όνομα της ισότητας των μελών- να ξεκινούν όλοι, -ες από μηδενική βάση, δηλαδή να προτείνονται στις οργανώσεις και να διεκδικούν την ψήφο των μελών. Να μην ξεχνάμε πως στις προηγούμενες εκλογές οι υποψήφιοι επελέγησαν κατόπιν συμφωνίας συνιστωσών, κάτι που άλλαξε μετά το 1ο Συνέδριο όπου αποφασίσαμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ενιαίο κόμμα. Φυσικά, οι βουλευτές οι οποίοι δεν είναι συνεπείς απέναντι στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το κόμμα, αποκλείονται εκ των προτέρων!
2. Τα εκλεγμένα αυτοδιοικητικά μας στελέχη, θα είναι υποψήφιοι, -ες; Όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών και την αναντιστοιχία των ποσοστών μας σε σχέση με εκείνα των ευρωεκλογών, το κόμμα είχε πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες εξαιτίας της ανυπαρξίας αυτοδιοικητικών στελεχών και παρατάξεων. Νομίζω πως η “μαγιά” που δημιουργήσαμε, θα πρέπει να αναπτυχθεί και να μη διαταραχτεί με τη μεταφορά εκλεγμένων αυτοδιοικητικών, στην κεντρική πολιτική σκηνή. Χωρίς να είμαι απόλυτος, νομίζω πως θα πρέπει κάτι τέτοιο να γίνει με λελογισμένο τρόπο.
Τέλος, πολλοί σύντροφοι και συντρόφισσες επικαλούνται -και δικαίως- τις συνεδριακές αποφάσεις για το θέμα των συνεργασιών. Στο ίδιο θέλω να θυμίσω πως απόφαση του συνεδρίου ήταν η ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη διάλυση των συνιστωσών. Κάποιες από τις συνιστώσες που “δεν ήταν έτοιμες”, αποφασίστηκε να διαλυθούν σε ένα λογικό χρονικό διάστημα. Αντ’ αυτού όμως, βλέπουμε δύο συνιστώσες (τη ΔΕΑ και το ΚΟΚΚΙΝΟ) να μας καλούν σε πάρτι ενοποίησής τους (αφού πρώτα είχαν διασπαστεί) , αντί να μας καλούν σε πάρτι διάλυσής τους. Κι ακόμη βλέπουμε τη Σοσιαλιστική Τάση, να λειτουργεί με καθαρά φραξιονιστικό τρόπο, κάνοντας εγγραφές μελών στην τάση και μέσω αυτής στον ΣΥΡΙΖΑ.
Πρέπει να συνέλθουμε και να συνεννοηθούμε. Έρχονται δύσκολες μέρες και οφείλουμε να επιλέξουμε την ανιδιοτέλεια.
Στράτος Κερσανίδης
Μέλος Κ.Ε.

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s