ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Π.Ε.Κ.Κ.

(αναδημοσίευση από την ΕΠΟΧΗ, 16/11/2014)

Οι κριτικοί βράβευσαν το «Μικρό ψάρι»

pekk

Μετά από δύο χρόνια απουσίας, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) απένειμε το βραβείο της από τη φυσική της θέση: από τη σκηνή του Ολύμπιον, κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Το βραβείο των ελλήνων κριτικών απονεμήθηκε στην ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, «Το μικρό ψάρι», επειδή. «συνδυάζει με αποτελεσματικό τρόπο, αφήγηση και ρυθμούς διεθνώς αναγνωρίσιμους από τη μία, και σχολιάζει από την άλλη την ηθική διάσταση της νεοελληνικής κρίσης».
Σε ανακοίνωσή της η ΠΕΚΚ, σημειώνει: «Ύστερα από διετή απουσία -όχι με δική μας ευθύνη- η απονομή του βραβείου μας επιστρέφει στην τελετή λήξης, όπως επί τρεις και πλέον δεκαετίες συνέβαινε. Είχαμε εκφράσει δημόσια τις ενστάσεις μας τόσο για τον Νόμο Γερουλάνου όσο και για την άνιση μεταχείριση των ελληνικών ταινιών. Τι σύμπτωση, τώρα που συνολικά αποδοκιμάζεται ο ισχύων νόμος, είτε ως ανεφάρμοστος είτε ως καταστροφικός, λήγει και η περίοδος της αυθαίρετης τιμωρίας μας.
Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου θα συνεχίσει να διεκδικεί το αυτονόητο δικαίωμά της στην διαφορετική άποψη και στην διατύπωση προτάσεων, με γνώμονα τις καταστατικές της αρχές, την ιστορία της, την ανάπτυξη του εγχώριου σινεμά και την υπεράσπιση των θεσμών. Είμαστε υποχρεωμένοι, δυστυχώς, να εκφράσουμε την απογοήτευση μας μ’ αφορμή τον ψευδεπίγραφο εορτασμό των 100 χρόνων ελληνικού κινηματογράφου. Όσο είναι ανιστόρητη η επιλογή των διακοσίων αρχικώς προτεινόμενων τίτλων, άλλο τόσο διάτρητο δείχνει και το αποτέλεσμα της διαδικτυακής ψηφοφορίας για την ανάδειξη των είκοσι καλύτερων ταινιών. Ποια επιτροπή, άραγε, αποφασίζει να μην συμπεριλάβει ούτε ένα ντοκιμαντέρ στη λίστα αυτή, όταν τα τελευταία χρόνια μόνο, πολλά κερδίζουν την καθολική αναγνώριση; Ποιοι χαρίζουν τις ταινίες των αδελφών Μανάκια σε γειτονικές εθνικές κινηματογραφίες; Ποιοι χρίζουν την «Γκόλφω» ως θεμέλιο λίθο της ελληνικής κινηματογραφίας; Ποια επιτροπή εξαιρεί με εγκληματική άγνοια (;) τον «Ουρανό», για παράδειγμα, κι άλλες κλασικές δημιουργίες από το σώμα της εθνικής παραγωγής;

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s