55ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

(αναδημοσίευση από την ΕΠΟΧΗ, 2/11/2014)

thessfest

Η εξέγερση των κόπρων

Του Στράτου Κερσανίδη

Με μία εξαιρετική αλληγορία ξεκίνησε την Παρασκευή το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Η ταινία έναρξης του φεστιβάλ «Λευκός θεός» (Feher isten), του ούγγρου σκηνοθέτη Κόρνελ Μούντρουτσο, η οποία κέρδισε το πρώτο βραβείο στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ των Κανών, είναι ένα ανατρεπτικό φιλμ από έναν σκηνοθέτη ο οποίος δε διστάζει να προκαλέσει. Όχι ας αυτοσκοπό αλλά ως αισθητική και θεματολογία. Εισχωρώντας στη φύση του ανθρώπου ανατέμνει τις ανθρώπινες σχέσεις και ρίχνει το κριτικό βλέμμα επάνω στις κοινωνικές σχέσεις και τις σχέσεις του ανθρώπου με την εξουσία. Το ίδιο συμβαίνει και με «Λευκό θεό», όπου οποία ο Μούντρουτσο ξεκινάει από ένα νέο νόμο του κράτους ο οποίος έχει ως σκοπό την καλύτερη εκτροφή των σκύλων. Κι αν αυτό αρχικά φαίνεται αθώο, ή ακόμη και καλό ως μέτρο, η πραγματικότητα δείχνει κάτι άλλο. Κι αυτό επειδή ευνοούνται μόνον όσοι διαθέτουν σκυλιά ράτσας αφού οι ημίαιμοι, κοινώς κόπροι, φορολογούνται σκληρά με αποτέλεσμα όσοι διαθέτουν τέτοιους, να αναγκαστούν να τους εγκαταλείψουν στους δρόμους. Τέτοια τύχη έχει κι ο Χάγκεν, το σκυλί της 13χρονης Λίλι, που ο πατέρας της αποφάσισε να εγκαταλείψει στο δρόμο. Και ενώ οι δρόμοι έχουν γεμίσει κοπρόσκυλα, η Λϊλι αποφασίζει να αναζητήσει το Χάγκε ο οποίος σε μια προσπάθεια να γυρίσει στο κορίτσι καταλήγει στα χέρια του μπόγια. Με ένα μέλλον που προδιαγράφεται ζοφερό, ο Χάγκεν και τα υπόλοιπα κοπρόσκυλα δραπετεύουν και εξεγείρονται εναντίον των ανθρώπων. Η εκδίκηση των κόπρων θα είναι αμείλικτη. Η Λίλι είναι η μοναδική που μπορεί να σταματήσει το κακό.
Ο Κόρνελ Μούντρουτσο ξεπερνώντας τα όρια του ρεαλισμού αφηγείται μια φανταστική εξέγερση των σκύλων. Βέβαια πίσω από το μη ρεαλιστικό, εμφανίζεται η άθλια πραγματικότητα εκείνων που ζουν στο περιθώριο και υφίστανται κάθε είδους διακρίσεις. Λόγω φυλής, λόγω χρώματος, λόγω θρησκείας, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, λόγω φύλου, λόγω οικονομικής κατάστασης κλπ. Και πίσω από όλα αυτά, ο ούγγρος σκηνοθέτης, οραματίζεται μια εξέγερση που θα δώσει ένα τέλος σε έναν κόσμο αδικίας, ανισότητας και διακρίσεων.
Ο Μούντρουρσο γεννήθηκε στην Ουγγαρία το 1975. Σπούδασε στο Ουγγρικό Κινηματογραφικό Ινστιτούτο και λίγο αφού αποφοίτησε έκανε την πρώτη μικρού μήκους ταινία του «Afta», η οποία κέρδισε πολλά διεθνή βραβεία. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Ευχάριστες ημέρες», κέρδισε την Aργυρή Λεοπάρδαλη στο Λοκάρνο το 2002. Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του «Γιοχάνα» –μια κινηματογραφική όπερα-διασκευή της ιστορίας της Ιωάννας της Λορένης– παρουσιάστηκε στο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ των Καννών 2005. Το «Στο Δέλτα» προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών του 2008 και κέρδισε το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI). Το 2010 το «Στοργικός γιος – Σχέδιο Φράνκενσταϊν» προβλήθηκε επίσης στο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ των Καννών.
Ο Κόρνελ Μούντρουτσο, έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ, με πιο σημαντικό έως σήμερα το μεγάλο βραβείο του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα των Κανών για το «Λευκό θεό». Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης διοργανώνει αφιέρωμα στον ούγγρο σκηνοθέτη, προβάλλοντας και τις πέντε μεγάλου μήκους ταινίες του. Το πρόγραμμα των προβολών είναι:
«Ευχάριστες μέρες» (2002) – Παύλος Ζάννας 4/11 15.00 και Τόνια Μαρκετάκη 9/11 15.00
«Γιοχάνα» (2005) – Παύλος Ζάννας, 31/10 17.00 και 2/11 13.00
«Στο δέλτα» (2008) – Παύλος Ζάννας 1/11 14.30 και 7/11 00.00
«Ο στοργικός γιος- Υπόθεση Φρανγκενστάιν» (2010) – Παύλος Ζάννας 1/11 12.30 και 9/11 19.30
«Λευκός θεός» (1014) – 31/10 20.30 (τελετή έναρξης).
Με επιρροές από το έργο του Μπέλα Ταρ, ο Μούντρουτσο βαδίζει στα χνάρια των μεγάλων Ούγγρων δημιουργών και τολμά μια κινηματογραφική γλώσσα ελεύθερη, που δεν ακολουθεί συγκεκριμένες αφηγηματικές γραμμές.

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s