55ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

(αναδημοσίευση από την ΕΠΟΧΗ, 26/10/2014)

Μεγάλο φεστιβάλ με ελάχιστα χρήματα

Η Χάνα Σιγκούλα θα τιμήσει με την παρουσία της το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η Χάνα Σιγκούλα θα τιμήσει με την παρουσία της το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Του Στράτου Κερσανίδη

Ως «ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη» χαρακτήρισε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο διευθυντής του κ. Δημήτρης Εϊπίδης κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στην αίθουσα Παύλος Ζάννας εν όψει της 55ης διοργάνωσης που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Παρασκευή 31 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει ως τις 9 Νοεμβρίου.
Η άποψη αυτή ενισχύεται και από τις απόψεις των ανθρώπων του κινηματογράφου όπως τις εκφράζουν στον ίδιο, συμπλήρωσε ο κ. Εϊπίδης.
Παρόλα αυτά ο προϋπολογισμός του φεστιβάλ βαίνει διαρκώς μειούμενος, φτάνοντας φέτος τις 700.000 ευρώ. Από αυτές το Υπουργείο Πολιτισμού καλύπτει μόνον τις 210.000. Για να αντιληφθείτε περί τι μειώσεων πρόκειται, αρκεί να θυμηθούμε πως πριν από 3-4 χρόνια, ο προϋπολογισμός άγγιζε τα 8 εκατομμύρια! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τη μείωση του αριθμού των προβαλλόμενων ταινιών και τον περιορισμό κάποιων εξόδων αλλά αυτό δεν επηρέασε ουδόλως την ποιότητα της εκδήλωσης, η οποία διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Συνολικά 150 ταινίες θα προβληθούν φέτος σε όλα τα τμήματα του φεστιβάλ, από τις οποίες οι 36 είναι ελληνικές. Δύο από αυτές, η «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ και το «Forget me not», του Γιάννη Φάγκρα, συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα διεκδικώντας ένα το Χρυσό Αλέξανδρο.
Το ίδιο βραβείο αλλά και τα άλλα βραβεία διεκδικούν συνολικά 13 ταινίες οι οποίες αποτελούν τις πρώτες ή τις δεύτερες ταινίες των σκηνοθετών που συμμετέχουν και προέρχονται από όλο τον κόσμο.
Ο κ. Δημήτρης Εϊπίδης, υποστήριξε πως η επιλογή των ταινιών η οποία γίνεται από τον ίδιο, είναι τέτοιες ώστε να ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία των ελλήνων σκηνοθετών. Με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνεται η ελληνική παραγωγή και οι έλληνες σκηνοθέτες κάτι που φάνηκε τα τελευταία χρόνια με τις διακρίσεις των ελληνικών ταινιών στο εξωτερικό. Θέλησε έτσι να δείξει πως το φεστιβάλ βρίσκεται στο πλάι της ελληνικής παραγωγής, σε μια προσπάθεια να αντικρούσει την κατηγορία περί υποβάθμισης του ελληνικού τμήματος.

100 χρόνια ελληνικός κινηματογράφος
Τιμώντας τα 100 χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου, τοποθετώντας κάπως αυθαίρετα ως πρώτη χρονιά το 1914, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα προβάλει τις 20 πρώτες που ψήφισε το κοινό από μία λίστα 200 ταινιών συνολικά. Βέβαια ταινίες στη γυρίζοντας από το 1897, κυρίως ντοκιμαντέρ, το 1911 γυρίστηκε η «Γκόλγω» από τον Κώστα Μπαχατώρη ενώ το 1911 ιδρύθηκε η Αθηνή Φιλμ, του Σπυρίδωνα Δημητρακόπουλου, η πρώτη εταιρία παραγωγής στη χώρα. Η πρώτη ηχητική ταινία γυρίστηκε το 1930 και ήταν η οπερέτα «Οι απάχηδες των Αθηνών». Έτσι φαίνεται πως το 1914 δεν ταιριάζει ως η χρονιά απαρχής για τον ελληνικό κινηματογράφο και θα ήθελα να μάθω πιο ήταν το κριτήριο με το οποίο επελέγη αυτή η χρονιά.
Στο πλαίσιο αυτού του αφιερώματος θα προβληθούν και 9 ταινίες παραγωγής του 1914.
Εκτός όμως τα ψευδό-εκατοντάχρονα υπάρχει και το πρόγραμμα των Ελληνικών Ταινιών, το οποίο περιλαμβάνει 7 ταινίες φετινής παραγωγής. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνεται ο εξωβελισμός της εγχώριας παραγωγής και η υποβάθμιση του ελληνικού τμήματος το οποίο, επί της ουσίας, δεν υφίσταται. Κι αυτό φαίνεται από την απουσία των φορέων και των σωματείων των επαγγελματιών του χώρου. Νομίζω πως ήρθε η ώρα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να επανακτήσει τη σχέση του με τον ελληνικό κινηματογράφο αναβαθμίζοντας το ελληνικό τμήμα και επαναφέροντάς το ως διαγωνιστικό.

Αφιερώματα
Μια μεγάλη κυρία του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου κινηματογράφου θα είναι ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα. Πρόκειται για τη μούσα του Ράινερ Ρένερτ Φασμπίντερ, Χάνα Σιγκούλα. Θα προβληθούν τρεις ταινίες του Φασμπίντερ στις οποίες πρωταγωνιστεί («Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ», 1972 «Ο γάμος της Μαρίας Μπράουν», 1978, και «Λιλί Μαρλέν, 1981) καθώς και ταινίες μικρού μήκους που έχει σκηνοθετήσει η ίδια και άλλες που έχει επιμεληθεί. Την Παρασκευή 7/11, στις 8.30 μ.μ., η ηθοποιός θα τιμηθεί σε ειδική εκδήλωση στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ.
Το δεύτερο αφιέρωμα γίνεται προς τιμή του σουηδού σκηνοθέτη Ρόι Άντερσον και περιλαμβάνει 5 ταινίες ανάμεσα στις οποίος και το Χρυσό Λιοντάρι της Βενετίας «Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί, συλλογιζόμενο την ύπαρξή του», που θα προβληθεί στις 8 Νοεμβρίου ως ταινία λήξης.
Το τρίτο αφιέρωμα, το οποίο γίνεται στο πλαίσιο του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια», αφορά το σέρβο σκηνοθέτη Ζελιμιρ Ζίλνικ. Θα προβληθούν 13 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους του πρωτοπόρου αυτού δημιουργού που περιλάμβάνοπυν ένα χρονικό διάστημα από το 1967μέχρι σήμερα.
Το τέταρτο αφιέρωμα είναι για έναν άλλο πρωτοπόρο. Τον ούγγρο Κόρνελ Μούντρουτσο, ο οποίος βαδίζει στα χνάρια των μεγάλων συμπατριωτών τιου Μίκλος Γιάντσο και Μπάλα Ταρ. Θα προβληθούν 5 ταινίες, με την τελευταία του δημιουργία «Λευκός θεός», να ανοίγει τις εκδηλώσει του φεστιβάλ, την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου.
Τέλος, θα τιμηθεί ο γεννημένος στις ΗΠΑ, γιος ιρανών μεταναστών, σκηνοθέτης, Ραμίν Μπαχρανί. Ο μόλις 39 ετών σκηνοθέτης, θεωρείται ένας από τους πλέον αξιόλογους κινηματογραφιστές του αμερικάνικου ανεξάρτητου κινηματογράφου. Θα προβληθούν10 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες του.

Ανοιχτοί Ορίζοντες – Ματιές στα Βαλκάνια
Συνολικά 41 ταινίες θα προβληθούν στο πλαίσο των Ανοιχτών Οριζόντων, του πιο δυναμικού τμήματος του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Με σταθερό προσανατολισμό στην ανεξάρτητη κινηματογραφική σκηνή το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει πρωτοποριακές φωνές με ένα ευρύ φάσμα θεματικών, αφηγηματικών και αισθητικών προσεγγίσεων. Η ενότητα «Ρεύματα», περιλαμβάνει 9 ταινίες που αφηγούνται γνώριμες ιστορίες με ριζοσπαστικό τρόπο.
Για μια ακόμη χρονιά, ένα από τα καλύτερα τμήματα του φεστιβάλ, οι «Ματιές στα Βαλκάνια», θα φωτίσει το κινηματογραφικό τοπίο των χωρών της Βαλκανικής. Σκηνοθέτες όπως οι τούρκοι Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλαν και Κουτλούγ Αταμάν, ο ρουμάνος Κορνέλιου Πορουμπόιου και άλλοι παρουσιάζουν την πλούσια σε προβληματισμούς και πρωτοπόρα σε αναζητήσεις κινηματογραφία των χωρών της περιοχής, μέσα από 11 ταινίες μεγάλου μήκους, 7 ταινίες μικρού μήκους και το αφιέρωμα στο Ζέλιμιρ Ζίλνικ.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης Ειδικές Προβολές ταινιών που κάνουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για πολυαναμενόμενες ταινίες σκηνοθετών όπως οι Ζαν Πιέρ και Λικ Νταρντέν, ο Φατίχ Ακίν, ο Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, η Ναόμι Καβάσε, ο Αμπντεραμάν Σισακό, η Σουζάνε Μπίερ, ο Όλε Κρίστιαν Μάντσεν και ο Κρίστιαν Πέτσολντ.
Κι ακόμη Νεανική Οθόνη, Βραβείο Λουξ, σεμιναρια και διαλέξεις (master classes), ημέρα γαλλοφωνίας, αγορά, εργασίες σε εξέλιξη (works in progress), συναυλία.

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s