«Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΑΡΣΑ»

(αναδημοσίευση από την ΕΠΟΧΗ, 14/9/201$)

Φαρσέρ, τσαρλατάνοι κι αυταπάτες

farsa

Του Στράτου Κερσανίδη

Υπάρχει ένα κόσμος που κινείται παράλληλα με τον κόσμο της λογικής. Κι υπάρχουν άνθρωποι που γοητεύονται, πείθονται και πιστεύουν σε αυτόν τον κόσμο. Συμβαίνει δε, πολύ συχνά, μέσα στον παραλογισμό, την υπερβολή και το μεταφυσικό, οι άνθρωποι αυτοί να βρίσκουν την προσωπική τους λύτρωση και ισορροπία. Και τότε μπαίνουν μια σειρά από ερωτήματα περί λογικού και παραλόγου, περί φυσικού και μεταφυσικού ή, αν θέλετε, περί σωστού και λάθους κι ακόμη περί αλήθειας και ψέματος.
Οι απαντήσεις τελικά αν και προφανείς τίθενται υπό αμφισβήτηση. Κι αυτό συμβαίνει όταν ο άνθρωπος από παρατηρητής μετατραπεί σε κοινωνό, όταν δηλαδή βρεθεί εντός μίας κατάστασης η οποία ξεπερνά την επιστήμη και κινείται στα όρια του παραλόγου.
Να, λοιπόν, ποια είναι η κεντρική ιδέα πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η ταινία του Βασίλη Ραΐση, «Η τελευταία φάρσα»: η σύγκρουση αυτών των δύο κόσμων.
Τέσσερις νεαροί επιστήμονες, οι οποίοι είναι και φίλοι, εργάζονται επάνω σε ένα πείραμα στο πανεπιστήμιο. Ο Ηλίας, η Σοφία, ο Παύλος κι ο Νίκος, εκτός από την επιστημονική έρευνα, μοιράζονται και ένα χόμπι. Τους αρέσει να κάνουν φάρσες, να τις μαγνητοσκοπούν και να τις ανεβάζουν στο διαδίκτυο. Ως επιστήμονες, άρα οπαδοί της λογικής και του ορθού λόγου, διαλέγουν τα θύματά τους ανάμεσα σε διάφορους τσαρλατάνους, δηλαδή μέντιουμ, αποκρυφιστές, θεραπευτές κλπ. Αυτή τη φορά έχουν διαλέξει για θύμα τους έναν άνδρα ο οποίος υποστηρίζει πως θεραπεύει τον καρκίνο. Ο ψευτο-θεραπευτής διατηρεί ένα κοινόβιο όπου εφαρμόζει τις θεραπευτικές του μεθόδους. Ο Ηλίας αναλαμβάνει να εισχωρήσει στο κοινόβιο με σκοπό να αποκαλύψει την απάτη. Εκεί θα γνωριστεί με τα μέλη της ομάδας ανάμεσα στα οποία είναι και Δώρα, μια όμορφη κοπέλα η οποία πιστεύει φανατικά στο θεραπευτή. Το σχέδιο κινδυνεύει να καταρρεύσει από τη στιγμή που ο Ηλίας εμπλέκεται συναισθηματικά με τη Δώρα, η οποία αρχίζει και τον εμπιστεύεται. Και τότε αρχίζουν να τον κατακλύζουν τα ερωτήματα. Βλέποντας τους ανθρώπους του κοινοβίου, ανάμεσά τους και τη Δώρα, να πιστεύουν στις μεθόδους του θεραπευτή και να βρίσκουν την ηρεμία τους, αναρωτιέται αν θα πρέπει να φτάσει μέχρι το τέλος. Αναρωτιέται αν δικαιούται να βγάλει από τη θεραπευτική αυταπάτη τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι μοιάζουν να έχουν βρει την ψυχικής τους ισορροπία. Και μέσα σε όλη τούτη την εμπλοκή, αποκαλύπτεται και το μυστικό του Ηλία.
Ιδού, λοιπόν, το ηθικό ερώτημα. Δικαιούμαστε να ταράξουμε τους ανθρώπους στο όνομα του ορθολογισμού και της λογικής; Τι θα προσφέρουμε περισσότερο στη ζωή ενός ανθρώπου ο οποίος ζει μέσα στην ηρεμία και τη συμφιλίωση με τον εαυτό του εάν τον τραβήξουμε έξω και τον φέρουμε στον κόσμο της λογικής και της επιστήμης; Προσωπικά, αδυνατώ να απαντήσω ελαφρά τη καρδία. Θα μου πείτε, μήπως είμαι οπαδός του «μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι;». Θα έλεγα πως, όχι, αλλά και πάλι… Τέλος πάντων, σε μια ταινία αναφέρομαι και όχι σε υπαρξιακές αναζητήσεις.
Εάν, όμως, ο Βασίλης Ραΐσης κατάφερε να με οδηγήσει σε τέτοια ερωτήματα, ορθολογιστή άνθρωπο, τότε πέτυχε το σκοπό του.
Η ταινία «Η τελευταία φάρσα», διαθέτει ένα πολύ καλό σενάριο. Πολύ καλοί διάλογοι, αξιοπρόσεκτες ερμηνείες και μια σκηνοθεσία η οποία, χωρίς να διαθέτει κάτι το ξεχωριστό, δεν προδίδει ούτε το σενάριο ούτε τις προθέσεις του ίδιου του σκηνοθέτη. Πάνω απ’ όλα είναι μια ταινία που ο θετής χαίρεται να τη βλέπει, κάτι που εκτιμήθηκε και από το κοινό του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που τη βράβευσε.
Αξίζει να σημειωθεί πως ένας δικός μας άνθρωπος, εμφανίζεται στην ταινία. Είναι ο Αριστείδης Μπαλτάς, ομότιμος καθηγητής στο ΕΜΠ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, αρθρογράφος της Κυριακάτικης Αυγής και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ερμηνεύει το ρόλο του καθηγητή ο οποίος παρακολουθεί το πείραμα των νεαρών επιστημόνων. Και σας πληροφορώ, πως τα πάει περίφημα και ως ηθοποιός.

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s