«ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ»

(αναδημοσίευση από την ΕΠΟΧΗ, 7/9/2014)

fire

Μια άλλη πραγματικότητα

«Κάποια στιγμή ένας φίλος μου έστειλε μία φωτογραφία που με ξάφνιασε. Μία Αφγανή ηθοποιός να παίζει Μολιέρο χωρίς τη μαντίλα της. Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ποτέ δυνατό σε μια τόσο συντηρητική κοινωνία, αμέσως μου γεννήθηκε η επιθυμία να μάθω περισσότερα».
Με αυτά τα λόγια, εξηγούσε η σκηνοθέτιδα Αννέτα Παπαθανασίου, στην Εποχή της περασμένης Κυριακής, την απόφασή της να γυρίσει το ντοκιμαντέρ «Παίζοντας με τη φωτιά». Έτσι κατέληξε στην πολύπαθη χώρα της Ασίας αφού έμαθε για την ύπαρξη Θεατρικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ και κατέληξε να διδάξει εκεί Αρχαίο Ελληνικό Δράμα, σε ένα τμήμα με 200 φοιτητές και 8 μόνον φοιτήτριες. Ακριβώς το αντίθετο με ό,τι συμβαίνει στη χώρα μας, δηλαδή.
Κι ύστερα ήρθε η κινηματογραφική καταγραφή των όσων βίωσε εκεί. Κι έτσι έγινε αυτό το ντοκιμαντέρ που είναι μια ταινία για τις γυναίκες ηθοποιούς στο Αφγανιστάν. Μια καταγραφή ομολογουμένως συγκλονιστική στην οποία η Παπαθανασίου αφηγείται τις ιστορίες των γυναικών ηθοποιών που έχουν την τόλμη να ασχοληθούν με το θέατρο και αντιμετωπίζουν σκληρή κριτική, κοινωνική αποδοκιμασία, ακόμα και απειλές για τη ζωή τους και την οικογένειά τους. Και εδώ ο θεατής ανακαλύπτει με τρόμο σχεδόν, πως στην καθημερινότητα αυτών των γυναικών, όπως και των υπόλοιπων γυναικών η πραγματικότητα ξεπερνά κάθε φαντασία. Ένας αληθινός εφιάλτης, μια βάρβαρη καθημερινότητα αλλά και μια κραυγή ελευθερίας από τις γυναίκες αυτές που τολμούν να αντιταχθούν σε μια κοινωνία που τις θέλει να υπάρχουν απλώς ως ζώντα αντικείμενα.
Η Αννέτα Παπαθανασίου, έμπειρη σκηνοθέτιδα, με αυτήν την 7η ταινία της, καταφέρνει να συνδυάσει το εξαιρετικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα με την κοινωνική καταγγελία και την πολιτική άποψη.
Ταινία που πρέπει να δούμε γιατί τελικά, τίποτε δεν είναι τόσο μακριά όσο φαίνεται.
Σ.Κ.

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s