“ΜΕΛΙ”

(αναδημοσίευση από την ΕΠΟΧΗ, 19/1/2014)

Δικαίωμα στον αξιοπρεπή θάνατο

meli

Μια 30χρονη γυναίκα, η Ιρένε, ζει διπλή ζωή. Με το ψευδώνυμο Μέλι, έχει ως αποστολή να βοηθά ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στο θάνατο να δώσουν τέλος στη ζωή τους με αξιοπρέπεια και χωρίς να βασανίζονται.

Ο τελευταίος της “πελάτης” είναι ένας 70χρονος άνδρας, ο Κάρλο Γκριμάλντι. Η Μέλι τον επισκέπτεται, τον προμηθεύει με τη θανατηφόρα δόση αλλά διαπιστώνει πως είναι απολύτως υγιής, απλώς έχει χάσει κάθε ενδιαφέρον για τη ζωή. Η Μέλι., μέσα από τη γνωριμία της με τον άνδρα αυτόν, αρχίζει να επαναπροσδιορίζει τη ζωή της και το ρόλο της ενώ ταυτποχρονα προσπαθεί να τον αποτρέψει από την αυτοκτονία.

Η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα της Βαλέρια Γκολίνο, η ταινία “Μέλι” (Miele), είναι νκάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Η Γκολίνο, με μια απλή αλλά μεστη σκηνοθετική γραμμή, προσεγγίζει με τρόπο διακριτικό ένα πολύ σημαντικό ζήτημα: εκείνο της ευθανασίας και του δικαιώματος σε έναν αξιοπρεπή θάνατο. Τελικά όμως, και εάν υποθέσουμε πως είναι ηθικό να βοηθήσουμε κάποιον να πεθάνει αξιοπρεπώς, τι συμβαίνει με την περίπτωση της αυτοκτονίας;

Μια ταινία που προκαλεί δυνατά συναισθήματα και κερδίζει τις εντυπώσεις χωρίς να κραυγάζει, να δημαγωγήσει ή να ηθικολογήσει. Περισσότερο αναρωτιέται και βάζει σε αυτή τη διαδικασία και το θεατή.

Η Τζασμίν Τρίνκα, ως Μέλι και ο Κάρλο Τσέκι, ως Γκριμάλντι, ανταποκρίνονται απολύτως στους ρόλους τους, ενώ η ελληνικής καταγωγής, Βαλέρια Γκολίνο, περνά με επιτυχία τις εξετάσεις και από σημαντική ηθοποιός αποδεικνύεται και περίφημη σκηνοθέτιδα.

Στράτος Κερσανίδης

 

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s