Non grata η ΠΕΚΚ για το Φεστιβάλ

(αναδημοσίευση από την ΕΠΟΧΗ, 3/11/2013)

Στη μη παρουσία μέλους της ΠΕΚΚ (Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου), στη φετινή κριτική επιτροπή της FIPRESCI (Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου), αναφέρθηκε ο διευθυντής του φεστιβάλ, μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Τρίτης.

Σύμφωνα με τον κ. Εϊπίδη ο αποκλεισμός οφείλεται στο γεγονός η ΠΕΚΚ φέρθηκε απρεπώς και καταφέρθηκε εναντίον του Φεστιβάλ, αναφερόμενος στην  απονομή του βραβείου FIPRESCI στο τελευταίο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ όταν ο έλληνας εκπρόσωπός, κ. Νίκος Τσαγκαράκης δίνοντας το βραβείο, αναφέρθηκε στον αποκλεισμό του συναδέλφου κ. Νίκου Αλέτρα από το φεστιβάλ. Ένας αποκλεισμός ο οποίος έγινε επειδή στην απονομή των βραβείων της ΠΕΚΚ του 53ου Φεστιβάλ, ο τελευταίος αναφέρθηκε στην εξορία των βραβείων της ΠΕΚΚ από την επίσημη τελετή λήξης. Επιπλέον ο κ. Εϊπίδης χαρακτήρισε τη στάση της ΠΕΚΚ ανατρεπτική (!) και ανθελληνική (!!!), η οποία παραβαίνει τους κανονισμούς της FIPRESCI. Στο σημείο εκείνο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Φεστιβάλ, κ. Γιάννηw Μπουτάρης, υπερθεμάτισε λέγοντας πως η στάση της ΠΕΚΚ αποτελεί σαφέστατη παραβίαση του κανονισμού.

Κατά την άποψη, της διοίκησης του Φεστιβάλ, ο μοναδικός ρόλος που έχει η ΠΕΚΚ, είναι να απονέμει το βραβείο και όχι να κάνει πολιτική. Γι’ αυτό το λόγο η FIPRESCI ζήτησε από την ΠΕΚΚ να ζητήσει συγνώμη και να απολογηθεί, πράγμα που δεν έπραξε και ως εκ τούτου, δεν είναι απαραίτητη η πρόσκλησή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας όμως, η FIPRESCI όχι μόνο δε ζήτησε από την ΠΕΚΚ να απολογηθεί, αλλά αντιθέτως παρακάλεσε με επιστολή της τόσο τη διοίκηση του φεστιβάλ όσο και την ΠΕΚΚ να τα βρουν και να οριστεί το συντομότερο δυνατό έλληνας εκπρόσωπος για την κριτική επιτροπή, μέλος της ΠΕΚΚ, περίπου 20 μέρες πριν την έναρξη της 54ης διοργάνωσης. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε γιατί δεν «θέλησε» το ίδιο το φεστιβάλ. Εντέλει, η ΠΕΚΚ πήρε την πρωτοβουλία για τη συνάντηση την οποία αρνήθηκε με απαράδεκτο τρόπο η διοίκηση του φεστιβάλ, ώστε να αποφύγει τον ορισμό μέλους τη ΠΕΚΚ, κάτι που γίνεται παραδοσιακά 20 χρόνια τώρα.

Πως όμως φτάσαμε ως εδώ; Καταφανέστατα ενοχλημένη από το λόγο του προέδρου της ΠΕΚΚ, κ. Ανδρέα Τύρου, στη διάρκεια της απονομής του βραβείου των ελλήνων κριτικών (κι όχι της FIPRESCI) στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 2011,  η διεύθυνση του Φεστιβάλ εντελώς απροειδοποίητα ανακοίνωσε στην ΠΕΚΚ, την τελευταία στιγμή και ενώ εξελισσόταν η διοργάνωση του 2012, πως στο εξής δε θα απονέμει το -καθιερωμένο από το 1977- βραβείο της στην τελετή λήξης. Η ένωση θεώρησε πως αυτό αποτελεί προσπάθεια φίμωσης και έμμεσης λογοκρισίας, πράγμα που διατύπωσε με δημόσια ανακοίνωσή της.

Αυτή η εξέλιξη ώθησε, σημειώστε με δική τους πρωτοβουλία, τους έλληνες εκπροσώπους στις επιτροπές FIPRESCI του 53ου ΦΚΘ και 15oυ ΦΝΘ να το καταγγέλλουν επί σκηνής (αρχικά ο Νίκος Αλέτρας και μετά ο Νίκος Τσαγκαράκης). Η αντίδραση του φεστιβάλ ήταν άμεση και εκδηλώθηκε αρχικά με τον αποκλεισμό του προέδρου της ΠΕΚΚ, Ανδρέα Τύρου, του γ.γ.  Νέστορα Πουλάκου και εν συνεχεία των κριτικών – «κακών παιδιών», μελών της ΠΕΚΚ, Νίκου Αλέτρα και Νίκου Τσαγκαράκη. Τιμωρήθηκαν δηλαδή για την αντίθετη άποψη τους (!!!).

Για την ιστορία να θυμίσουμε πως η ΠΕΚΚ,  πάντοτε όταν ανέπτυσσε το σκεπτικό της για την απονομή των βραβείων, συνήθισε να διατυπώνει και θέσεις για τη διοργάνωση και το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, πάντοτε μέσα σε ένα πνεύμα καλοπροαίρετης  και εποικοδομητικής κριτικής, καθότι πρόκειται για πνευματικό σωματείο κριτικών κινηματογράφου κι όχι ταινιών.

                                                                                    Στράτος Κερσανίδης

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s