ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

 (αναδημοσίευση από την ΕΠΟΧΗ, 22/9/2013)

Με κραυγαλέα την απουσία της ΕΡΤ

drama1

Του Στράτου Κερσανίδη

Ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ το 36ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους και το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα οι έλληνες και οι ξένοι κινηματογραφιστές, οι οποίοι συμμετείχαν, έδωσαν το στίγμα των τάσεων που επικρατούν στον εγχώριο και διεθνή κινηματογράφο.

Οι ελληνικές ταινίες στάθηκαν ιδιαίτερα στα σύγχρονα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομική κρίση, την ανεργία, τη μετανάστευση, το ρατσισμό.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ομιλία του καλλιτεχνικού διευθυντή Αντώνη Παπαδόπουλου, ο οποίος κατά την τελετή έναρξης την περασμένη Δευτέρα ανέφερε πως ελπίζει η 23 Σεπτεμβρίου να μην έχει δυσάρεστα νέα για το φεστιβάλ, λέγοντας χαρακτηριστικά «λαμβάνουμε μηνύματα και ανησυχούμε». Ωστόσο ο δήμαρχος της Δράμας, κ. Κυριάκος Χαρακίδης ήταν καθησυχαστικός, λέγοντας πως ο δήμος θα στηρίξει με κάθε τρόπο το θεσμό.

Για έξι μέρες η ακριτική πόλη της Βόρειας Ελλάδας αποτέλεσε το κινηματογραφικό κέντρο της χώρας, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά το όραμα και την τόλμη εκείνων που αποφάσισαν αν το ξεκινήσουν πριν από 36 χρόνια. Εδώ θα ήθελα να μνημονεύσω το φίλο Μάκη Γεωργόπουλο, ένα από τα πιο δραστήρια μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας, έναν από τους πιονέρους του θεσμού, που πέθανε στις 12 Απριλίου 2013.

Χθες το βράδυ δόθηκαν τα βραβεία στα δύο τμήματα, ελληνικό και διεθνές, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης τελετής λήξης.

Πάντως αν κάτι ακόμη σημάδεψε τη φετινή εκδήλωση, ήταν η απουσία της ΕΡΤ, η οποία ήταν χορηγός του Φεστιβάλ κάθε χρόνο.

Στη θέση της εμφανίστηκε η λεγόμενη «Δ».Τ. , το γνωστό κατασκεύασμα της μνημονιακής κυβέρνησης, που δεν κατάφερε να κάνει το μαύρο, άσπρο.

Το παράδοξο είναι πως στο ελληνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετείχαν τέσσερις ταινίες του προγράμματος Μικροφίλμ της ΕΡΤ. Αυτής της ΕΡΤ που η κυβέρνηση αποφάσισε πραξικοπηματικά να καταργήσει εν μία νυκτί, μαχαιρώνοντας πισώπλατα τη Δημοκρατία.

Εδώ θα ήθελα να κάνω μία επισήμανση, η οποία αφορά όλους και όλες που συμμετέχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο Φεστιβάλ. Κινηματογραφιστές, μέλη κριτικών επιτροπών, δημοσιογράφους.

Κανείς από τους παραπάνω, εμού συμπεριλαμβανομένου, δε βρήκε να πει μια κουβέντα γι’ αυτό. Εάν μάλιστα πάρουμε υπόψη πως ένα φεστιβάλ έχει άμεση σχέση με την τηλεόραση, αφού οι κινηματογραφιστές συνεργάζονται άμεσα με αυτή, η αφωνία γίνεται ακόμη πιο βροντερή! Η εκ των πραγμάτων απουσία της ΕΡΤ και η εμφάνιση στη θέση της, της «Δ».Τ. ήταν μια πολύ καλή αφορμή να ανακινηθεί το θέμα της κυβερνητικής παρέμβασης με το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Ήταν μια αφορμή να μιλήσουμε για τη Δημοκρατία, για την πληροφόρηση, για τα δημόσια αγαθά. Βέβαια, δε θέλω να καταλογίσω σε κανέναν «ταπεινά κίνητρα», απλώς θέλω να επισημάνω την απουσία αντανακλαστικών. Και σε τέτοιες εποχές, που δίνεται αληθινή μάχη για την προστασία του δημόσιου χώρου αλλά και για τις ίδιες τις ζωές των ανθρώπων, κάτι τέτοιο το θεωρώ, τουλάχιστον αβλεψία.

Ο κινηματογραφικός-καλλιτεχνικός και δημοσιογραφικός κόσμος, οφείλει, κατά την ταπεινή μου άποψη, να επανορθώσει.

Με τα παραπάνω δε στρέφομαι με κανέναν τρόπο εναντίον του Φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ της Δράμας είναι ένας εξαιρετικός θεσμός που όλοι αγαπούμε και στηρίζουμε. Όμως ένα τέτοιο γεγονός αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για να επισημανθούν και κάποια άλλα πράγματα. Άλλωστε ο Πολιτισμός είναι ο πλέον ευαίσθητος τομέας ο οποίος πρώτος πλήττεται από την κυβερνητική πολιτική.

Το Φεστιβάλ τελείωσε. Οι άνθρωποι του κινηματογράφου, οι νέοι κινηματογραφιστές που συμμετείχαν, έδωσαν με τις ταινίες τους το στίγμα της νέας πνοής που επικρατεί στο χώρο. Και έδωσαν τη δική τους απάντηση στην κρίση, μια απάντηση ελπιδοφόρα για το μέλλον.

Όσο για την πόλη της Δράμας για μια ακόμη χρονιά αποδείχθηκε τόπος φιλόξενος. Το Φεστιβάλ και οι άνθρωποί του είναι αγωνιστές, το απέδειξαν και φέτος γι’ αυτό και θα τα καταφέρουν ενάντια σε όλες τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες.

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s