Πρώτη νίκη για τις «Σκουριές της Ρουμανίας»

 

138169-romania (1)

(από το http://www.geft.gr)

Για μια πρώτη νίκη των διαδηλωτών που αντιτίθενται στην κατασκευή χρυσωρυχείου από καναδική εταιρεία στη Rosia Montana στη Ρουμανία. Η επιτροπή δημόσιας διοίκησης της Γερουσίας της χώρας καταψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο πλέον θα σταλεί για συζήτηση στη ρουμανική Βουλή με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, ωστόσο διεθνή μέσα μεταδίδουν πως η πλειοψηφία των βουλευτών αναμένεται να το καταψηφίσει.

 

Όπως αναφέρεται στην Globalnews, η καναδική εταιρεία Gabriel Resources σχεδίαζε στη Rosia Montana την κατασκευή του μεγαλύτερου ανοιχτού ορυχείου στην Ευρώπη, ωστόσο εμπόδιο σε αυτά τα σχέδια στάθηκαν οι μαζικές διαδηλώσεις στο Βουκουρέστι αλλά και στην Κλουζ-Ναπόκα. Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα τη Δευτέρα προέβλεψε πως «η επένδυση πιθανότατα δεν θα πάρει την έγκριση».

 

Ο Πόντα εξάλλου ζήτησε να γίνει γρήγορα η ψηφοφορία καθώς «δεν υπάρχει λόγος να χάνουμε χρόνο». «Να βεβαιωθούμε πως η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων θα απορρίψει το έργο και να τελειώνουμε», δήλωσε, σύμφωνα με το Bloomberg. «Δεν θέλω η σημερινή κυβέρνηση να είναι υπόλογη για συμβάσεις που υπέγραψαν προηγούμενες κυβερνήσεις».

 

Ήδη η επιτροπή δημόσιας διοίκησης της Γερουσίας τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου για την κατασκευή του χρυσωρυχείου από τη «Roşia Montană Gold Corporation» (το 80% της εταιρείας έχει η καναδική Gabriel Resources). Ο πρόεδρος της επιτροπής Ντάριους Βάλκον δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου θα σταλεί, με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, για συζήτηση στη ρουμανική Βουλή.

 

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως σε περίπτωση που η Βουλή απορρίψει το νομοσχέδιο τότε η άδεια εξόρυξης δεν θα ισχύει. Όπως εξήγησε ο Πόντα η άδεια εξόρυξης υφίσταται από το 1999-2000 και οι οικονομικές απώλειες, όπως υπολογίζονται από την εταιρεία και περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο με αυτήν, είναι δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Το πρώην κρατικό χρυσωρυχείο είχε κλείσει το 2006, ωστόσο η Gabriel Resources σχεδίαζε να το επαναλειτουργήσει μέχρι το 2016. Σύμφωνα με το Globalnews αν απορριφθεί το νομοσχέδιο τότε η εταιρεία «θα εξετάσει και θα αξιολογήσει όλες τις πιθανές δράσεις, συμπεριλαμβανομένης και της προσφυγής για πολλαπλές παραβιάσεις των διεθνών κανόνων περί επενδύσεων».

 

«Για δεκατέσσερα χρόνια, οι κυβερνήσεις απέτυχαν να δράσουν σε σχέση με το θέμα», δήλωσε ο Πόντα και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και το αίτημα για διεξαγωγή ψηφοφορίας στη Βουλή για το θέμα είναι μια ΄φυσιολογική΄ κίνηση».

 

Επιπλέον σημείωσε πως «η Ρουμανία δεν πρόκειται να καταβάλλει το ποσό της οικονομικής αποζημίωσης που αναμένεται να θέσει, εκ νέου, η εταιρεία» και τόνισε ότι σε περίπτωση που η εταιρεία κινηθεί δικαστικά, τότε «θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας».

 

Όσοι αντιδρούν στην κατασκευή χρυσωρυχείου στην περιοχή επισημαίνουν μεταξύ άλλων τη χρήση κυανίου στις εργασίες εξόρυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία σκόπευε να χρησιμοποιήσει στο έργο περίπου 12.000 τόνους κυανίου ετησίως, με την Gabriel Resources να δηλώνει πως το χρυσωρυχείο στη Rosia Montana θα έχει «περίπου 16 χρόνια ζωής».

 

Η Globalnews σημειώνει πως στη Ρουμανία πριν από περίπου δέκα χρόνια είχε σημειωθεί μια πολύ σημαντική οικολογική καταστροφή εξαιτίας της χρήσης κυανίου. Ειδικότερα το 2000 περισσότερα από 100.000 κυβικά μέτρα κυανίου διέρρευσαν από το ορυχείο Baia Mare, που βρίσκεται περίπου 200 χλμ μακριά από τη Rosia Montana. Ευτυχώς κανένας άνθρωπος δεν είχε χάσει τη ζωή του, ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο στα ζώα και τα ψάρια, καθώς το κυάνιο φαίνεται να διέρρευσε σε ποταμούς της περιοχής.

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s