«Η ΑΡΠΑ ΤΗΣ ΒΙΡΜΑΝΙΑΣ»

(αναδημοσίευση από την ΕΠΟΧΗ, 14/7/2013)

Μουσική εναντίον πολέμου

arpa

του Στράτου Κερσανίδη

Είναι κάποιες ταινίες που μας σημαδεύουν. Που τις θυμόμαστε πάντα, ακόμη κι αν δεν μπορούμε να επαναφέρουμε στη μνήμη μας λεπτομέρειες. Παραμένει όμως πάντοτε η εκείνη η αίσθηση που μοιάζει με το άγγιγμα του έρωτα που όσα χρόνια κι αν περάσουν παραμένει μια αναλλοίωτη αίσθηση.

Μια τέτοια ταινία υπήρξε για μένα «Η άρπα της Βιρμανίας» (Birumanotetegoto) που γύρισε ο ιάπωνας σκηνοθέτης Κον Ιτσικάουα το 1956. Πρόκειται για ένα ελεγειακό αντιπολεμικό αριστούργημα όπου η ομορφιά συνυπάρχει με το θάνατο.

Η ταινία καταγράφει τις τελευταίες μέρες μιας στρατιωτικής μονάδας

του ιαπωνικού στρατού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στα σύνορα Βιρμανίας και Ταϊλάνδης. Η Ιαπωνία παραδίδεται αλλά ορισμένες μονάδες εξακολουθούν

να μάχονται ενάντια στους συμμάχους στη Βιρμανία. Ο διοικητής μιας μονάδας και οι φανατισμένοι άνδρες του προτιμούν να πέσουν στο πεδίο της μάχης παρά να παραδοθούν. Ο στρατιώτης Μιζοσίμα που παίζει άρπα στέλνεται

για να τους πείσει να παραδοθούν χωρίς όμως να τα καταφέρει. Τραυματίζεται και μετά την ανάρρωσή του, βλέποντας τις εκατόμβες των χιλιάδων άταφων στρατιωτών αποφασίζει να μείνει στη Βιρμανία και να αφοσιωθεί στην ταφή των νεκρών. Αρνείται να φύγει απ’ αυτόν τον τόπο, «τις βουνοκορφές και το χώμα της Βιρμανίας που είναι κόκκινα σαν το αίμα» (φράση με την οποία ανοίγει και κλείνει η ταινία), γιατί νιώθει ότι έχει να εκπληρώσει ένα μεγάλο ηθικό χρέος στ’ οποίο αφιερώνει την υπόλοιπη ζωή του με πλήρη αυταπάρνηση: αρνείται να μιλήσει και η μουσική αποτελεί το μοναδικό κώδικα επικοινωνίας.

Έχοντας δει δεκάδες ταινίες γυρισμένες από τους νικητές Αμερικανούς, η ταινία του Ιτσικάουα καταγράφει τις άγριες μέρες του πολέμου από την πλευρά την ηττημένων. Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο που γράφτηκε σε αμερικανική εφημερίδα: «Η ταινία του Ιτσικάουα είναι μια συγκλονιστική ματιά στη φρικαλεότητα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μια ματιά εντελώς διαφορετική από την παιδική και μυωπική του Χόλιγουντ».

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s