Για τον άνθρωπο, Γιάννη Μπανιά

(Ομιλία στην εκδήλωση που οργάνωσε η ΑΚΟΑ Θεσσαλονίκης με τον Όμιλο Φίλων Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζας, προς τιμή του Γιάννη Μπανιά, στις 29/3/2012)

BAN1Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι

Τιμούμε σήμερα τον αγωνιστή της αριστεράς,  τον κομουνιστή, τον ανιδιοτελή άνθρωπο ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στους αγώνες τους λαού μας για ένα καλύτερο μέλλον και στην υπόθεση της ανασύνθεσης και της ενότητας της χιλιοκερματισμένης αριστεράς. Το Γιάννη Μπανιά ο οποίος έφυγε από κοντά μας πριν από έναν ακριβώς χρόνο.

Το 1995, ο Γιάννης Μπανιάς σε άρθρο του στο περιοδικό Άλφα με τίτλο Επιλογές σε Συντηρητικό Φόντο και Ορίζοντα, κατέληγε: «Κάτω από το φως και των τελευταίων εξελίξεων η ανάγκη μιας διαφορετικής πορείας και το αίτημα της ανασύνθεσης της Αριστεράς σε νέες βάσεις, παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρα ζητήματα». Και στη γραμμή αυτή συνέχισε τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα μας, η ΑΚΟΑ, μέχρι να φτάσουμε σήμερα να καμαρώνουμε όλοι για το κοινό μας σπίτι, τον ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί το όραμα του Γιάννη για την ανασύνθεση και την ενότητα της Αριστεράς.

Φιλές και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, δεν ξέρω αν θα καταφέρω να αποφύγω στη σύντομη παρέμβασή μου έναν συναισθηματικό τόνο. Θα μιλήσω από καρδιάς μιας και δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά, για τον άνθρωπο Γιάννη Μπανιά, μιας και είχα την τύχη τα τελευταία χρόνια να συνεργάζομαι άμεσα μαζί του και να ζω μαζί του κάθε μέρα. Είχα την τύχη ο σπάνιος αυτός άνθρωπος να με τιμήσει με τη φιλία του και να μου σταθεί στα δύσκολα.

Όμως, δυστυχώς, η ζωή είναι άδικη και δεν επέτρεψε στο Γιάννη να δει το όνειρό του να αποκτά σάρκα και οστά, τον ΣΥΡΙΖΑ να θριαμβεύει στις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού και σήμερα να βαδίζει προς το ιδρυτικό του συνέδριο.

Φιλές και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, ο Γιάννης ήταν ένα πολιτικό ον. Ήξερε να αγωνίζεται με πάθος για όσα πίστευε, δε δίσταζε να έρθει και σε σύγκρουση ακόμη αλλά πάντοτε μέσα στο πλαίσιο της συντροφικότητας και του διαλόγου.

Όμως δεν ήταν ένας μονοδιάστατος άνθρωπος, ήταν ένας άνθρωπος γειωμένος –λέξη που του άρεσε να χρησιμοποιεί- με την πραγματικότητα και την καθημερινή ζωή. Και την αγαπούσε πολύ τη ζωή ο Γιάννης κι ας του φέρθηκε τόσο σκληρά εκείνη στο τέλος.

Ο Γιάννης ήταν ένας διανοούμενος, ένας βαθύτατα μορφωμένος άνθρωπος. Ταυτόχρονα όμως ήταν απλώς και ουδέποτε επεδίωξε να επιδείξει τις γνώσεις του. Απλώς, όπως κάθε άνθρωπος που αισθάνεται επαρκής, είχε αφομοιωμένες αυτές τις γνώσεις και με βάση αυτές λειτουργούσε τόσο ως πολιτικός όσο και ως άνθρωπος.

Αγαπούσε τη μουσική και ιδιαίτερα την κλασική και την τζαζ. Αγαπούσε όμως και τη δημοτική μουσική του τόπου του, τα ηπειρώτικα. Και δεν την αγαπούσε απλά, αλλά τη γνώριζε σε βάθος.

BAN3Παρακολουθούσε και κινηματογράφο, και ήταν πολύ ενημερωμένος γύρω από αυτόν. Μου είχε διηγηθεί κάποτε πως, πιτσιρικάς στον Πειραιά, σκαρφάλωνε τη μάντρα του θερινού κινηματόγραφου της γειτονιάς του για να δει σινεμά. Κάποτε, είχα γράψει μια εγκωμιαστική κριτική στην Εποχή για μια ταινία. Την επόμενη μέρα, έρχεται και μου λέει: «Καλά ρε σινεφίλ –έτσι με αποκαλούσε-, τι με έστειλες και είδα, βαρέθηκα, τι σου άρεσε σε αυτήν την ταινία;» και στη συνέχεια, με επιχειρήματα μου ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους του ιδίου δεν του άρεσε.

Ο Γιάννης ήταν άνθρωπος που διάβαζε πολύ. Και διάβαζε τα πάντα. Όχι μόνον βιβλία πολιτικά αλλά και επιστημονικά. Αγαπούσε ιδιαίτερα τη λογοτεχνία, ελληνική και ξένη, καθώς και την ποίηση. Από τούτα τα διαβάσματα προέκυψε αυτός ο ευαίσθητος, ανθρώπινος και βαθύτατα καταρτισμένος άνθρωπος. Τα πολιτικά του αναγνώσματα δεν περιοριζόταν μόνο στο χώρο της αριστερής διανόησης, αλλά και της άλλης πλευράς. Μια εικόνα για όλα αυτά μας δίνει η Μαρία Δέτσικα η οποία μίλησε για τη Βιβλιοθήκη του Γιάννη Μπανιά στην τιμητική εκδήλωση που έγινε στην Άρτα και δημοσιεύτηκε στην Εποχή της περασμένης Κυριακής.

Ναι, αγαπούσε τη ζωή ο Γιάννης. Πάντοτε μέσα στο βαρύ πρόγραμμά του έβρισκε χρόνο για τους φίλους. Πάντοτε εκτιμούσε μια συζήτηση μαζί με ένα καλό φαγητό συνοδευμένο από ένα καλό κρασί ή ένα δυνατό τσίπουρο.

Και όντας άνθρωπος κανονικός μακριά από καθωσπρεπισμούς και κακώς εννοούμενες πολιτικές ορθότητες, παρακολουθούσε ανελλιπώς στην τηλεόραση αγώνες μπάσκετ και κλασικού αθλητισμού. Μάλιστα, όπως μου είχε πει, μικρός έπαιζε μπάσκετ.

Όμως ο Γιάννης αγαπούσε πολύ και τα ταξίδια. Συχνά οργάνωνε εκδρομές και σε δύο από αυτές είχα την τύχη να είμαι και εγώ. Οργάνωνε τα πάντα. Έκλεινε τα λεωφορεία, τα ξενοδοχεία, έφτιαχνε το πρόγραμμα ξεναγήσεων. Πραγματικό πρακτορείο ταξιδίων.

Μεταξύ μας, όμως παρέμειναν δύο εκκρεμότητες. Ένα ταξίδι στα μέρη του, στους Μελισσουργούς Άρτας, επάνω στα Τζουμέρκα, που συχνά μου έλεγε να πάμε και ένα άλλο στην Κωνσταντινούπολη. Εκκρεμότητες, που δυστυχώς θα παραμείνουν τέτοιες όπως και πολλές ακόμη που μας άφησε εξαιτίας του απρόσμενου τέλους.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Ο Γιάννης Μπανιάς πέρασε από αυτόν τον κόσμο χωρίς να πάψει ούτε στιγμή να αγωνίζεται. Συχνά λοιδορήθηκε, ιδίως τότε που έδινε τον αγώνα στο ΚΚΕ εσωτερικού για το «Κ», που όπως αποδείχτηκε δεν ήταν ένας αγώνας για ένα πουκάμισο αδειανό. Αυτός όμως παρέμεινε συνεπής κι ακλόνητος να αγωνίζεται στα πολύ δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν τη διάσπαση του κόμματος. Όσοι κι όσες τον γνωρίσαμε αισθανόμαστε ευτυχείς γι’ αυτό. Προσωπικά μακαρίζω τον εαυτό μου για όσα είχα την ευκαιρία να μάθω κοντά του. Και σας ομολογώ, πως συχνά τον σκέφτομαι με ένα «α, ρε Γιάννη» και συχνά με κάποιον λυγμό που δεν μπορώ να αποφύγω.

Τον ευχαριστώ τόσο ως άνθρωπος όσο κι ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, αυτού για το οποίο τόσο μόχθησε και σήμερα εμείς οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι ο Γιάννης Μπανιάς δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας. Ίσως να μας παρατηρεί από κάπου ψηλά, από τον αστερισμό της Ανδρομέδας, και στ’ αλήθεια αν και κομουνιστής, εύχομαι να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Σύντροφε Γιάννη Μπανιά, μας λείπεις.

 

Θεσσαλονίκη

29 Μαρτίου 2013

 

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s