«Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ»

(αναδημοσίευση από την ΕΠΟΧΗ, 3/3/2013)

Χρήμα εναντίον περιβάλλοντος

landΤο φυσικό αέριο θεωρείται ως μία «πράσινη» πηγή ενέργειας. Και μέρι ένα βαθμό είναι, αφού η χρήση του δε μολύνει το περιβάλλον, σε αντίθεση με τον άνθρακα και τον πετρέλαιο. Τι συμβαίνει όμως όταν μιλάμε για την εξόρυξη του φυσικού αερίου;

Υπάρχει μία μέθοδος εξόρυξης η οποία χρησιμοποιεί μια διαδικασία, αποτέλεσμα της οποίας είναι η μόλυνση των υδάτων και φυσικά με τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση στη ζωή των ανθρώπων.

Με το θέμα αυτό ασχολείται η ταινία «Η γη της επαγγελίας» (Promised land) του Γκας Βαν Σαντ. Μία εταιρία η οποία θέλει να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε μια αγροτική περιοχή, όπου οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, στέλνει τον Στιβ και τη συνεργάτιδά του Σου, ώστε να πείσουν τους αγρότες να τους παραχωρήσουν το δικαίωμα γεωτρήσεων στα χωράφια τους, έναντι μιας πολύ καλής αμοιβής. Η επιχείρηση φαίνεται να πηγαίνει καλά μέχρις ότου εμφανίζεται ένας νεαρός οικολόγος ακτιβιστής ο οποίος αρχίζει να επηρεάζει τους κατοίκους και να τους στρέψει εναντίον της εταιρίας. Και ενώ φαίνεται πως η περιοχή θα σωθεί από την καταστροφή, αποδεικνύεται πως τα στοιχεία που είχε παρουσιάσει ο οικολόγος ήταν ψεύτικα. Έτσι η εταιρία φαίνεται να κερδίζει το παιχνίδι και οι κάτοικοι ετοιμάζονται υπογράψουν συμβόλαια που θα επιτρέψουν την εξόρυξη φυσικού αερίου. Στο σημείο αυτό, με μία σεναριακή ανατροπή, ο σκηνοθέτης καταδεικνύει τον κυνισμό των εταιριών και την πλήρη αδιαφορία τους για το περιβάλλον μπροστά στο κέρδος.

Ο Γκας Βαν Σαντ σκηνοθετεί μια άκρως ενδιαφέρουσα ταινία για ένα φλέγον θέμα. Ο Στιβ παρουσιάζεται ως ένας άνθρωπος με ήθος ο όποιος πιστεύει σε αυτό που κάνει. Και το ήθος του αποδεικνύεται στη συνέχεια, όταν συγκρούεται με τον ίδιο τον εαυτό του. Ταινία με ξεκάθαρη θέση υπέρ του περιβάλλοντος, ο οποία προσεγγίζει ακόμη ένα ενδιαφέρον ζήτημα. Εκείνο των ανθρώπων οι οποίοι επιζητούν μια καλύτερη ζωή και μπορούν εύκολα να πέσουν θύματα οποιασδήποτε προπαγάνδας αλλά και απάτης.

Αν εξαιρέσουμε το χολιγουντιανού τύπου γλυκερό φινάλε, η υπόλοιπη ταινία αξίζει να προσεχθεί ιδιαίτερα.

                                                      Στράτος Κερσανίδης 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s