«ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ “ΑΡΓΩ”»

(αναδημοσίευση από την ΕΠΟΧΗ, 13/1/2013)

argo1Επιχείρηση… προπαγάνδα

Πως μία πολύ καλή, με κινηματογαφικούς όρους μιλώντας, ταινία μπορεί να αποτελέσει μέσο προπαγάνδας; Νομίζω πως η απάντηση έχει δοθεί πολλές φορές από την αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία, η οποία έχει τη δυνατότητα, ή μάλλον την ικανότητα, να πράξει κάτι τέτοιο χωρίς καμία τύψη και με απόλυτη συνείδηση.

Όλα ξεκινούν από μία πραγματική ιστορία η οποία μας πηγαίνει 34 χρόνια πίσω.

Είναι λίγο μετά την επικράτηση της ισλαμικής επανάστασης στο Ιράν, τη φυγή του Σάχη Ρεζά Παχλεβί στις ΗΠΑ και τη θριαμβευτική επιστροφή του Αγιατολάχ Χομεϊνί στη χώρα. Το κλίμα είναι έντονα αντιαμερικανικό, ο κόσμος διαδηλώνει και μία διαδήλωση καταλήγει έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη με αίτημα την έκδοση του Σάχη στο Ιράν για να δικαστεί εκεί. Η διαδήλωση καταλήγει σε εισβολή στο κτίριο και κατάληψή του με αποτέλεσμα 52 αμερικανοί να βρεθούν όμηροι. Όμως έξι άτομα από το προσωπικό της πρεσβείας κατάφεραν να διαφύγουν και να κρυφτούν στην πρεσβεία του Καναδά. Επειδή, όμως, η ζωή τους κινδυνεύει μόλις οι ιρανοί τους ανακαλύψουν, ο πράκτορας Τόνι Μέντεζ της Σι Άι Έι καταστρώνει ένα σχέδιο διαφυγής τους. Ένα σχέδιο παράτολμο αλλά κατά πως φαίνεται το μοναδικό το οποίο έχει πιθανότητες επιτυχίας.

Ο Μπεν Άφλεκ σκηνοθετεί την ταινία «Επιχείρηση “Αργώ”» και παίρνει αρκετά υψηλή βαθμολογία. Ένα σφιχτό και πολύ καλά δουλεμένο σενάριο αποτελεί τη βάση αυτής της εξαιρετικής περιπέτειας η οποία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Ο Άφλεκ σκηνοθετεί με νεύρο, η ένταση είναι διαρκής και κορυφώνεται προς το τέλος, όταν οι έξι μαζί με τον πράκτορα φθάνουν στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης. Ο θεατής δεν πρόκειται να βαρεθεί ούτε στιγμή και γι’ αυτό έχει φροντίσει η παραγωγή, η οποία είναι αψεγάδιαστη.

Αυτά είναι τα καλά. Έλα όμως που, όπως φαίνεται, η ταινία είχε όλες τις διευκολύνσεις –οικονομικές και άλλες- για να δημιουργήσει ένα κλίμα. Αυτό δηλαδή που εδώ και καιρό καλλιεργείται με αναφορές σε χτύπημα κατά του Ιράν με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα. Και επειδή είναι γνωστή η προπαγανδιστική δύναμη του κινηματογράφου δεν μπορούμε παρά να κοιτάξουμε πίσω από τις εικόνες και να ανακαλύψουμε τις πολιτικές σκοπιμότητες που κρύβονται.

Προφανώς και δεν είμαι υποστηρικτής του φονταμενταλισμού των μουλάδων. Προφανώς και η ταινία λέει κάποιες αλήθειες αναφορικά με τα γεγονότα. Μόνο που δεν τις λέει ολόκληρες, αφήνοντας έξω από κάθε κριτική την αμερικανική πολιτική και τη στήριξή του στο τυραννικό καθεστώς του Σάχη. Και, το χειρότερο, γυρνά στο παρελθόν για να αναζωπυρώσει τα αντιϊρανικά αντανακλαστικά των αμερικανών πολιτών.

Αυτά τα ολίγα περί κινηματογράφου και προπαγάνδας. Πάντως εάν επιλέξετε να δείτε την ταινία και την απογυμνώσετε από οποιεσδήποτε πολιτικές προσεγγίσεις, σας εγγυώμαι, πως θα περάσετε περίφημα!

Σ.Κ.

 

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s