«Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΓΕΛΑ»

(αναδη,οσίευση από την ΕΠΟΧΗ, 6/1/2013)

Ένα κλασικό βιβλίο στην οθόνη

rit

Το κλασικό μυθιστόρημα «Ο άνθρωπος που γελά» (L’ home qui rit) το οποίο έγραψε το 1869 ο Βίκτωρ Ουγκό μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ο Ζαν –Πιέρ Αμερίς.

Η ιστορία μας μεταφέρει στο Λονδίνο το 18ο αιώνα όπου ο νεαρός Γκουίνπλεϊν εντάσσεται σε έναν περιοδεύονται θίασο. Ο νεαρός έχει ένα μόνιμα χαραγμένο χαμόγελο στο πρόσωπό του το οποίο «απέκτησε» ως τιμωρία από το βασιλιά.

Ένας άξεστος σαλτιμπάγκος, ο οποίος είναι ο επικεφαλής του θιάσου, εκμεταλλεύεται τον Γκουίπλεϊν αλλά και την τυφλή Ντία, μια κοπέλα με την οποία είναι ερωτευμένος ο σημαδεμένος νεαρός.

Ένα δυνατό δράμα στο οποίο ο μεγάλος γάλλος συγγραφέας βάζει στο στόχαστρο την κοινωνικο-πολιτική τάξη της εποχής του. Ένα πολιτικό μυθιστόρημα το οποίο επί πλέον θέτει και το ζήτημα της διαφορετικότητας –μέσω του ανθρώπου που γελά- και της αποδοχής του διαφορετικού από μια συντηρητική κοινωνία. Ο Γκουίνπλεϊν, τολμά να παρουσιάσει την τραγικότητα της θέσης του και της τάξης του, να κραυγάσει για την κοινωνική αδικία, αλλά τον καταπίνει το βάραθρο της αναλγησίας των ισχυρών.

Ο Ζαν-Πιέρ Αμερίς μεταφέρει με επιτυχία την ατμόσφαιρα της εποχής και κατορθώνει όχι μόνο να μην προδώσει το πνεύμα του συγγραφέα αλλά να το αναδείξει μέσα από μια αξιόλογη κινηματογραφική μεταφορά.

Θαυμάσια σκηνικά και κουστούμια αλλά και μια εξαιρετική φωτογραφία, μαζί με τις πολύ καλές ερμηνείες των ηθοποιών από τις οποίες ξεχωρίζει εκείνη του Ζεράρ Ντεπαρτιέ στο ρόλο του άξεστου σαλτιμπάγκου, ο σκηνοθέτης φέρνει σε πέρας ένα δύσκολο εγχείρημα. Κι αυτό επειδή δεν του ξεφεύγει η ουσία, δηλαδή η ανάδειξη του κοινωνικού, πολιτικού και οικονομικού πλαισίου της εποχής. Παράλληλα διατηρεί και το δραματικό στοιχείο συνθέτοντας έτσι μια πολύ καλή ταινία’

                                                                                                             Σ. Κ.

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s