ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΥΡΙΖΑ

(αναδημοσίευση από την ΕΠΟΧΗ, 9/12/2012)

 Και τώρα ας μιλήσουμε με ειλικρίνεια

473549-πανελλαδική συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜΤο πρώτο βήμα για τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ έγινε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και, κατά γενική ομολογία, ήταν θετικό.

Στη Συνδιάσκεψη επιβεβαιώθηκε η επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών για την ενοποίηση του εγχειρήματος, «για να περάσουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών στον ΣΥΡΙΖΑ των μελών».

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου υπήρξε ένας γόνιμος διάλογος, ακούστηκαν απόψεις και προτάσεις και –το πλέον σημαντικό- για πρώτη φορά τέθηκε σε ψηφοφορία στο σώμα η διακήρυξη και οι τροπολογίες που κατατέθηκαν. Κι ακόμη, για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία Κεντρική Επιτροπή η οποία αποτελείται κατά 75% από εκλεγμένους αντιπροσώπους.

Όλα καλά ως εδώ αλλά πιστεύω πως θα πρέπει να δούμε με ειλικρίνεια κάποια πολύ σημαντικά πράγματα τα οποία θα πρέπει να διορθώσουμε και να αντιμετυωπίσουμε με γεναιότητα και ανοιχτό πνεύμα, εάν θέλουμε ο νέος ενιαίος φορέας της αριστεράς να είναι κάτι πραγματικά νέο και όχι μια ανακύκλωση παλαιών νοοτροπιών που μας ταλάνισαν επί δεκαετίες.

 

Έναν πολύ άσχημο ξεκίνημα έγινε με την πρόταση των συντρόφων και των συντροφισσών της αυτοαποκαλούμενης Αριστερής Πλατφόρμας να κατέβουν με χωριστή λίστα. Έτσι δημιουργείται τετελεσμένο το οποίο πολύ φοβάμαι πως θα μας οδηγήσει σε προβλήματα. Δυστυχώς η παθογένεια του ΣΥΝ, η οποία ταλαιπώρησε  τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΣΥΝ στο προηγούμενο διάστημα, κινδυνεύει να μεταφερθεί στο νέο φορέα και αντί για ιδεολογικά ρεύματα και τάσεις θα έχουμε ξανά ένα  «κόμμα μέσα στο κόμμα».

Θα ήθελα να μου εξηγήσουν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες των άλλων συνιστωσών (ΔΕΑ, ΚΕΔΑ, ΑΠΟ, μέρος του Κόκκινου), που συντάχθηκαν με το Αριστερό Ρεύμα, πως αποφάσισαν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία όταν όλο το προηγούμενο διάστημα κατηγορούσαν το ΣΥΝ για την ανοχή που έδειχνε απέναντι στην Ανανεωτική Πτέρυγα. Δεν αντιλαμβάνονται ότι με τη υποστήριξή τους στην χωριστή λίστα δημιουργούν ακριβώς την ίδια κατάσταση;

Νομίζω πως στο διάστημα που μένει μέχρι τη σύγκλιση του ιδρυτικού συνεδρίου, θα πρέπει να αναθεωρήσουν την τακτική τους και να λειτουργήσουν εντός του ΣΥΡΙΖΑ ως ιδεολογικό ρεύμα και όχι ως κομματικός μηχανισμός εντός του ενιαίου κόμματος. Πιστεύω πως διαθέτουν αρκετή κρίση και ενωτική διάθεση ώστε να αντιληφθούν πως η ανακύκλωση της παθογένειας δε θα λύσει αλλά θα δημιουργήσει προβλήματα.

Μιλώντας πάντοτε με ειλικρίνεια, η οποία θα πρέπει να χαρακτηρίζει το χώρο της Αριστεράς, θα ήθελα να σταθώ και σε μια όχι και τόσο όμορφη εικόνα που παρουσίασε η Συνδιάσκεψη, για την οποία είμαστε όλοι συνένοχοι. Μπορώ εύκολα να αντιληφθώ το λόγο και τη σκοπιμότητα των διαφόρων ξεχωριστών συνεδριάσεων και της κατευθυνόμενης σταυροδοσίας που έγινε από όλες τις συνιστώσες. Καταλαβαίνω πως βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο και πως αυτός ήταν ένας τρόπος να διασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των συνιστωσών στην Κεντρική Επιτροπή. Όμως πιστεύω πως θα πρέπει κάποτε να τελειώνουμε με όλα αυτά. Θα πρέπει να τολμήσουνε να κάνουμε το βήμα εάν και εφόσον όλοι και όλες πιστεύουμε στη δημιουργία ενός ΝΕΟΥ πολιτικού φορέα. Η παρουσία μεγάλου αριθμού ανεντάχτων στη Συνδιάσκεψη ήταν το πιο σημαντικό γεγονός και η κυκλοφορία λιστών δεξιά κι αριστερά δημιούργησε σε αυτούς τους ανθρώπους πολύ κακή εντύπωση. Το «ένα μέλος μία ψήφος» ας γίνει πραγματικότητα, ας γίνει πράξη επί της ουσίας και όχι μόνον επί του φαίνεσθαι.

Θα ήθελα να πως και κάτι για τη λειτουργτία του προεδρείου. Σαφώς παραβιάστηκε η κλήρωση στους ομιλητές αφού, εκτός από τους βουλευτές και τα στελέχη των συνιστωσών που δικαίως πήραν το λόγο, «κληρώθηκα» και μίλησαν για μια ακόμη φορά οι γνωστοί ομιλητές. Δε νομίζω πως ήταν τόσο τυχαίο. Και επ’ αυτού θα πρέπει να διορθωθούμε και να γίνουμε πλέον όλοι «ίσων μεταξύ ίσων», όπως είπε και ο πρόεδρος της Κ.Ο., Αλέξης Τσίπρας στην κυριακάτικη παρτέμβασή του.

Για το τέλος θέλω να κάνω μία παρατήρηση. Είναι πολύ άσχημο θέαμα για ένα κόμμα όπως το δικό μας, στην ομιλία του προέδρου να είναι παραταγμένοι μπροστά στην εξέδρα οι άνδρες προστασίας του με πολιτικά. Το ίδιο είχε συμβεί και στην ομιλία του στη ΔΕΘ το ίδιο έγινε και στη Συνδιάσκεψη.

Σύντροφοι και συντρόφισσες, ας τελειώσουμε με όλα αυτά και όλα θα πάνε καλά. Διαφορετικά θα κάνουμε μια από τα ίδια και θα συνεχίσουμε να τρώμε άνευ λόγου και ουσίας τα σωθικά μας.

                                                                                                                                                        Στράτος Κερσανίδης


Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s