Cluj-Napoca va fi, în anul 2015, Capitala Europeană a Tineretului

26 noiembrie 2012,4:12 am | Articol scris in EVENIMENT,SOCIAL

Oraşul Cluj-Napoca a fost desemnat Capitală Europeană a Tiberetului în 2015. Ceremonia de anunţarea a cîştigătorului competiţiei internaţionale pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului în anul 2015 a avut loc în noaptea de 24 spre 25 noiembrie, în Slovenia, la Maribor – oraşul care a fost desemnat drept Capitala Europeană de Tineret a anului 2013. Remarcabila reuşită a municipalităţii clujene a fost anunţată de primarul Emil Boc ieri, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Această reuşită este paşaportul Clujului pentru competiţia de a obţine statutul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021 şi arată totodată faptul că avem ce arăta Europei, că sîntem un model de bune practici pentru ţările Uniunii. Prin faptul că vom fi singurul oraş – capitală europeană de tineret în anul 2015, vom obţine o extraordinară vizibilitate, existînd premise ale creşterii numărului de turişti cu circa 20%” a arătat primarul Emil Boc.

Menţionăm că suportul tehnic, redactarea materialului, conceptul de promovare a municipiului Cluj-Napoca drept capitală a tineretului aparţin Grupului Pont, partenerul municipalităţii în acest proiect şi nucleul organizatoric pentru acest proiect comunitar amplu. Potrivit site-ului oficial al competiţiei, “finaliştii au demonstrat programe exemplare, cu viziune dinamică în diferite domenii”. Scopul competiţiei este de încuraja şi promova inovaţia şi incluziunea în activităţile de tineret. Cîştigătorii devin astfel modele pentru a forma tineri cît mai implicaţi şi mai prezenţi pe scena socială europeană. „Acest statut – unic în anul 2015 în Europa – va aduce notorietate pentru oraşul nostru la nivel european, o serie de organizaţii internaţionale de tineret manifestîndu-şi deja intenţia de a programa întîlnirile anuale în Cluj-Napoca în anul 2015”, a subliniat primarul.

Precizăm că, în competiţia pentru anul 2015, s-au înscris 12 oraşe, însă numai patru au intrat în selecţia finală, respectiv Cluj-Napoca, Varna (Bulgania), Vilnius (Lituania) şi Ivanovo (Rusia), toate fiind creditate de specialişti cu şanse egale la titlu. „Din fericire cîştigătorul anunţat este Cluj-Napoca – primul oraş din România desemnat Capitală Europeană de Tineret,  titlul venind ca o validare a eforturilor comunităţii de a face din Cluj-Napoca cel mai frumos loc în care să trăieşti, să înveţi şi să te dezvolţi”, a precizat Boc. Potrivit acestuia, bugetul evenimentelor cuprinse în calendarul anului 2015 a se organiza sub egida Capitală Europeană de Tineret este estimat la 5,5 milioane de euro, din care o parte va fi suportat de către bugetul local, restul fiind acoperit din finanţări atrase, naţionale, europene, sau private.

De asemenea, primarul a mai anunţat că, pentru marcarea acestei ocazii fericite, Primăria municipiului Cluj-Napoca a programat organizarea, duminică seara, a unui concert în Piaţa Unirii – susţinut de trupele Grimus şi Mandinga. Evenimentul a fost unul festiv şi s-a încheiat cu o ploaie de confetti şi steluţe incandescente.

Adriana STUPAR

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s