53ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

(αναδημοσίευση από την ΕΠΟΧΗ, 18/11/2012)

Μια διαμαρτυρία και μία απαγόρευση

Κλείνοντας σήμερα την αναφορά μας στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα σταθώ σε δύο περιστατικά που σημάδεψαν την τελετή λήξης.

Το πρώτο αφορά μία διαμαρτυρία και το δεύτερο μία δυσάρεστη πρωτοτυπία.

Λίγο πριν ξεκινήσει η τελετή λήξης, μια ομάδα ανθρώπων εισέβαλε ειρηνικά στο χώρο. Ήταν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στο ΑΠΘ, οι οποίοι εδώ και καιρό απεργούν, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και  για να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους. Οι απεργοί μοίρασαν προκηρύξεις, φώναξαν συνθήματα, άνοιξαν ένα πανό στη σκηνή του Ολύμπιον και διάβασαν από μικροφώνου ένα κείμενο με τα αιτήματά τους. Στη συνέχεια αποχώρησαν χωρίς προβλήματα, εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα της πλειοψηφίας των παρευρισκομένων. Ήταν μια όμορφη στιγμή η οποία υπενθύμισε σε κάποιους που δυσανασχέτησαν, πως το φεστιβάλ δεν είναι ένας χώρος απομονωμένος από την κοινωνία αλλά ένα μέρος της και όλοι όσοι βρισκόταν εκεί δε ζουν σε κάποιο παράλληλο σύμπαν αλλά αποτελούν μέρος του συνόλου το οποίο πλήττεται βάναυσα από την κυβερνητική πολιτική των μνημονίων.

Εκτός αυτού όμως, είχαμε και ένα ακατανόητο περιστατικό την ευθύνη του οποίου φέρει, όπως φαίνεται, η διεύθυνση του φεστιβάλ. Για πρώτη φορά η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), δεν απένειμε βραβείο στην καλύτερη –κατά την κρίση των μελών της- ελληνική ταινία. Όπως ενημέρωσε τους συναδέλφους του ο πρόεδρος της ΠΕΚΚ, Ανδρέας Τύρος, κατόπιν παρεμβάσεως του διευθυντή του φεστιβάλ, Δημήτρη Εϊπίδη, απαγορεύτηκε στην ΠΕΚΚ να δώσει βραβείο κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης. Μια ενέργεια εντελώς ακατανόητη η οποία μόνον ως προσπάθεια λογοκρισίας μπορεί να εκληφθεί. Κατόπιν τούτου η ΠΕΚΚ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Ύστερα από την τακτική Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, τα μέλη της:
α) Αποφασίζουμε να μην απονείμουμε βραβεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή ο διευθυντής του φεστιβάλ μας απαγορεύει να λάβουμε μέρος στην τελετή λήξης και απονομής.
β) Απέναντι στην αψυχολόγητη και αυθαίρετη απόφαση, ενώνουμε τη φωνή μας με όλους όσοι αγωνίζονται εναντίον κάθε μορφής λογοκρισίας απ’ όπου κι αν προέρχεται.
γ) Σε συνθήκες κρίσης, νιώθουμε υποχρεωμένοι να εκφράσουμε την ανησυχία μας για παρόμοια κρούσματα, συνεχίζοντας παρόλα αυτά να στηρίζουμε τον θεσμό όπως δεκαετίες τώρα, με αποκορύφωμα την πρωτοβουλία μας για διεθνοποίηση του, 20 χρόνια πριν.
δ) Επιμένουμε στην υπεράσπιση της πολυφωνίας και στη σταθερή μας αντίθεση στην χειραγώγηση, στην εκδήλωση ιδιοκτησιακών συμπεριφορών και στο παιχνίδι των δημοσίων σχέσεων.
ε) Ελπίζουμε, ο θεσμός, οι αρμόδιοι και οι επικεφαλής του να συνειδητοποιήσουν το ιστορικό τους λάθος και το συντομότερο ν’ αποκατασταθεί η τάξη των πραγμάτων.
Ραντεβού την επόμενη χρονιά.».

                                                                                                                                                  Στράτος Κερσανίδης

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s