53ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Απαγορεύτηκε στους έλληνες κριτικούς να απονείμουν βραβείο!

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Για πρώτη φορά η Πανελλήνια Ένσωη Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), δεν ανέβησε στο βήμα για να απονείμει βραβείο στην –κατά την κρίση της- καλύτερη ελληνική ταινίια που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ.

Οι έλληνες κριτικοί κινηματογράφου συγκάλεσαν κανονικά συνέλευση το περασμένιο Σάββατο 10 Νοεμβρίου, με μοναδικό θέμα συζήτησης την επιλογή της ταινίας στην οποία θα απένειμαν το βραβείο τους. Εκεί όμως, ο πρόεδρος Ανδρέας Τύρος, ανακοίνωσε στους συναδέλφους του, πως κατόπιν παρεμβάσεως του διευθυντή του φεστιβάλ, Δημήτρη Εϊπίδη, απαγορεύτηυκε στην ΠΕΚΚ να δώσει βραβείο κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης. Μια ενέργεια τελείως ακατανόητη η οποία μόνον ως προσπάθεια λογοκρισίας μπορεί να εκληφθεί. Κατόπιν τούτου η ΠΕΚΚ εξέδωσε ανακοίνωση τηνν οποία δημοσιεύουμε αυτούσια.

 

Η ανακοίνωση της ΠΕΚΚ   

«Θεσσαλονίκη,
10 Νοεμβρίου 2012

Ύστερα από την τακτική Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, τα μέλη της:
α) Αποφασίζουμε να μην απονείμουμε βραβεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή ο διευθυντής του φεστιβάλ μας απαγορεύει να λάβουμε μέρος στην τελετή λήξης και απονομής.
β) Απέναντι στην αψυχολόγητη και αυθαίρετη απόφαση, ενώνουμε τη φωνή μας με όλους όσοι αγωνίζονται εναντίον κάθε μορφής λογοκρισίας απ’ όπου κι αν προέρχεται.
γ) Σε συνθήκες κρίσης, νιώθουμε υποχρεωμένοι να εκφράσουμε την ανησυχία μας για παρόμοια κρούσματα, συνεχίζοντας παρ’ ολ’ αυτά να στηρίζουμε τον θεσμό όπως δεκαετίες τώρα, με αποκορύφωμα την πρωτοβουλία μας για διεθνοποίηση του, 20 χρόνια πριν.
δ) Επιμένουμε στην υπεράσπιση της πολυφωνίας και στη σταθερή μας αντίθεση στην χειραγώγηση, στην εκδήλωση ιδιοκτησιακών συμπεριφορών και στο παιχνίδι των δημοσίων σχέσεων.
ε) Ελπίζουμε, ο θεσμός, οι αρμόδιοι και οι επικεφαλής του να συνειδητοποιήσουν το ιστορικό τους λάθος και το συντομότερο ν’ αποκατασταθεί η τάξη των πραγμάτων.
Ραντεβού την επόμενη χρονιά.»

                                                          Στράτος Κερσανίδης-Μέλος ΠΕΚΚ

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s