«Ο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΛΑΖΑΡ»

Ένας δάσκαλος…

Πως ορίζεται ο καλός δάσκαλος; Η ερώτηση έχει σαφή απάντηση, νομίζω, η οποία δεν έχει να κάνει με πτυχία και περγαμηνές, αλλά με το κατά πόσο γίνεται αποδεκτός από τους μαθητές και με την επικοινωνία που αναπτύσσει μαζί τους. Με το πως μπορεί να «μιλήσει» στην ψυχή των μαθητών και να πλησιάσει τον υπό διαμόρφωση και συχνά σε λεπτές ισορροπίες κινούμενο χαρακτήρα τους.

Ωραία! Πάμε παρακάτω, λοιπόν και ας εξατάσουμε την περίπτωση του κυρίου Λαζάρ, όπως μας την αφηγείται ο Φιλίπ Φαλαρντό στην ταινία «Ο εξαιρετικός κύριος Λαζάρ» (Monsieur Lazhar).

Η αυτοκτονία μιας δασκάλας αναστατώνει ένα σχολείο στο Μόντρεαλ και ιδιαίτερα τους μαθητές και τις μαθήτριες. Η αυτόχειρας κρεμάστηκε μέσα στην τάξη και την βρήκε ένας μαθητής, ο Σιμόν. Κάποια μέρα εμφανίζεται στο σχολείο ο Μπασίρ Λαζάρ, ο οποίος είναι από την Αλγερία, και ζητά από τη διευθύντρια να προσληφθεί στη θέση της δασκάλας που αυτοκτόνησε. Μετά από μερικές μέρες πιάνει δουλειά μέσα σε μία τάξη, στην οποία πέφτει βαριά η σκιά του τραγικού γεγονότος. Ο κύριος Λαζάρ αρχίζει σιγά- σιγά να χτίζει τη σχέση του με τους μαθητές οι οποίοι είναι επηρεασμένοι από την αυτοκτονία. Στην προσπάθειά του να τους συμπαρασταθεί, δε διστάζει να μιλήσει για το γεγονός και να τους κάνει να προσεγγίσουν την έννοια της απώλειας. Άλλωστε όπως μαθαίνουμε στη συνέχεια κι ο ίδιος κουβαλά το βάρος της απώλειας μέσα του. Ο χαρακτήρας του ξεδιπλώνεται ακόμη περισσότερο όταν τον βλέπουμε να καταθέτει σε μία επιτροπή για να ζητήσει άσυλο στον Καναδά ως πρόσφυγας, με το επιχείρημα πως εάν επιστρέψει στην πατρίδα του κινδυνεύει να δολοφονηθεί από τους φανατικούς ισλαμιστές. Κουβαλώντας το δικό του σταυρό ο κύριος Λαζάρ συνεχίζει να δουλεύει με τους μαθητές με αγάπη κι επιμονή καταφέρνοντας να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Η ταινία καταλήγει σε ένα γλυκόπικρο και ελλειπτικό φινάλε με το παρελθόν να λειτουργεί καταλυτικά στις εξελίξεις.

Ο σκηνοθέτης επιλέγει την ήρεμη και αργή κινηματογράφηση, αναδεικνύοντας έτσι και το χαρακτήρα του κεντρικού του ήρωα. Ενός ανθρώπου που η βία που έχει βιώσει τον έχει οδηγήσει πλέον σε μία ήρεμη και στοχαστική αντιμετώπιοση της ζωής. Μια ταινία με έντονο το στοιχείο του λυρισμού η οποία αφηγείται μια ανθρωποκεντρική ιστορία χωρίς ιδαίτερες εξάρσεις, αλλά με μικρές κορυφώσεις εκεί που χρειάζεται. Μια ταινία για την απώλεια, τη μοναξιά και τους εσωτερικούς δαίμονες που βασανίζουν τους ανθρώπους.

Ο Φιλίπ Φαλαρντό αγγίζει και το τεράστιο θέμα της μετανάστευσης χωρίς να εμβαθύνει ιδιαίτερα. Φαίνεται πως δε θέλει να το κάνει, απλά το δίνει ως ένα δομικό στοιχείο στο χαρακτήρα του κυρίου Λαζάρ και στο πως αυτό επηρεάζει τη σχέση του με τους μαθητές. Κι αυτό είναι το κεντρικό στοιχείο, το ρεζουμέ. Ο τρόπος δηλαδή, που πλησιάζει τις ταραγμένες παιδικές ψυχές σε μια προσπάθεια να τις συμφιλιώσει με την τραγωδία. Κι όλα αυτά σε μια κοινωνία από τις πλέον εξελιγμένες, την καναδική, η οποία αντιμετωπίζει τα δικά της αδιέξοδα και κάποιες «πολιτικά ορθές»  αγκυλώσεις στο εκπαιδευτικό της σύστημα.

«Ο εξαιρετικός κύριος Λαζάρ» χωρίς να είναι το αριστούργημα του καναδέζικου κινηματογράφου, είναι μια δουλειά συνεπής, ευαίσθητη και συγκινητική.

Η ταινία είναι προσαρμογή για τον κινηματογράφο του θεατρικού έργου της Εβελίν ντε λα Σενελιέρ. Έχει τιμηθεί με το βραβείο κοινού και το βραβείο Βαράιετι Πιάτσα Γκράντε στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο και με βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Σίδνεϊ. Στον Καναδά έχει τιμηθεί με 6 βραβείο ανάμεσα στα οποία καλύτερης ταινίας, διασκευασμένου σεναρίου, σκηνοθεσίας και ανδρικού ρόλου για τον Μοχάμεντ Φελάγκ.

                                                            Η ΕΠΟΧΗ 21 Οκτωβρίου 2012

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s