«ΣΙΩΠΗΛΟ ΣΠΙΤΙ»

Τρόμος στο σπίτι

Ιδού, λοιπόν, μία ταινία τρόμου η οποία σέβεται τον εαυτό της. Όχι, δεν πρόκειται για την απόλυτη ταινία τρόμου, ούτε για το πεντάστερο αριστούργημα, σαν εκείνα που έφτιαχνε ο μετρ Άλφρεντ Χίτσκοκ. Είναι όμως μια ταινία που έχει ανατροπές, έχει σασπένς, έχει αναπάντεχο φινάλε.
Το «Σιωπηλό σπίτι» (Silent house) των Κρις Κέντις και Λάουρα Λάου είναι ένα θρίλερ τρόμου που γνωρίζει πολύ καλά τους κανόνες του παιχνιδιού.
Η νεαρή Σάρα βρίσκεται μαζί με τον πατέρα της και το θείο της σε ένα παλιό εξοχικό το οποίο προσπαθούν να επισκευάσουν προκειμένου να το πουλήσουν. Κάποιοι θόρυβοι που ακούει η Σάρα από τον επάνω όροφο αναγκάζουν τον πατέρα της να ανέβει να δει τι συμβαίνει. Αργεί να επιστρέψει, η Σάρα τον αναζητά και τον βρίσκει πεσμένο κάτω και αιμόφυρτο. Η κοπέλα πανικοβάλλεται, προσπαθεί να βγει έξω να φέρει βοήθεια, αλλά όλες οι πόρτες είναι κλειδωμένες. Κάποιος βρίσκεται μέσα στο σπίτι και την κυνηγά. Όταν καταφέρνει να βγει, συναντά το θείο της και του διηγείται τι έχει συμβεί. Μπαίνουν στο σπίτι αλλά στη θέση που βρισκόταν πεσμένος ο πατέρας της υπάρχει μόνον αίμα. Τι έχει συμβεί; Πλησιάζουμε στη λύση του αινίγματος που είναι πέρα από κάθε προσδοκία.
Αυτό είναι πάνω κάτω το στόρι της ταινίας. Φυσικά δεν αποκαλύπτουμε το φινάλε επειδή έτσι καταστρέφεται όλο το ενδιαφέρον. Οι δύο σκηνοθέτες ακολουθούν την ηρωίδα μέσα στους αδιευκρίνιστους διαδρόμους και τα δωμάτια του σπιτιού, μπερδεύοντας το θεατή σχετικά με τη γεωγραφία του χώρου. Ένα τέχνασμα το οποίο δημιουργεί από μόνο του αίσθημα ανασφάλειας. Ακολουθούν και καταγράφουν τις εκφράσεις της βήμα-βήμα. Κάμερα στο χέρι η οποία δημιουργεί συνεχή κίνηση στη φωτογραφία, λιγοστός φωτισμός, ξαφνικές αλλαγές γωνιών λήψης. Ωραία όλα αυτά και πολύ σημαντικά στη δημιουργία αισθημάτων φόβου και το ανέβασμα της αδρεναλίνης του θεατή. Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός του άκρως ενδιαφέροντος σεναρίου και κατ’ επέκτασιν και της ταινίας. Με όλα αυτά τα τεχνάσματα που υποστηρίζουν με τον καλύτερο τρόπο το σενάριο, οι σκηνοθέτες καταφέρνουν αυτό που επιδιώκουν. Αλλά υπάρχει κάτι ακόμη καλύτερο. Ολόκληρη η ταινία είναι γυρισμένη σε μονοπλάνο, άρα ο φιλμικός χρόνος συμπίπτει με τον πραγματικό. Ένα δύσκολο εγχείρημα που όμως δικαιώνεται αφού δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί μοντάζ για να δημιουργήσει ατμόσφαιρα αγωνίας και τρόμου, αφού αυτή επιτυγχάνεται με το εξαιρετικό μονοπλάνο. Ο θεατής εισχωρεί στο χώρο της δράσης χωρίς να το καταλάβει και ευχαριστιέται με την ψυχή του ένα θρίλερ που δεν τον προσβάλλει.
Το «Σιωπηλό σπίτι» είναι μια ταινία η οποία θα αρέσει σε όσους αγαπούν το σινεμά σε όλες του τις εκδοχές. Δεν περιέχει μηνύματα ούτε θέλει κάτι να μας πει. Έχει κάποιες ψυχολογικές προεκτάσεις που ενδεχομένως οι ειδικοί θα εντοπίσουν αλλά δεν είναι παρά ένα φροντισμένο, ψυχαγωγικό θρίλερ τρόμου. Δείτε το ως τέτοιο και απολαύστε το!

                                                                                                                                           Η ΕΠΟΧΗ 7 Οκτωβρίου 2012

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s