«17 ΚΟΡΙΤΣΙΑ»

Ομαδική εγκυμοσύνη

Μια πρωτότυπη ταινία, ως θέμα κυρίως, που όμως είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, επιβεβαιώνοντας έτσι αυτό που λένε πως η ζωή γράφει τα καλύτερα σενάρια.

Το γεγονός συνέβη το 2008 σε μια πόλη στις ΗΠΑ, οι αδελφές Ντελφίν και Μιριέλ Κουλέν διάβασαν γι’ αυτό, κι αποφάσισαν να το κάνουν ταινία με τίτλο «17 κορίτσια» (17 filles) μεταφέροντας τη δράση στη Γαλλία. Και πιο συγκεκριμένα στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, τη Λοριάν, ένα παρακμασμένο λιμάνι, όπου οι νέοι ασφυκτιούν και δε βλέπουν να τους ανοίγονται και πολλές ευκαιρίες για το μέλλον.

Η Καμίλ, μια 16χρονη μαθήτρια, μένει έγκυος. Μιλά με τις φίλες της και αποφασίζει θα κρατήσει το παιδί, θεωρώντας πως με αυτή της την πράξη, βρίσκει ένα νόημα και ανοίγει μια προοπτική στο μέλλον της. Πολύ σύντομα θα βρεθούν κι άλλες κοπέλες οι οποίες θα συμφωνήσουν με τη ρήξη που επιχειρεί η Καμίλ μέσα στη μικρή κοινωνία της Λοριάν, κι αποφασίζουν κι αυτές να μείνουν έγκυες, φτάνοντας σύντομα τις δέκα επτά.

Η ταινία παρακολουθεί τη διαδικασία της εγκυμοσύνης, τον τρόπο με τον οποίο οι κοπέλες στηρίζουν την επιλογή τους αλλά και η μία την άλλη, καθώς και τις μεταξύ τους σχέσεις. Μια ταινία δραματική, η οποία όμως αρκετές φορές ισορροπεί με την κωμωδία. Ένας ύμνος στην εφηβεία, τη φιλία, τη ζωή. Τα κορίτσια της ταινίας διεκδικούν το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του σώματός τους, όχι όμως με το αίτημα της άμβλωσης, όπως έκανε το φεμινιστικό κίνημα τη δεκαετία του 1970, αλλά με το δικαίωμα στην εγκυμοσύνη ως ένα μέσο να αλλάξουν από νωρίς τη ζωή τους.

Αυτό λέει η ταινία. Το αν συμφωνήσετε ή όχι είναι άλλο θέμα. Πάντως δε θα χάσετε χρόνο βλέποντας τα «17 κορίτσια».

Μια παραγωγή του Ντενί Φρίντ του ανθρώπου που βρίσκεται πίσω από τις ταινίες των αδερφών Νταρντέν.

                                                                      Η ΕΠΟΧΗ 22 Ιουλίου 2012

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s