«ΓΡΑΨΕ ΛΑΘΟΣ»

Πατέρας και γιος

Πως μπορούν, από το πουθενά, να διαταραχτούν οι σχέσεις ενός πατέρα με το γιο του; Κι όταν λέω «από το πουθενά», το εννοώ, επειδή ακριβώς έτσι συμβαίνει στην περίπτωση του Ούριελ Σκόλνικ και του πατέρα του Ελιέζερ Σκόλνικ. Όλα όσα συμβαίνουν είναι αποτέλεσμα ενός λάθους για το οποίο δεν ευθύνεται ούτε ο ένας ούτε ο άλλος.

Όμως για να μη σας παιδεύω καλοκαιριάτικα θα μπω αμέσως στο ψαχνό της ιστορίας που αφηγείται ο ισραηλινός σκηνοθέτης Τζόσεφ Σένταρ στην ταινία του «Γράψε λάθος» (Hearat shulayim/αγγλ. Footnote).

Το τμήμα Ταλμούδ στο Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, θεωρείται ένα από τα πλέον καταξιωμένα και αναγνωρισμένα. Το Τμήμα Ταλμούδ, ήταν ένα από τα οχτώ τμήματα που καθιερώθηκαν με την ίδρυση του Εβραϊκού Πανεπιστημίου το 1928, και υπάρχει έως και σήμερα. Εξειδικεύεται στην αναδημιουργία των ταλμουδικών κειμένων, αν και υπάρχει μια αμφιβολία για την αξιοπιστία των κειμένων που έχουν διασωθεί. Αυτή η μελέτη των κειμένου, γνωστή ως «φιλολογία», απαιτεί ιδιαίτερη δεξιοτεχνία. Ο ερευνητής πρέπει να συγκεντρώσει φωτογραφίες από τα υπάρχοντα χειρόγραφα, κάποια από τα οποία είναι θαμμένα σε παλιές βιβλιοθήκες και υπόγεια σε όλο τον κόσμο, και να διεξάγει μια πολύ προσεκτική σύγκριση λέξη προς λέξη. Οι κριτικοί της Σχολής της Ιερουσαλήμ, ισχυρίζονται ότι η υπερβολική προσήλωση στη λεπτομέρεια απομακρύνει τους μελετητές από την καθολική εικόνα των κειμένων, κι ότι τα μέλη της είναι μια αλαζονική κλίκα που έχει χάσει τη σημασία της.

Σε αυτό το τμήμα, λοιπόν, είναι καθηγητές ο Ελιέζερ Σκόλνικ και ο γιος του Ούριελ. Σεβαστά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, χαίρουν αμφότεροι ιδιαίτερου σεβασμού και απολαμβάνουν αναλόγου κύρους. Μια μέρα, ο Ελιέζερ παίρνει ένα τηλεφώνημα με το οποίο του ανακοινώνεται πως έχει επιλεγεί για να λάβει το φετινό Βραβείο του Ισραήλ. Πρόκειται για ένα βραβείο που δίνεται από το 1953 σε εξέχοντες πολίτες για τέσσερις κατηγορίες. Το βραβείο παραδίδεται κάθε χρόνο σε μια ειδική τελετή την Ημέρα Ανεξαρτησίας. Όπως είναι φυσικό, ο ηλικιωμένος καθηγητής χαίρεται για τη διάκριση και ετοιμάζεται για τη μεγάλη μέρα που θα του απονεμηθεί το βραβείο. Την επόμενη μέρα όμως, ο γιος του, Ούριελ, παίρνει με τη σειρά του ένα επείγον τηλεφώνημα από την επιτροπή που απονέμει το βραβείο, που του ζητά να παρουσιαστεί μπροστά της άμεσα. Στη συνάντηση αυτή ο Ούριελ μαθαίνει πως έχει γίνει ένα λάθος και πως δεν είναι ο πατέρας του που έχει κερδίσει το βραβείο, αλλά αυτός ο ίδιος! Όπως είναι φυσικό, ο Ούριελ πέφτει από τα σύννεφα και μετά από μια έντονη συζήτηση απαιτεί να δοθεί το βραβείο στον πατέρα του, τόσο γιατί το αξίζει όσο και γιατί αν μάθει την αλήθεια, αυτό μπορεί να τον σκοτώσει. Με τα πολλά ο πρόεδρος της επιτροπής πείθεται αλλά με δύο όρους: ο πρώτος είναι να αναλάβει να γράψει ο Ούριελ το σκεπτικό της βράβευσης και ο δεύτερος πως ποτέ δεν πρόκειται να προταθεί για το βραβείο το οποίο αποποιήθηκε για χάρη του πατέρα του. Και ενώ πλησιάζει η μέρα της βράβευσης, ο Ελιέζερ κάτι υποψιάζεται και πλησιάζει στην αλήθεια. Οι σχέσεις πατέρα και γιου, κρέμονται πλέον από μία κλωστή.

Μια πικρή δραματική ταινία σκηνοθετημένη με ιδιαίτερο τρόπο από τον Τζόσεφ Σένταρ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς ισραηλινούς σκηνοθέτες. Σπάζοντας το χρόνο χρησιμοποιώντας φλας μπακ, ο Σένταρ δημιουργεί ένα εξαιρετικά δυνατό και ατμοσφαιρικό φιλμ. Μια ταινία χαρακτήρων σκηνοθετημένη πυκνά, χωρίς κενά, με ιδιαίτερη συναισθηματική ένταση. Οι περισσότερες σκηνές είναι γυρισμένες σε εσωτερικούς χώρους, στενούς και «φορτωμένους», με πλάνα κοντινά εντείνοντας την ένταση και το άγχος των δύο κεντρικών χαρακτήρων. Μια ταινία που με εξέπληξε θετικά και νομίζω πως αδικείται τόσο από την ξαφνική έξοδό της στους κινηματογράφους όσο και από την εποχή που προβάλλεται.

Ο Τζόσεφ Σένταρ είχε κερδίσει το 2007 την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου με την ταινία «Μποφόρ», ενώ ήταν και υποψήφια για Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας.

                                                                                Η ΕΠΟΧΗ 15 Ιουλίου 2012

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s