Ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ

«Μίλα κι εσύ! Ένα όχι να πεις στη ζωή σου, δικαιώνεις την ανθρώπινη φύση σου!»

                                                                                  Αντόνιο Ταμπούκι

Λοιπόν, δυσαρεστημένοι, οργισμένοι κι αγανακτισμένοι συμπολίτες μου έφτασε η ώρα της αλήθειας. Η ώρα να μιλήσετε και να τους πείτε, επιτέλους, ένα μεγαλοπρεπές ΟΧΙ. Η ώρα που με την ψήφο σου μπορείς να αλλάξεις το σκηνικό και να τους κάνεις παρελθόν πριν σε κάνουν εκείνοι! Αρκεί να μην πέσεις θύμα της τρομοκρατίας τους, να μην τους φοβηθείς, να μην πιστέψεις πως ο δρόμος της καταστροφής που έχουν επιλέξει είναι μονόδρομος. Να δώσεις ψήφο, όχι απλά διαμαρτυρίας αλλά και διακυβέρνησης της χώρας στο ΣΥΡΙΖΑ, τη μόνη δύναμη που άσκησε συνεπή αντιπολίτευση στη βουλή και στους δρόμους και έχει προτάσεις διεξόδου από την κρίση.

Αν υποθέσουμε πως το αποτέλεσμα των εκλογών είναι καταδικαστικό για την πολιτική που εφαρμόζουν τα τελευταία χρόνια, τότε τι θα γίνει; Πιστεύει κανείς πως η τρόικα θα μας βομβαρδίσει; Όχι βέβαια. Απλά θα σεβαστεί τη βούληση του ελληνικού λαού και θα αναθεωρήσει την πολιτική της. Και επί πλέον θα δοθεί και ένα μήνυμα στην Ευρώπη περί του αδιεξόδου της εφαρμοσμένη πολιτικής και της αναζήτησης εναλλακτικών προτάσεων λύσεων. Και τότε θα σταματήσει και η σπέκουλα πως όλα αυτά που προτείνουν κάποιοι είναι ουτοπίες και δεν μπορούν να γίνουν.

Ε, λοιπόν, επειδή δεν υπάρχουν μονόδρομοι, επειδή η Οικονομία έχει ιδεολογία και δε λειτουργεί με αξιώματα όπως η Φυσική, ας δούμε μια σειρά εναλλακτικών προτάσεων που θα μπορούσε μια άλλη κυβέρνηση, αντιμνημονιακή και αντινεοφιλεύθερη να εφαρμόσει.

Καταγγελία της δανειακής σύμβασης και επαναδιαπραγμάτευση. Μορατόριουμ πληρωμών προς τους δανειστές και αποπληρωμή όταν θα αρχίσει η οικονομική ανάπτυξη  Έχει γίνει και στο παρελθόν στη Γερμανία όταν μετά τον πόλεμο κούρεψε τα χρέη της και τα υπόλοιπα τα αποπλήρωσε μόνο όταν το επέτρεψε η ανάπτυξη. Το ζήτημα είναι πως αυτό για να γίνει πρέπει να υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία να μπορεί και να θέλει να διαπραγματευτεί σκληρά.

Κι ακόμη αναδιανομή του πλούτου με φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου. Αντί για χαράτσια, εισφορά 1% επί του τζίρου των μεγάλων επιχειρήσεων που πέρυσι ήταν πάνω από 200 δις ευρώ. Εισφορά στις μεγάλες ακίνητες περιουσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό που θα αποφέρει 4 δις και φόρος στα 4000 πλοία των εφοπλιστών (500.000 ανά πλοίο) που θα αποφέρει ως 2 δις. Δραστική μείωση των απόρρητων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών, ακύρωση τις παραγγελίας των δύο υποβρυχίων κλπ.

Εθνικοποίηση τραπεζών ώστε το τραπεζικό σύστημα να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κράτους. Και μην τρομάζετε, στη Γερμανία το 50% των τραπεζών είναι κρατικές.

Λοιπόν, συμπολίτες μου, μη μασάτε. Δεν είναι ελληνική η κρίση, η κρίση είναι πανευρωπαϊκή και παγκόσμια, είναι κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και όσα μέτρα και να πάρουν το μόνο που θα καταφέρουν είναι το βάθεμα της κρίσης και της ύφεσης, η συρρίκνωση των μισθών, των συντάξεων και του κοινωνικού κράτους, η αύξηση της ανεργίας. Και φυσικά την ίδια ώρα που η κοινωνία θα διαλύεται, τα κέρδη για τις μεγάλες επιχειρήσεις θα αυξάνονται, επιβεβαιώνοντας τη σωστή άποψη που λέει πως τελικά τα μνημόνια δεν απέτυχαν, αλλά πέτυχαν να γυρίσουν την κοινωνία δεκάδες χρόνια πίσω.

Το εύλογο ερώτημά σας τώρα είναι. Και καλά, πως θα γίνουν όλα αυτά αφού υα κόμματα της Αριστεράς δεν μπορούν να συνεννοηθούν; Ελπίζω σύντεκνοι πως το μετεκλογικό τοπίο θα σημάνει και ανακατατάξεις στο χώρο. Ήδη η δογματική εκδοχή δέχεται αφόρητες πιέσεις, όσο κι αν προσπαθεί να το αποκρύψει, οι οποίες θα είναι πιο έντονες την επαύριον των εκλογών. Και η ηγεσία του ΚΚΕ το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και έχει επιλέξει μία ανηλεή επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για την καθώς πρέπει εκδοχή, τη ΔΗΜ.ΑΡ.  εάν δεν μπλεχτεί σε τίποτε κυβερνητικά σχέδια –που θέλω να πιστεύω πως δε θα το κάνει- θα πρέπει να απαντήσει σοβαρά πλέον στις ενωτικές προτάσεις που μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση.

Αυτά προς το παρόν και καλό βόλι!

Στράτος Κερσανίδης

                                                                    Υποψήφιος ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s