ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΕΡΣΑΝΙΔΗΣ – ΣΥΡΙΖΑ Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης

Συνέντευξη στο περιοδικό CITY.

http://www.cityportal.gr/articles_det1.asp?subcat_id=140&article_id+35458

Συνοψίστε μας το επαγγελματικό και πολιτικό βιογραφικό σας.

Έχω σπουδάσει Οικονομικά και Δημοσιογραφία. Εργάζομαι ως διοικητικός υπάλληλος στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και ως κριτικός κινηματογράφου και δημοσιογράφος. Η ενασχόλησή μου με την πολιτική, ξεκίνησε το 1976 από το Ρήγα Φεραίο και το ΚΚΕ εσωτερικού και στη συνέχεια με την ΑΚΟΑ η οποία είναι από τις ιδρυτικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιες πιστεύετε πως είναι οι προτεραιότητες που αφορούν σε ζητήματα της Θεσσαλονίκης για την διεκδίκηση των οποίων ζητάτε την ψήφο των πολιτών της;

Δε νομίζω πως η Θεσσαλονίκη αποτελεί ξεχωριστή «οντότητα» στο σημερινό πολιτικό σκηνικό. Άρα ως ΣΥΡΙΖΑ ζητάμε πανελλαδικά την ψήφο των πολιτών για να απεμπλακεί η χώρα από την πολιτική των Μνημονίων. Η πολιτική που εφαρμόζεται δεν είναι μονόδρομος γι’ αυτό ζητάμε ψήφο, όχι διαμαρτυρίας, αλλά διακυβέρνησης. Και γι’ αυτό έχουμε προτάσεις –όσο κι αν μας κατηγορούν για το αντίθετο- οι οποίες, όμως, κινούνται σε μία διαφορετική λογική.

Εμείς θα καταγγείλουμε τη δανειακή σύμβαση και θα ζητήσουμε επαναδιαπραγμάτευση. Μορατόριουμ πληρωμών προς τους δανειστές και αποπληρωμή όταν θα αρχίσει η οικονομική ανάπτυξη. Έχει γίνει και στο παρελθόν στη Γερμανία όταν μετά τον πόλεμο κούρεψε τα χρέη της και τα υπόλοιπα τα αποπλήρωσε μόνο όταν το επέτρεψε η ανάπτυξη.

Αναδιανομή του πλούτου με φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου. Αντί για χαράτσια, εισφορά 1% επί του τζίρου των μεγάλων επιχειρήσεων που πέρυσι ήταν πάνω από 200 δις ευρώ. Εισφορά στις μεγάλες ακίνητες περιουσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό που θα αποφέρει 4 δις και φόρος στα 4000 πλοία των εφοπλιστών (500.000 ανά πλοίο) που θα αποφέρει ως 2 δις. Δραστική μείωση των απόρρητων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών , ακύρωση τις παραγγελίας των δύο υποβρυχίων κλπ.

Αυτές είναι μόνον μερικές από τις προτάσεις μας και όσοι επιμένουν πως αυτά δε γίνονται, διαψεύδονται από την ίδια την Ιστορία η οποία έχει αποδείξει πως όταν θέλουν οι λαοί, όλα γίνονται. Και να μην ξεχνάμε πως η κρίση δεν είναι ελληνική. Είναι κρίση του συστήματος.

Ποιες είναι κυρίως οι κοινωνικές τάξεις στις οποίες απευθύνεστε και πιστεύετε ότι θα ανταποκριθείτε καλύτερα στα αιτήματά τους;

Απευθυνόμαστε στις κοινωνικές τάξεις που έχουν πληγεί από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και η οποία έχει οδηγήσει τη χώρα στα νύχια της τρόικας. Στους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τις γυναίκες και τους νέους που πλήττονται ιδιαίτερα από τα μέτρα.

Ποιες είναι οι βασικές διαφορές του κόμματος με το οποίο πολιτεύστε σε σχέση με τα άλλα κόμματα;

Οι διαφορές μας είναι εμφανείς, ιδιαίτερα με τα κόμματα του δικομματισμού, αλλά και με άλλα μικρότερα που έχουν προέλθει από τις πρόσφατες διασπάσεις τους. Είναι μικρότερες με τα κόμματα της Αριστεράς, γι’ αυτό επιμένουμε σε συνεργασία βασισμένη σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Όμως οι ηγεσίες του ΚΚΕ, της ΔΗΜΑΡ αλλά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αρνούνται με διάφορες προφάσεις. Γι’ αυτό ζητάμε να ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή η πίεση προς τα άλλα κόμματα της Αριστεράς θα είναι μεγαλύτερη μετά τις εκλογές.

Εδώ να επισημάνω και τον κίνδυνο που φαίνεται με την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Δεν πρόκειται για ένα ακροδεξιό κόμμα, πρόκειται για ένα κόμμα ναζιστικό και θα πρέπει όσοι το επιλέγουν ως ψήφο διαμαρτυρίας να το ξανασκεφτούν.  

Ποιο είναι το στίγμα του πολιτικού σας οράματος;

Εμείς οραματιζόμαστε μία κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Το όραμά μας είναι ο σοσιαλισμός μακριά από γραφειοκρατικές παραμορφώσεις, αλλά ένας σοσιαλισμός με δημοκρατία, ελευθερία και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Advertisements

1 σχόλιο

  1. Καλή επιτυχία σύντροφε, ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί μπορούμε…

    Μου αρέσει!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s