«NO MORE FEAR»

Τα γιασεμιά θ’ ανθίσουν και φέτος

Κάποιοι την είπαν επανάσταση του γιασεμιού, δίνοντας μια τρυφερή διάσταση στην πρώτη επανάσταση του 21ου αιώνα. Την επανάσταση που ανέτρεψε την 24χρονη δικτατορία του Μπεν Άλι στην Τυνησία και λειτουργώντας ως ντόμινο πυροδότησε μια σειρά από εξεγέρσεις και ανατροπές στον αραβικό κόσμο.

Ο σκηνοθέτης Μουράντ Μπεν Τσέικ παρουσιάζει ένα αποκαλυπτικό αλλά και συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για τα γεγονότα του Ιανουαρίου του 2011 που έφεραν α πάνω-κάτω που προβάλλεται με τον τίτλο «No more fear» (αδυνατώ. να κατανοήσω γιατί δεν υπάρχει ελληνικός τίτλος). ‘Όχι άλλο φόβο, λοιπόν, λέει ο σκηνοθέτης αλλά και ο λαός της Τυνησίας που εξεγέρθηκε και κατάφερε νικήσει.

Η ταινία κινείται επάνω σε τρεις χαρακτήρες. Τη Ράντια Νασράουι, δικηγόρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Τη Λίνα Μπεν Μένι, μπλόγκερ και τον Κάρεμ Τσέριφ, έναν απλό πολίτη, όπως τις χιλιάδες που βρέθηκαν εκείνες τις μέρες στο δρόμο για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Αυτοί οι τρεις άνθρωποι εκπροσωπούν, κατά κάποιο τρόπο, όλους τους Τυνήσιους που υπερασπίστηκαν τις γειτονιές τους ενάντια στους πλιατσικολόγους και τους ελεύθερους σκοπευτές.

Ο Μπεν Άλι ανέλαβε πρόεδρος της χώρας και αρχηγός του στρατού στις 7 Νοεμβρίου 1987. Την πρώτη μέρα της θητείας του δήλωσε: «Στους καιρούς που ζούμε δεν μπορούμε να υπομένουμε ούτε την ισόβια προεδρία ούτε την αυτόματη διαδοχή στην κεφαλή της πολιτείας, απ’ όπου ο λαός είναι αποκλεισμένος. Ο λαός μας αξίζει μια προηγμένη και θεσμοθετημένη πολιτική ζωή, βασισμένη στο πολυκομματικό σύστημα και στην πολυφωνία των μαζικών οργανισμών». Έπειτα, ο Μπεν Άλι τροποποιεί το Σύνταγμα, καταργεί την ισόβια προεδρία και περιορίζει τον αριθμό των συνεχόμενων προεδρικών θητειών σε τρεις. Παρόλα αυτά, ανακαλεί τη διάταξη το 2002 για να βάλει υποψηφιότητα για τέταρτη φορά! Το 2002, το Σύνταγμα τροποποιήθηκε ξανά για να εξασφαλίσει στον Μπεν Άλι ισόβια δικαστική ασυλία. Επανεξελέγη πρόεδρος χωρίς καμιά έκπληξη το 2004 με σχεδόν το 94% των ψήφων. Το 2009, έβαλε υποψηφιότητα για πέμπτη συνεχόμενη φορά και εκλέχτηκε με 89,62% ενάντια σε τρεις υποψηφίους της αντιπολίτευσης. Αυτή θα έπρεπε να είναι και η τελευταία θητεία του, που το 2010 θα γινόταν 74 χρονών. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, το ηλικιακό όριο για την υποψηφιότητα για την προεδρία είναι τα 75 έτη. Τον Ιανουάριο του 2011, το λαϊκό κίνημα διαμαρτυρίας εξεγέρθηκε εναντίον του καθεστώτος και οδήγησε τον Μπεν Άλι και την οικογένειά του να φύγουν από τη χώρα.

Σε σημείωμά του ο σκηνοθέτης Μουράντ Μπεν Τσέικ, αναφέρει: «Εδώ και καιρό, η οργή μου ήταν σιωπηλή, τα μάτια μου ανίκανα να κουνηθούν, όμως αυτή η μέρα της 14ης Ιανουαρίου μου έδωσε δυνατά συναισθήματα, έκλαψα. Μου έχουν μείνει δύο εικόνες στο μυαλό: δύο νέοι αξιωματικοί, πιθανότατα σπουδαστές της αστυνομικής ακαδημίας, που οι μεγαλύτεροι τους είχαν αναθέσει να μπλοκάρουν τη δίοδο που συνδέει τη λεωφόρο Μπουργκίμπα με τους διαδηλωτές. Μπρος στο πλήθος, που τραγουδούσε τον εθνικό ύμνο, αυτοί οι δύο άνθρωποι άρχισαν να κλαίνε και κατάλαβαν ότι η θέση τους είναι από την άλλη πλευρά του οδοφράγματος. Αυτή την εικόνα την κουβαλώ πάντα μέσα μου, το κλάμα τους, αυτοί που υποτίθεται ότι ήταν οι εχθροί της στιγμής, απελευθέρωσαν τα δικά μου δάκρυα. Έκλαψα ξανά αργότερα, όταν ένας φίλος μου διηγήθηκε τις τελευταίες λέξεις ενός νεαρού, χτυπημένου από σφαίρα, λίγο πριν ξεψυχήσει: ‘Δε θα πεθάνω, κι αν πεθάνω, δε θα φύγω πριν αυτός (ο Μπεν Άλι) φύγει’.

Αυτές οι δύο εικόνες κατοικούν μέσα μου, δεν είναι μέρος του ντοκιμαντέρ, αλλά αυτές το έκαναν εφικτό, ακόμα κι απαραίτητο».

                                                                             Η Εποχή 1 Απριλίου 2012

 

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s