Πέθανε ο σύντροφος Γιάννης Μπανιάς

Δεν μπορώ να το πιστέψω. Γράφοντας μέσα στη νύχτα για την Εποχή ήρθε στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο η θλιβερή είδηση. Ο σύντροφος Γιάννης Μπανιάς δεν είναι πια μαζί μας. Ο θαυμάσιος αυτός άνθρωπος, ο ανιδιοτελής αγωνιστής, ο συνεπής κομμουνιστής, αυτός που δεν πρόδωσε και δεν εξαργύρωσε ποτέ τις ιδέες του δεν έντεξε στην αρρώστια που τον βασάνιζε τον τελευταίο καιρό. Δεν ξέρω τι να γράψω μέσα στην οδύνη που νιώθω. Ξέρω μόνο πως ξαφνικά έγινα φτωχότερος. Όλοι μας γίναμε φτωχότεροι: Η ΑΚΟΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερά, το κίνημα.

Παρακάτω αναδημοσιεύω την είδηση όπως τη βρήκα στην ηλεκτρονική έκδοση των Νέων.

«Πέθανε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες με βαριά ασθένεια, ο Γιάννης Μπανιάς, ένα από τα κορυφαία στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς και τέως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Γιάννης Μπανιάς γεννήθηκε στους Μελισσουργούς της Αρτας το 1939. Υπήρξε στέλεχος της προδικτατορικής Αριστεράς.
Εντάχθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού, στο οποίο διετέλεσε Γενικός Γραμματέας από το 1982 έως το 1988.
Μετά τη διαφωνία του με τον Λεωνίδα Κύρκο και τη διάσπαση της ανανεωτικής αριστεράς, ο Γιάννης Μπανιάς ίδρυσε το ΚΚΕ Εσωτερικού (Ανανεωτική Αριστερά), το οποίο μετονομάστηκε σε ΑΚΟΑ (Ανανεωτική Κομμουνιστική και Οικολογική Αριστερά), η οποία συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Μπανιάς εξελέγη βουλευτής το 2007, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2009″.

Η ηλεκτρονική έκδοση του Star FM, γράφει:

«Πέθανε σε ηλικία 73 ετών, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου νοσηλευόταν ο βετεράνος ηγέτης της ανανεωτικής αριστεράς και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς.

Ο ‘Ιωάννης (Γιάννης) Μπανιάς γεννήθηκε στους Μελισσουργούς της Άρτας το 1939. Υπήρξε στέλεχος της προδικτατορικής Αριστεράς, έχει δραστηριοποιηθεί έντονα στον χώρο της πολιτικής όπου συμμετείχε σε κινήματα υπέρ της ανεξαρτησίας της Κύπρου, της εγκαθίδρυσης της δημοκρατίας από τα αυταρχικά καθεστώτα και άλλων εθνικών και πολιτικών αγώνων. Το 2007 εκλέγεται ως βουλευτής επικρατείας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο όντας ηγέτης της Ανανεωτικής Κομμουνιστικής Οικολογικής Αριστεράς με το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ).

Σπούδασε στην Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στην συνέχεια, κατά την διάρκεια των σπουδών του στο Γκρατς της Αυστρίας, αναπτύσσει έντονη συνδικαλιστική και πολιτική δράση, ενώ το εκλέγεται στο Διοικητικό Συμβούλιο των Ελλήνων Φοιτητών του Γκρατς και γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας.

Κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εντάσσεται στην οργάνωση της σπουδάζουσας παράταξης της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, στην οποία εκλέγεται γραμματέας και αργότερα στο μετέχει στο Κεντρικό Συμβούλιο του κινήματος. Κατά την διάρκεια της Δικτατορία των Συνταγματαρχών το 1967 υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μετά την διάσπαση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας το 1968 εντάσσεται πολιτικά στο ΚΚΕ εσωτερικού. Το 1969 μετά την απόλυσή του από τον στρατό, αναπτύσσει αντιδικτατορική δράση με την νεολαία του Ρήγα Φεραίου του ΚΚΕ εσωτερικού και του Πανελλήνιου Αντιδικτατορικού Μετώπου. Τον ίδιο χρόνο συλλαμβάνεται και φυλακίζεται στο στρατόπεδο πολιτικών εξόριστων στο Παρθένι της Λέρου.

Στην μεταπολίτευση, συνεχίζει την πολιτική του δράση στο ΚΚΕ Εσωτερικού και μετέχει ως συνδικαλιστής στο συνδικαλιστικό κίνημα των Πολιτικών Μηχανικών και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Το 1982 εκλέγεται γραμματέας του κόμματος. Το 1987, μετά τη διάσπαση ΚΚΕ Εσωτερικού, συνεχίζει την πολιτική του δράση στο κόμμα ΚΚΕ Εσωτερικού – Ανανεωτικής Αριστεράς όπου γίνεται αρχηγός κόμματος. Στην συνέχεια μέχρι σήμερα, εντάσσεται στην Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά (ΑΚOΑ) που από το 2004, αποτελεί συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2007 εκλέγεται βουλευτής επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ και παραμένει μέλος του Κοινοβουλίου μέχρι τις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 2009, όπου κανένα μέλος της ΑΚΟΑ δεν κατάφερε να εκλεγεί».

Advertisements

3 Σχόλια

 1. Η είδηση του θανάτου του Γιάννη Μπανιά, είναι πραγματικά συγκλονιστική. Είμαστε όλοι μας φτωχότεροι. Αν και τον γνώριζα μόλις τα τελευταία έξι χρόνια, ήταν μια προσωπικότητα που με επηρέασε πολύ βαθιά. Καταπληκτικός άνθρωπος, συνεπής αγωνιστής, αταλάντευτος κομμουνιστής, μας λείπει πολύ περισσότερο στις μέρες μας που η ενότητα είναι το ζητούμενο. Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος που καθόμουν στο ίδιο τραπέζι μαζί του, στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ΑΝΑΣΑ. πολύ υπερήφανος που συνεργαστήκαμε. Δεν μπορώ να ξεχάσω τη στήριξή του και τη συμπαράστασή του. Οι κουβέντες μας, οι παραινέσεις του και η εμπειρία που μας μετέφερε, μα πάνω απ’όλα το προσωπικό του παράδειγμα, θα μείνουν χαραγμένα για πάντα στο μυαλό και στην ψυχή μου. Ελπίζω τα δάκρυά μας να ακολουθηθούν από μια προσπάθεια να του μοιάσουμε έστω και λίγο, προσωπικά και πολιτικά.
  Αντίο Γιάννη.
  Τάσος Πανταζίδης.

  Μου αρέσει!

 2. Λυπάμαι τόσο πολύ…Θυμάμαι όταν μου τον γνώρισες στο ταβερνάκι στο Μοδιάνο…
  Σου εύχομαι καλή δύναμη, ξέρω πόσο τον αγαπάς…
  Καλό του ταξίδι…

  Μου αρέσει!

 3. Στράτο, σε νιώθω πολύ, χωρίς τον Γιάννη γινόμαστε φτωχότεροι, στραγγίζουμε. Αργά χθες το βράδυ, φεύγοντας απ’ τον Ευαγγελισμό, όπου και έκλεισε ο κύκλος αυτής της εξαιρετικής προσωπικότητας, ο Μάρκος μού είπε πως σ’ ένα από εκείνα τα χαρτάκια που ο Γιάννης σημείωνε κωδικοποιημένες σκέψεις, είχε γράψει: «Σ’ όλη μου τη ζωή ήμουν κομμουνιστής, τη ζωή μου διαπερνούσε μια κόκκινη γραμμή». Αυτή η κόκκινη γραμμή είναι που τον κράτησε δεμένο με την ανιδιοτέλεια, την ανθρωπιά, την κοινωνία, την ενωτική και προωθητική πολιτική, αυτή η κόκκινη γραμμή είναι που θα τον κρατήσει δεμένο με τη σύγχρονη πολιτική ιστορία μας. Σήμερα δεν έχασε μόνο η Αριστερά έναν απ’ τους τελευταίους (για μένα τον σημαντικότερο) φάρους της, χάνει όλη η κοινωνία έναν σπάνιο άνθρωπο-πρότυπο που περπάτησε ακτινοβολώντας ευγένεια,σεμνότητα,έμπνευση, ευφυΐα,εργατικότητα,συνέπεια και αγωνιστικότητα.
  Σ’ ευχαριστώ Γιάννη που μου έδωσες το δικαίωμα σήμερα να πενθώ.
  Γιώργος Παππάς

  Μου αρέσει!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s