«Η ΠΗΓΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ»

Γυναίκες εν δράσει

Με σαφή επιρροή από την αριστοφανική Λυσιστράτη, ο Ράντου Μιχαλεάνου, ρουμάνος που ζει εδώ και πολλά χρόνια στο Παρίσι, σκηνοθετεί μια αραβόφωνη ταινία! Πως σας φαίνεται αυτό το πολιτισμικό μείγμα; Προσωπικά το βρίσκω γοητευτικό και η ταινία, «Η πηγή των γυναικών» (La source des femmes)το δικαιώνει.

Σε ένα ορεινό χωριό στο Μαρόκο, οι γυναίκες αναγκάζονται καθημερινά να κουβαλούν νερό από μια πηγή στο βουνό. Μι μέρα όμως, μια γυναίκα που είναι έγκυος, πέφτει με αποτέλεσμα να χάσει το παιδί της. Τότε οι γυναίκες αποφασίζουν να ζητήσουν να αλλάξει αυτό που ονομάζουν «παράδοση» και να αρχίσουν οι άνδρες να φέρνουν το νερό. Ως όπλο στη διεκδίκησή τους χρησιμοποιούν τη σεξουαλική αποχή! Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Οι άνδρες αντιδρούν αλλά η Λεϊλά, η κοπέλα που είχε την ιδέα, δε το βάζει κάτω και παίρνει θάρρος επειδή έχει και την υποστήριξη του συζύγου της. Στο μεταξύ οι άνδρες βλέποντας πως η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχό τους αποφασίζουν να διεκδικήσουν στα σοβαρά από την κεντρική εξουσία την υδροδότηση του χωριού.

Μια ευχάριστη ταινία με έντονο το κοινωνικό στοιχείο και πολύ ρεαλιστική για χώρες όπως το Μαρόκο. Ο σκηνοθέτης δεν ηθικολογεί, αφήνει την ιστορία του ελεύθερη και με ιδιαίτερη έμφαση στο κωμικό στοιχείο, διακωμωδεί το «ισχυρό» φύλο. Οι άνδρες αραχτοί στο καφενείο, πίνουν τσάι και χαζολογούν αλλά όταν βρεθούν μπροστά στα ζόρια χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Η συντηρητική κοινωνική δομή αλλά και η στάση της θρησκείας διά του εκπροσώπου της στο χωριό στην κυριολεξία αποδομούνται από μια χούφτα αποφασισμένες γυναίκες. Μια ταινία εύστοχη που κατορθώνει να πει πολλά χωρίς σοβαροφάνεια αλλά κρατώντας γερά και προσφέροντας απλόχερα αυτό που λέμε κινηματογραφική απόλαυση. Με άποψη που την εκφράζει χωρίς διδακτισμό αλλά με χιούμορ και τρυφερότητα, προσφέροντας χαρά στο θεατή.

Η ΕΠΟΧΗ 18 Μαρτίου 2012

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s