«ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ»

Βαστάω γερά, κρατάω καλά…

Καμιά του δε μετάνιωσε για όσα έκανε κι αν ξαναζούσαν τη ζωή τους από την αρχή τα ίδια πράγματα θα έκαναν. Τα λόγια αυτών των γυναικών με στοιχειώνουν. Χωρίς ίχνος ηρωισμού, χωρίς καμία έπαρση μόνο με την καθαρότητα των λόγων και των όσων έπραξαν, γι’ αυτό και τόσο όμορφες, αληθινά όμορφες από τη λάμψη της ψυχής που φωτίζει τα πρόσωπά τους.

Αυτά είναι τα «Κορίτσια της βροχής», οι πενήντα γυναίκες που η Αλίντα Δημητρίου μίλησε μαζί τους και κατέγραψε τα όσα της είπαν. Γυναίκες που αντιστάθηκαν στο καθεστώς των συνταγματαρχών, κοριτσόπουλα γύρω στα 20 τότε και γι’ αυτή τους την αντίσταση συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν. Αλλά δε νικήθηκαν και γι’ αυτό διατήρησαν τη φλόγα της καρδιάς και τα καθαρά τους βλέμματα. Που κοιτάζουν απευθείας μέσα στην κάμερα και αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες που είναι ένα κομμάτι της Ιστορίας μας. Και μάλιστα μέσα από τα δικά τους μάτια, από τις δικές τους εμπειρίες. Τις εμπειρίες και τους αγώνες των γυναικών που συμμετείχαν στον αντιδικτατορικό αγώνα, μια συμμετοχή που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε υποβαθμιστεί. Και αυτός ακριβώς ήταν ο στόχος της Αλίντας Δημητρίου. Να δώσει βήμα και φωνή στις γυναίκες που σήκωσαν το βάρος της δικής τους ασυμβίβαστης στάσης. Στις γυναίκες που εκτός από σύζυγοι, αγαπημένες, μητέρες, κόρες, υπήρξαν και αγωνίστριες με ενεργή συμμετοχή στους πολιτικούς αγώνες κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

Η Αλίντα Δημητρίου προσφέρει τεράστια υπηρεσία στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Τη στιγμή που η κυρίαρχη ιδεολογία προσπαθεί να καλύψει την Iστορία με τη σκόνη της λήθης και να την ωραιοποιήσει μιλώντας αορίστως για εθνική συμφιλίωση, η Δημητρίου έρχεται να κρατήσει ζωντανά τα γεγονότα. Η εθνική συμφιλίωση δεν επιτυγχάνεται δια της αποσιώπησης των εγκλημάτων της παράταξης που νίκησε στον Εμφύλιο, αλλά με τη διατήρηση της μνήμης. Γιατί η μνήμη είναι εφόδιο, είναι όπλο, είναι εγγύηση πως θυμόμαστε και δε θέλουμε να επαναληφθούν όσα έχουν πληγώσει βαθιά την ελληνική κοινωνία, με πληγές που ακόμη δεν έχουν πλήρως επουλωθεί.

Η κάμερα της Αλίντας Δημητρίου δε νιώθει την ανάγκη της «παραπλάνησης» για τη δημιουργία συναισθημάτων. Έχει μπροστά της όλο το υλικό που είναι τα υπέροχα πρόσωπα, τα φωτεινά βλέμματα των γυναικών της. Και, φυσικά, τις αφηγήσεις τους. Και οι αφηγήσεις είναι που δημιουργούν εικόνες, προκαλούν συγκίνηση, επιφέρουν γνώση. Αλλά μας λέει κάτι ακόμη σημαντικό η σκηνοθέτιδα. Πως ο αγώνας συνεχίζεται και φροντίζει να μας το δείξει όταν εμβόλιμα ανάμεσα στα λόγια των κοριτσιών της, παραθέτει εικόνες από σύγχρονες διαδηλώσεις. Γίνεται έτσι η σύνδεση, όχι μόνο με τον αντιδικτατορικό αγώνα αλλά και με τις ίδιες τις γυναίκες που μιλούν στο ντοκιμαντέρ, καθώς είναι ακόμη νέες και ενεργές στους σύγχρονους αγώνες.

Με «Τα κορίτσια της βροχής» κλείνει η τριλογία της Αλίντας Δημητρίου για τη συμμετοχή των γυναικών στους πολιτικούς αγώνες κατά το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα. Είχαν προηγηθεί οι ταινίες «Πουλιά στο βάλτο» και «Η ζωή στους βράχους» που είχαν ως θέμα τις γυναίκες που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν στην Εθνική Αντίσταση και τον Εμφύλιο. Μάλιστα οι γυναίκες της τελευταίας ταινίας, θεωρούν πως οι ίδιες είναι η συνέχεια των γυναικών της Εθνικής Αντίστασης. «Είμαστε η συνέχειά τους και η δική μας συνέχεια είναι η σημερινή νεολαία…», λέει μία από αυτές, η οποία εξαιτίας των βασανιστηρίων έχασε τη δυνατότητα να γίνει μητέρα.

Για την πραγματοποίηση της ταινίας «Κορίτσια της βροχής» εργάστηκαν:

Παραγωγή: Αλίντα Δημητρίου

Βοηθός σκηνοθέτης: Αφροδίτη Νικολαΐδου

Λήψη επικαίρων: Ευαγγελία Γούλα

Φωτογραφία: Αλέξης Γρίβας – Αφροδίτη Νικολαΐδου

Μοντάζ: Αλίντα Δημητρίου

Επιμέλεια μοντάζ: Απόστολος Αγρογιάννης

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Αλίντα Δημητρίου

Η ταινία έχει διάρκεια 120 λεπτά.

Το ντοκιμαντέρ «Τα κορίτσια της βροχής» θα προβάλλεται από την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου στη  Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Η ΕΠΟΧΗ 6 Ιανουαρίου 2012

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s