ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ

Έντγκαρ Χούβερ και Μάργκαρετ Θάτσερ

Ο επί 47 χρόνια διευθυντής του Εφ Μπι Άι ‘Εντγκαρ Χούβερ και η πρώην βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ είναι τα δύο πρόσωπα που θα απασχολήσουν τους κινηματογραφόφιλους τον επόμενο μήνα.

Αφορμή οι ταινίες «Τζ. Έντγκαρ» («J. Edgar») του Κλιντ Ίστγουντ και «Σιδηρά κυρία» («Iron lady») της Φίλιντα Λόιντ οι οποίες θα κάνουν -σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό- πρεμιέρα την ίδια εβδομάδα στα μέσα του Ιανουαρίου.

Ο εντιμότατος κ. Χούβερ

Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο ως Έντγκαρ Χούβερ

Γεννημένος το 1895 στην Ουάσινγκτον, ο Έντγκαρ Χούβερ διορίστηκε το 1917 στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Το 1924 έγινε διευθυντής στο Γραφείο Ερευνών το οποίο το 1935 μετονομάσθηκε σε Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (Federal Bureau of Investigation), γνωστό ως Έφ Μπι Άι (FBI). Ο Χούβερ παρέμεινε σε αυτή τη θέση έως το θάνατό του, το 1972.

Ως άνθρωπος ο Χούβερ ήταν αρχομανής και εγωκεντρικός και θεωρούσε τον εαυτό του περίπου θεό, αφού ουδέποτε παραδέχτηκε πως έκανε λάθος διοίκησε με σιδηρά πυγμή. Μέχρι και ενδυματολογικό κώδικα είχε επιβάλλει στους υπαλλήλους της υπηρεσίας αλλά και κανόνες «ηθικής», όπως για παράδειγμα την απαγόρευση των άγαμων υπαλλήλων να συνευρίσκονται με γυναίκες.

Υπήρξε οπαδός του δόγματος «μπροστά στην ασφάλεια μπορούν ακόμη και οι νόμοι να παραβιάζονται» κάτι που έκανε πράξη, παρακολουθώντας τα τηλέφωνα ακόμη και συνεργατών των αμερικανών προέδρων, κατά παράβαση του συντάγματος.

Εκτός όλων αυτών ο Χούβερ υπήρξε φανατικός αντικομουνιστής αλλά και ρατσιστής. Συνεργάστηκε με το διαβόητο γερουσιαστή Μακάρθι, τον οποίο προμήθευε με πληροφορίες. Επίσης για πολλές δεκαετίες το προσωπικό του Έφ Μπι Άι αποτελούνταν μόνο από λευκούς και οι πρώτοι μαύροι προσελήφθησαν μετά από κυβερνητική παρέμβαση. Παρόλα αυτά ο αριθμός τους μετά υο θάνατό του, ήταν μόλις 103 σε σύνολο 8.000. Κι ακόμη την ίδια ώρα που προστάτευσε την Κλου Κλουξ Κλαν προσπαθούσε να διαβάλλει το Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Γνωστός είναι ακόμη ο πόλεμός του εναντίον των Μαύρων Πανθήρων, κάτι που δεν έκανε με τη Μαφία! Μέχρι τη δεκαετία του 1960, ο Έντγκαρ Χούβερ δεν παραδεχόταν την ύπαρξη οργανωμένου εγκλήματος ενώ είχε και ύποπτες σχέσεις με το μαφιόζο Φρανκ Κοστέλο.

Ο Κλιντ Ίστγουντ, δε χρήζει ιδιαιτέρων συστάσεων. Στην ταινία «Τζ. Χούβερ» που σκηνοθέτησε για το διαβόητο αρχηγό του Εφ Μπι Άι δίνει έμφαση στο χαρακτήρα του. Κι ακόμη στη σχέση με τη μητέρα του, στην ομοφυλοφιλία του και στη σχέση του με τον Κλάιντ Τόλσον, υφιστάμενό του στο Εφ Μπι Άι. Λέγεται πως υπήρξε κρυπτό-ομοφυλόφιλος, και αυτός ήταν ο λόγος που δημοσίως έτρεφε μίσος εναντίον τους. Ο Ίστγουντ περιγράφει το ταραχώδη βίο του Χούβερ, τις επιστημονικές μεθόδους που εφάρμοσε για την καταπολέμηση του εγκλήματος (π.χ. χρήση δακτυλικών αποτυπωμάτων), αλλά και την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του ενίοτε την ανασφάλεια του παρά τη θέση που κατείχε. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Λεονάρντο ντι Κάπριο, ο οποίος, όπως λέγεται, παίρνει αρκετούς πόντους για τη διεκδίκηση του Όσκαρ ανδρικής ερμηνείας.

…και η αξιότιμη κα Θάτσερ

Η Μέριλ Στριπ ως Μάργκαρετ Θάτσερ

«Δεν υπάρχει κοινωνία, μόνον το άτομο» ήταν το σύνθημα, της γεννημένης το 1925 Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία ως πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας συνέδεσε το όνομά του με αυτό που ονομάζετε νεοφιλελευθερισμός.

Το 1975 έγινε αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος και από το 1979 ως το 1990 διετέλεσε πρωθυπουργός. Κατά τη διάρκεια της θητείας εφάρμοσε σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και κατακρεούργησε το κοινωνικό κράτος. Εφάρμοσε ένα ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με το σύνθημα «ελάτε μαζί να νικήσουμε το σοσιαλισμό». Τώρα, πως παρά τις βίαιες συχνά αντιδράσεις απέναντι στην πολιτική της, κατάφερε το πρωτοφανές για τη χώρα της να εκλεγεί τρεις φορές στη σειρά είναι ένα ερώτημα που ίσως το απαντήσει κάποτε η Ιστορία.

Βέβαια δεν ήταν μόνο η ανελέητη εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης οικονομίας που χαρακτήρισε τη θητεία της. Το 1981, δέκα απεργοί πείνας του ΙΡΑ πέθαναν στις φυλακές εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης που κράτησε η Μάργκαρετ Θάτσερ. Ένα χρόνο αργότερα έστειλε στρατιωτικές δυνάμεις στην άλλη άκρη του κόσμου για να εκδιώξει τα στρατεύματα της Αργεντινής που είχαν καταλάβει τα νησιά Φόκλαντ. Με τους βρετανούς «πατριώτες» να παραληρούν από ενθουσιασμό η Θάτσερ κέρδισε τις εκλογές του 1983. Δυναμωμένη από τη νίκη αυτή η «Σιδηρά Κυρία» έστρεψε την προσοχή της στα πανίσχυρα βρετανικά συνδικάτα. Αδιάλλακτη συνέχισε την πολιτική της με αποτέλεσμα να καταφέρει να λυγίσει μετά από μήνες απεργιακών κινητοποιήσεων τους ανθρακωρύχους, το πιο δυνατό συνδικάτο της χώρας.

Το 1990 αναγκάστηκε να παραιτηθεί ενώ στο Λονδίνο είχαν ξεσπάσει βίαιες ταραχές εξαιτίας του φορολογικού νομοσχεδίου που προετοίμαζε.

Η Φιλίντα Λόιντ υπογράφει με τη «Σιδηρά κυρία» ένα πορτρέτο της πρώην βρετανίδας πρωθυπουργού, το οποίο δεν αναμένεται με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τους συντηρητικούς κύκλους της Μεγάλης Βρετανίας. Η Λόιντ, από όσο μας επιτρέπεται να γνωρίζουμε -μιας και η ταινία δεν έχει προβληθεί πουθενά- θυμίζει τα «κατορθώματα» της Θάτσερ όπως η σκληρή της στάση απέναντι στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, η επίθεση στο κοινωνικό κράτος, ο πόλεμος στα Φόκλαντ. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι η Μέριλ Στριπ η οποία βάζει πλώρη ολοταχώς για τη διεκδίκηση του Όσκαρ, όπως και ο ομόλογός της ντι Κάπριο, ως Χούβερ.

Τι γνώμη έχετε, λοιπόν, για τη Μάργκαρετ Θάτσερ και τον Έντγκαρ Χούβερ; Έλα μου ντε! Προσωπικώς, άνευ περιστροφών και αναλόγως με τα όσα πιστεύω, αναφέρω πως η γνώμη μου είναι αρνητική. Αυτό, βέβαια δε σημαίνει πως μπορώ να αγνοήσω το γεγονός πως και οι δύο δεν άφησαν τη σφραγίδα τους σε τούτο τον κόσμο. Διαβόητες προσωπικότητες, πλην όμως, προσωπικότητες!

                                                                     Η ΕΠΟΧΗ 11 Δεκεμβρίου 2011

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s