«ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ»

Της οργής και της αγάπης

Μια ταινία για τη νεανική οργή, αποτέλεσμα της εγκατάλειψης από τους γονείς είναι

«Το παιδί με το ποδήλατο» («Le gamin au velo») των φοβερών και τρομερών βέλγων αδελφών Ζαν-Πιέρ και Λικ Νταρντέν.

Ο 12χρονος Σιρίλ ζει στο ορφανοτροφείο όπου τον έχει εγκαταλείψει ο πατέρας του ο οποίος εξαφανίστηκε. Το μοναδικό σχέδιο που έχει στη ζωή του είναι να τον βρει. Και καθώς  Σιρίλ τον αναζητά συναντά τη Σαμάνθα, μία νεαρή κομμώτρια τον βοηθά και γίνεται ανάδοχος του. Έτσι ο νεαρός κάθε Σαββατοκύριακο μένει με τη Σαμάνθα. Όμως ο οργισμένος Σιρίλ δυσκολεύεται να αναγνωρίσει την αγάπη που του δείχνει η Σαμάνθα, η οποία φτάνει στο σημείο να έρθει σε ρήξη με το σύντροφό της για χάρη του. Η αγάπη αυτή δε φαίνεται να μπορεί να ηρεμίσει τη συσσωρευμένη οργή του και έτσι αναπτύσσει αντικοινωνική συμπεριφορά και κάποτε φτάνει στα όρια της παρανομίας.  

Οι Νταρντέν επιμένουν στο κοινωνικό σινεμά, σε αυτό που βλέπει τον κόσμο όπως είναι και όχι όπως θα θέλαμε να είναι. Αρπάζουν το θέμα του χωρίς περιστροφές και χαζοσυναισθηματισμούς και ακολουθούν τις εκρήξεις του νεαρού, συστατικό μιας προσωπικότητας που έχει βιώσει την ορφάνια και την εγκατάλειψη. Μιας προσωπικότητας τραυματισμένης βαθιά που φοβάται να εμπιστευτεί τους ανθρώπους. Σινεμά δυναμικό, ρεαλιστικό, με νότες ανθρωπιάς μέσα σε ένα σκληρό κι απάνθρωπο περιβάλλον. Μια ταινία κοφτερή και εύστοχη κι ακόμη μια ταινία για την αγάπη που δίνεται και την αποδοχή ή την απόρριψή της.

Οι αδελφοί Νταρντέν για μια ακόμη φορά κερδίζουν το κοινό με μια ταινία γεμάτη ειλικρίνεια, που χωρίς περιστροφές λέει ό,τι έχει να πει αφού από την αρχή ξέρουν ποιοι είναι οι στόχοι τους: Ο άνθρωπος, οι σχέσεις, το κοινωνικό πλαίσιο.

                                                                                Η ΕΠΟΧΗ 3 Δεκεμβρίου 2011

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s